Kaakoperatie na Invisalign

Author:
Alencoo
Posted:
vr, 05/12/2006 - 19:42
Hoi,

Ik heb een overjet van zes millimeter. Daarnaast wat andere zaken zoals een spleetje tussen de voortanden en wat scheve rommel. Ik heb, omdat ik geen vaste apparatuur wil, besloten om de scheefstand met Invisalign te corrigeren. De orthodontist heeft me vertelt dat een operatie aan de onderkaak nog altijd achteraf mogelijk is. De voortanden in de onderkaak staan nu in principe goed, maar om het optisch wat te camoufleren, wilde hij deze iets naar voor kantelen. Ik vraag me af of dat dan niet weer ongedaan moet worden voor de kaakoperatie? Want echt iets ermee camoufleren doe je er volgens mij niet mee.

Hoe zit het met orthodontie na de kaakoperatie? Kunnen de tanden en kiezen niet direct goed uitgelijnd worden, zodat de na de operatie goed op elkaar aansluiten? Ik lees vaak dat na een beugelbehandeling de occlusie toch weer terugloopt. Als het geheel geen praktische problemen oplevert na de operatie, kan dan ook worden volstaan met alleen de operatie nadat met Invisalign op voorhand twee goede tandbogen zijn gecreëerd?

Een ander punt zijn mijn verstandkiezen beneden. Deze komen nu scheef door. Niet alleen naar voor gekanteld, maar ook in de dwarsrichting (de groef die door het kauwoppervlak loopt, loopt niet door richting de andere tanden, maar de gehele kies is dus naar binnen gedraaid. In principe dus als je van bovenaf (op het kauwvlak) op de kies kijkt, is deze ook gedraaid. Ik mis echter de kiezen ernaast (37 en 47), zodat het idee was deze verstandskiezen (ze zijn nog door aan het breken) te laten zitten, omdat ze misschien nog goed gezet kunnen worden na de Invisalign-periode. Levert dit op voorhand al problemen op voor een eventuele kaakoperatie?

Voor de kaakoperatie ben ik nogal huiverig, vandaar.
Geke

Als de verstandskiezen echt met het kauwvlak richting de andere tanden en kiezen doorbreken, moeten ze orthodontisch opgericht worden en naar mijn weten is dat niet mogelijk met invisalign, maar wel met gewone vaste apparatuur (brackets ed). Als dit toch nodig is, is het verstandig lijkt mij om dan meteen de andere problemen ook mee te nemen, dus de scheve tanden ook mooi recht te zetten. Bij de kaakoperatie wordt je onderkaak waarschijnlijk wat naar voren gezet en misschien nog wat gekanteld. Vaak worden daarvoor eerst andere problemen opgelost met vaste apparatuur. Het is ook voor de kaakchirurg vaak gemakkelijker als de beugel er in zit voor de operatie, omdat hij of zij dit kan gebruiken om de boven en onderkaak precies goed passend aan elkaar vast te maken tijdens de operatie. De occlusie verandert vaak niet meer na de behandeling als deze goed is, voor de scheve voortanden is het goed om een soort retentie spalkje of plaatje te krijgen, want die kunnen nog wel eens terugverplaatsen. Verder kunnen wij hier moeilijk beslissen of de gekantelde verstandskiezen in de weg zitten voor een operatie, maar volgens mij is het wel beter dat ze eerst goed staan, voordat de stand van de kaak veranderd wordt.

Ik hoop dat het zo een beetje duidelijk is, mocht je nog vragen hebben kun je het natuurlijk laten weten.

:smt006 Geke
zo, 05/14/2006 - 16:55 Permalink
Alencoo

Hoi Geke,

Dank voor je reactie, hoewel je eigenlijk vertelt wat ik juist al wist.

Als de verstandskiezen echt met het kauwvlak richting de andere tanden en kiezen doorbreken, moeten ze orthodontisch opgericht worden en naar mijn weten is dat niet mogelijk met invisalign, maar wel met gewone vaste apparatuur (brackets ed). Als dit toch nodig is, is het verstandig lijkt mij om dan meteen de andere problemen ook mee te nemen, dus de scheve tanden ook mooi recht te zetten.
Invisalign gebeurt sowieso. Afhankelijk van hoe de verstandskiezen verder doorbreken, wordt daar later iets met vaste apparatuur aan gedaan.

Bij de kaakoperatie wordt je onderkaak waarschijnlijk wat naar voren gezet en misschien nog wat gekanteld. Vaak worden daarvoor eerst andere problemen opgelost met vaste apparatuur. Het is ook voor de kaakchirurg vaak gemakkelijker als de beugel er in zit voor de operatie, omdat hij of zij dit kan gebruiken om de boven en onderkaak precies goed passend aan elkaar vast te maken tijdens de operatie.
Zoals ik al schreef begin ik sowieso met Invisalign. Omdat ik een kaakoperatie in ieder geval nu een stap te ver vind, wordt alleen de scheefstand aangepakt en worden dus twee goede tandbogen gecreeërd. Als dát gebeurt is, kan ik besluiten alsnog een operatietraject in te gaan. De goede tandbogen zijn er dan immers.

Ik snap eigenlijk niet zo goed waarom er nog orthodontie nodig is na de operatie. Als je twee goede tandbogen creeërt en deze spalkt en de occlusie is goed (de tandbogen wordt toch niet zo gezet dat het "klopt" met een naar achter staande kaak, maar dat het "gewoon" klopt als je een normale kaak zou hebben?), kan de kaak toch naar voor geplaatst worden?

Moet je een vaste beugel in je mond hebben om de kaakoperatie te kunnen ondergaan? Daar is mij niks van verteld namelijk.
zo, 05/14/2006 - 19:05 Permalink
drbart

Alencoo,
Orthodontie zonder operatie zou in jouw geval betekenen camoufleren van de afwijkende kaakstand. Dat is een totaal andere behandeling (bijna tegenovergesteld) dan een voorbehandeling voor een operatie. Daarbij wordt namelijk de 'afwijking' eerst verergerd door 2 tandbogen te creeeren waarbij de tanden in hun ideale postie ten opzichte van de kaken staan. Tijdens de operatie worden de kaken in hun ideale positie ten opzichte van elkaar gebracht waarbij ook de voortanden boven en onder goed contact met elkaar maken. De kiezen worden meestal pas daarna langs orthodontische weg boven en onder met elkaar in contact gebracht. Dat gaat dan namelijk veel makkelijker en sneller dan voor operatie.
Tijdens de operatie moeten de kaken tijdelijk aan elkaar kunnen worden vastgemaakt. Daarvoor zal de orthodontist kort voor de operatie vaste apparatuur aanbrengen. Kort na operatie kan dat er weer uit om verder te gaan met Invisalign.
DrBart http://www.drbart.nl
di, 05/23/2006 - 23:05 Permalink
Alencoo

De orthodontist creeërt nu twee correcte tandbogen (geen camouflage heb ik afgesproken). Het blijkt tegenwoordig ook mogelijk om de operatie uit te voeren zonder vaste apparatuur geplaatst maar na een Invisalign behandeling, dus dat is mooi meegenomen mocht ik later nog een operatie willen doen.
wo, 05/24/2006 - 18:25 Permalink
drbart

Alenco,
Wat je nu schrijft klopt niet. Ik werk nauw samen met een van de pioniers van Invisalign, dus ik weet waar ik over spreek.
En 2 correcte tandbogen op incorrecte kaken passen niet op elkaar.
Er zijn anderen die deze mails lezen. Het is wel de bedoeling dat er juiste informatie in vermeld staat.
DrBart http://www.drbart.nl
wo, 05/24/2006 - 23:10 Permalink
Alencoo

Mijn orthodontist vermeldde vanmiddag dat hij, ik dacht afgelopen weekend, op een congres was geweest waarbij was aangetoond dat het wel mogelijk was. Ik ga af op de informatie die mij wordt verteld.
wo, 05/24/2006 - 23:13 Permalink
drbart

lencoo,
Inderdaad is het mogelijk om de orthodontie voorafgaande aan een operatie te doen met Invisalign. Tijdens die operatie moeten de kaken even aan elkaar worden vastgemaakt. Aan het eind van de operatie kan de mond gewoon weer open. Daarvoor is vaste apparatuur nodig. Die blijft de eerste 1-2 weken na operatie zitten om er eventueel elastiektractie op te kunnen uitoefenen en zo de patient te helpen bij ziin nieuwe manier van dichtbijten. In theorie zou het ook kunnen door tijdens de operatie boven- en onderkaak te spalken. Dat betekent echter dat de operatieduur met ruim een uur verlengd wordt. Bovendien zijn die spalken voor de patient vaak zeer hinderlijk en slecht voor het tandvlees. Dat zou ik dus niemand aanraden.
Vraag nog maar eens na bij je orthodontist.
DrBart http://www.drbart.nl
do, 05/25/2006 - 08:01 Permalink
Alencoo

Tja, ik vertel wat is gezegd: géén vaste apparatuur nodig. Voor mij speelt het toch pas over anderhalf tot twee jaar, dus dat scheelt. Dank voor je uitleg.
do, 05/25/2006 - 11:45 Permalink
beejee

Hoi,

ik had ook een soortgelijke vraag.

Ik ben vorige week voor het eerst naar de orthodontist geweest. Deze vertelde mij dat ik eerst een beugel moet dragen om mijn scheve boventanden recht te zetten en dat daarna mijn overbeet gecorrigeerd moet worden door een kaakoperatie. Ik zie het echter niet zitten om twee jaar een beugel te moeten dragen en daarom vroeg ik mij af of dit traject ook mogelijk is met invisalign.
En wat bedoelt u met vaste apparatuur na de operatie? Is dit dan nog twee weken een vaste beugel?

Alvast bedankt!
di, 06/27/2006 - 15:43 Permalink
Alencoo

Ik heb ook nog een vraag aangaande de operatie. Misschien kan drbart of anderen hier nog iets over zeggen.

Voor zover mij duidelijk wordt is een alternatief voor een osteotomie van de onderkaak de distractie daarvan.
- Kan distractie alleen bij kinderen in de groei, of ook bij volwassenen?
- Levert distractie dezelfde of ergere ongemakken op, dus ook een ernstig gezwollen gezicht gedurende de hele behandeling?
- Hoe zit het met eten bij distractie? Kan dat wel normaal?
- Zijn er verder nog voor- danwel nadelen ten opzichte van een osteotomie?
di, 06/27/2006 - 19:11 Permalink
drbart

Beejee,
Dat kan inderdaad met Invisalign. Daar zijn wel extra kosten aan verbonden die voor eigen rekening komen. Invisalign kost ongeveer het dubbele van gewone vaste apparatuur (een vaste beugel).
Dr Bart http://www.drbart.nl
do, 06/29/2006 - 06:45 Permalink
drbart

Alencoo,
Voor de onderkaak is distractie inderdaad een alternatief voor een klassieke osteotomie. Het kan op alle leeftijden worden uitgevoerd.
Het voordeel ervan is een geringere kans op recidief (dat je onderkaak na verloop van maanden weer terugzakt). Dat komt echter bij verplaatsingen van minder dan 1 cm naar voren extreem zelden voor (mits de behandeling goed wordt uitgevoerd en aan het einde van de orthodontie tanden van boven- en onderkaak goed in elkaar vallen). Ik zou het daarom alleen overwegen bij extreem grote voorwaartse verplaatsingen van de onderkaak.
Nadeel is dat de behandeling langer duurt, de chirurg tijdens de operatie niet het uiteindelijke profiel kan beoordelen en dat dus ook niet meteen kan corrigeren met bijvoorbeeld een kinplastiek en dat er een 2e operatie nodig is om de distractor te verwijderen. Zwelling en andere ongemakken zijn ongeveer hetzelfde als bij een gewone osteotomie.
DrBart http://www.drbart.nl
do, 06/29/2006 - 06:58 Permalink