Kaakoperatie in aug, paar vragen

Author:
niessie
Posted:
do, 05/24/2007 - 17:27
Hallo,

Ik moet in augustus een kaakoperatie ondergaan en ik heb nog veel vragen. Heb al een gesprek met de kaakchirurg aangevraagd, maar dit duurt nog wel even, dus stel ik vast een paar vragen.

Zal eerst wat vertellen over de operatie. Mijn onderkaak wordt naar voren gezet en misschien moet ook wat aan mijn bovenkaak gedaan worden. Dit is nog niet zeker. Nu lees ik overal dat mensen ook de verstandskiezen hebben laten trekken. Ik heb hier nog niets over gehoord en heb deze nog allemaal. Kan de operatie ook zonder het trekken van de verstandskiezen? Hoe lang van te voren moeten deze eruit worden gehaald?

Ook ben ik benieuwd hoe lang het ongeveer duurt eer je hersteld bent van de narcose. Ik studeer nog en ben benieuwd in welke mate je moe bent en wat de andere bijwerkingen zijn.

Ook ben ik erg benieuwd hoe andere mensen de operaties ervaren hebben en in welke mate zij tevreden zijn over het resultaat...

Groetjes Denise
Anoya

Ik moet ook een onderkaak operatie en daarvoor moesten mijn verstandskiezen er preventief uit. Er moest, volgens mijn orthodontist en kaakchirurg, minstens 6 maanden zitten tussen het verwijderen van de verstandskiezen en de operatie.

Wat voor operatie krijg je dan, want bij mij moet ook mijn onderkaak naar voren. De kaakchirurg heeft uitgelegd dat ze dat van binnenuit doen, via de plaatsen waar je verstandskiezen hebben gezeten..

Hoe weet je trouwens dat je je operatie in augustus hebt, terwijl je je kaakchirurg nog moet spreken?

Ik denk dat je het dus gewoon aan je kaakchirurg moet vragen. Hij weet tenslotte het beste op welke manier hij wil gaan opereren en of daar je verstandskiezen voor uit moeten.
do, 05/24/2007 - 17:55 Permalink
niessie

IK heb al wel een keer een gesprek gehad met de kaakchirurg, maar dat is al een jaar geleden. Toen overviel het mij nogal waardoor ik geen zinnige vragen had. Ik heb al wel een gesprek aangevraagd, maar ben nu al erg nieuwschierig...

Groetjes
do, 05/24/2007 - 18:22 Permalink
m@ris

niet alle artsen werken op dezelfde manier.
bij mij zijn de verstandskiezen er niet uitgehaald 6 maanden van te voren maar tijdens de kaakoperatie.
en de snede van de operatoe loopt vanaf de plek van de verstandskies tot ongeveer mijn hoektand.
gr mariska
do, 05/24/2007 - 22:04 Permalink
Anoya

Zo, da's wel een hele grote snede :o

Hmm, ik had zelfs in een boek over kaakoperaties gelezen dat de verstandskiezen er eerst uit moesten, 6 maanden van tevoren. :-?
vr, 05/25/2007 - 08:52 Permalink
m@ris

ja klopt, ik lees het ook overal terug, zal wel een eigenwijze kaakchirurg hebben :smt002
ja de snedes aan bijde kanten zijn zo groot, maar heb daar totaal geen last van gehad hoor en die zijn ook alweer mooi genezen, en tis toch aan de binnenkant van mijn mond dus je ziet er niets van.

gr mariska
vr, 05/25/2007 - 14:33 Permalink
Anoya

Ik had wel al vernomen dat alle openingen e.d. van binnen uit zouden zijn. Aan twee kanten een schroef van buitenaf, maar dat zou volledig genezen en niet zichtbaar zijn, zei mijn KC.

Wat voor hechtingen zijn het trouwens? Van die oplosbare of moeten ze verwijdert worden in het ziekenhuis?
vr, 05/25/2007 - 15:32 Permalink
niessie

Nou ik heb op 11 juni de afspraak met mijn kaakchirurg. Ik ben erg benieuwd wat hij allemaal verteld en wat de antwoorden op mijn vragen zijn. Ik vraag dan meteen hoe het met die verstandskiezen zit.

Ook wel fijn als je oplosbare hechtingen krijgt, maar is dit niet altijd het geval?

En bedankt voor jullie reacties...
wo, 05/30/2007 - 19:18 Permalink
niessie

Nou ik ben gisteren bij de ortho geweest en ik heb even met de kaakchirurg gepraat. De ortho vertelde mij eerder dat enkel een onderkaakoperatie waarschijnlijk genoeg zal zijn. De kaakchirurg vertelde me gisteren dat enkel een bovenkaakoperatie misschien wel genoeg is. Het is voor mij dus nog steeds niet duidelijk.. Maar zodra ik helemaal klaar ben met mijn beugel gaan ze het verder bespreken in het ziekenhuis....

Ik weet nu wel dat mijn verstandkiezen er tijdens de operatie uit worden gehaald. En de chirurg heeft mij verteld dat je bij mij heel weinig verschil zal gaan zien. Ik ben alleen wel zenuwachtig nu. Het komt allemaal zo dichtbij...!!! Zeker omdat ik nog niet weet wat er precies zal gaan gebeuren. En het feit dat de ortho en de chirurg beide iets anders vertelden maakt mij ook wel onzeker. Maar ik neem aan dat de chirurg wel weet wat hij doet....
di, 06/12/2007 - 11:55 Permalink
m@ris

hoi niessie,

dat neem ik ook wel aan hoor, maar ik neem ook aan dat je ortho en kaakchirurg overleg zullen hebben over hoe en wat (das tenminste hier wel zo)
wel fijn voor je dat ze je verstandskiezen er gelijk mee uit halen, scheelt weer een ingreep (hebben ze bij mij ook in een keer gedaan)
ik ben vandaag ook weer bij de ortho en kaakchirurg geweest, en mag helaas volgende week weer onder het mes omdat links nog steeds de zwelling niet weg is (na 7,5 week)
nu is het zo dat of er zit een schroefje los of één verstandskies die er nog zit zit te vervelen (hebben ze laten zitten omdat die te riskant was om er uit te halen tijdens de operatie) maar dat kunnen ze pas zien als het open is.
wel spannend hoor voor je, en ik hoop dat het bij jou beter verloopt dan hier, maar dat zal vast, hahaha, zo veel pech als ik kan je niet hebben, hahaha

gr mariska
di, 06/12/2007 - 23:14 Permalink
niessie

Oh wat balen voor je zeg...

Het is al niet leuk om het één keer te doen, laat staan twee keer. Je weet gelukkig al wel wat je kan verwachten, dat scheelt weer iets. Ik hoop dat het niets ergs is wat ze vinden en dat het na die operatie verholpen is. Je hebt dus ook nog niet echt een goed beeld van het resultaat?
do, 06/14/2007 - 12:31 Permalink
beejee

Hoi,

ik moet over een jaar ook een kaakoperatie ondergaan. Bij mij zal de onderkaak ook naar voren geschoven worden. Tot die tijd krijg ik een beugel.

Ik had even een vraagje over de kaakchirurg. Hoe weten jullie nou of diegene die jullie gaat opereren goed is? Misschien een beetje stomme vraag, maar ik kan nergens iets vinden over de kwaliteit van chirurgen ofzo. Wil natuurlijk wel zeker weten dat hij er iets van kan...

Succes met de operatie voor iedereen die hem nog moet ondergaan!

Groetjes bj
do, 06/21/2007 - 15:30 Permalink
beejee

Oh zie net dat jullie berichtjes al superoud zijn.

Nou ja goed voor jullie, dan hebben jullie het vast allemaal al achter de rug.

Mochten jullie dit toch nog lezen, dan alvast bedankt.

Groetjes bj
do, 06/21/2007 - 15:31 Permalink
niessie

Haha, nee ik heb het pas eind augustus...

Maar dat is dus ook mijn vraag eigenlijk. Ik wil ook wel weten of de chirurg van mij goed is. Ben erg benieuwd hoe je dit kunt achterhalen.

Groetjes
vr, 06/22/2007 - 13:33 Permalink
niessie

Ik heb tevens nog twee vragen..

Ik neem aan dat je je tanden niet kunt poetsen een aantal weken, aangezien je kaken op elkaar staan. maar is dit dan niet vies en slecht voor je tanden, i.v.m. gaatjes..?

En hoe lang duurdt de orthodontie nog na je operatie. Ik wordt eind augustus geopereerd, maar ik ga in april naar Kaapstad. Is dit haalbaar of kom ik dan in de problemen met de orthodontie. Ik weet dat ik dez evraag beter aan de ortho zelf kan vragen, maar het duurt nog even voor ik weer een afspraak heb...
vr, 06/22/2007 - 13:36 Permalink
m@ris

hoi hoi,

berichtjes zijn niet oud hoor, was het maar waar hahaha, dan had ik het nu allemaal achter de rug.
ik weet niet of je kunt achterhalen of een kaakchirurg goed is maar complicaties kunnen altijd gebeuren he, kijk maar naar mij
ik heb een hele fijne kaakchirurg, die echt altijd alle tijd heeft en alles toto in de puntjes uitlegt, en das maar goed ook, want als er wat mis gaat dan is het bij wel.
goed, even verder verslag, ben gisteren dus weer onder het mes geweest en ze hebben de oorzaak gevonden waarom het links zo dik bleef.
er zat dus wel degelijk het één en ander los. het plaatje met twee schroefjes erbij is losgegaan inclusief een sukje bot, en dat was de oorzaak. gelukkig was alles wel goed vastgegroeid en mag ik over een weekje wat vaster voedsel gaan proberen (na 10 weken!)
mijn mond en kaken zijn dus weer goed dik, maar dat trekt wel weer weg.
ook hadden ze flink probelemen met intuberen(beademing) en zijn ze met 3 anestesisten (hoe je het ook mag schrijven) en een kno arts ruim een uur bezig geweest om die buis erin te krijgen (maar goed, daar heb ik niets van gemerkt)

nog even antwoord op de vraag van niessie, tegenwoordig zetten ze de kaken bijna nooit meer vast en kan je gewoon poetsen, en je krijgt ook spoelmiddel mee die desinfecterend is. dus je kan gewoon je mond goed schoonhouden hoor.

gr mariska
vr, 06/22/2007 - 14:58 Permalink
rani008

Hey iedereen,

Ga proberen om mijn situatie wat te schetsen en hopen dat iedereen er wat wijzer van wordt.

Heb de operatie (verplaatsen onderkaak naar voren toe) reeds achter de rug (februari 2007) en moet zeggen dat alles vrij vlot is gegaan. Was doodsbang en mijn vrees was nergens voor nodig.
De operatie heeft denk ik uurtje geduurd. Heb nadien geen last meer ondervonden van de narcose. Mijn kaken waren aan elkaar vastgehecht met elastieken die ik zo een 10 dagen heb moeten inhouden.Was wel lastig om te eten, maar in het begin heb je toch zo niet echt honger. Echt een beetje deftig eten was bij mij toch na een week of drie en vanaf dan zie je alles pijlsnel vooruit gaan. De zwelling viel vrij goed mee en op één week tijd was alles praktisch verdwenen.
Kwa uitzicht maakt het niet zoveel verschil, de ene ziet ietss de andere weer niet. Maar ik weet nu dat ik mijn tandjes langer zal houden dan had ik de operatie niet gedaan.
Had na de operatie eveneens 2 sneetjes langs de buitenzijde van mijn kaken, maar daar zie je nu niets meer van.
Tanden kan je effectief wel poetsen. Hygiene zelfs zeer belangrijk, meot infecties vermijden. Daarom is het handig zo een elektrische mondspoeler aan te schaffen. Ziet eruit als elektrische tandenborstel maar spuit dan enkel water. Handig te gebruiken na iedere maaltijd.

Waar ik wel last van had na de operatie was dat ik niet kon volledig plat kon liggen. Toen deed het pijn...Dus heb aantal nachten moete met hoofd hoger slapen. Dus tip voor de mensen die er ook moesten last van hebben. Dit verdwijnt wel na korte tijd.

wijsheidstanden bovenaan zijn ook te samen verwijdert met oeratie en eerlijk gezegd voelde ik er niets van. Zelfs na de operatie moeten vragen of ze ze wel getrokken hadden.
Over pijn moeten jullie je ook geen zorgen maken.

Moesten er nog vragen zijn...just shoot

groetjes
vr, 06/22/2007 - 20:21 Permalink
rani008

hey

Moet eerlijk zeggen dat ik niet echt veel verandering zie.
In het begin staar je je er zelf wel gek op :-) Maar moet zeggen dat ik nu niks anders meer zie ten opzichte van vroeger. Gewenning waarschijnlijk.
In het begin is er nog altijd wat de zwelling.

Sommige mensen zien een verschil en andere weer niet.
En als ze iets zien vinden ze het een verbetering, dus daar moet je je geen zorgen in maken.

groetjes
ma, 07/09/2007 - 17:48 Permalink
Breedbekkikker

Hoi Niessie,

Ik heb vorige week maandag (2 juli) mijn kaakoperatie ondergaan. De onderkaak is 5 mm naar voren gehaald.

Van de narcose heb ik weinig last meer, de eerste dagen was ik wat suffig en vergeetachtig. Op de dag zelf ben je natuurlijk wel doodmoe ervan, maar daarom kun je lekker in het ziekenhuis slapen.
Het is pas een week later dus het is bij mij niet 'af' maar ik ben nu al erg blij als ik in de spiegel even lach. Het 'past' nog niet in elkaar maar dat is iets voor de orthodontist de komende maanden.

De periode daarna heb ik een dik gezicht gehad, dit trekt nu weg...Wel lijk ik in mijn hals meer op de gele Teletubbie...maar goed ook dat is van voorbijgaande aard. Op sommige momenten heb ik mij afgevraagd waar ik aan begonnen ben maar het gaat elke dag een stuk beter en ik ben blij dat ik het gedaan heb. Het is nu een week later en ik denk dat een student wel de draad weer een beetje op kan pakken, 8 uur per dag werken is een ander verhaal.

Bij mij zijn mijn verstandskiezen ruim van te voren verwijderd...toen was er nog geen sprake van deze operatie. Maar als ik zo de verhalen van M@ris op het forum lees is 6 maanden van te voren toch wel een goed idee. Daarnaast: het zijn 2 vervelende ingrepen (tenminste leuk is anders) zo'n operatie en de verstandskiezen weghalen, je kan de pijn en last dan beter verdelen over 2 operaties lijkt mij.

Als je nog een goede kaakchirug zoekt kijk even rond op internet naar mensen die bijvoorbeeld veel geschreven hebben over het onderwerp. Zo kun je via beugels.nl en dan de chirurgische kaakcorrectie/ meer informatie al lezen over 4 auteurs van een boek. Een van hen was mijn chirurg en ik ben dik tevreden over hem; een hele kundige man!
ma, 07/09/2007 - 22:47 Permalink
m@ris

hoi breedbekkikker,

de verstandskiezen hebben bij mij in principe niks met de problemen te maken gehad. heb trouwens ook geen last van de kiezen weghalen gehad.
het probleem was bij mij dat er twee schroeven los waren gegaan die een stukje bot hebben meegenomen. dus daarom hebben ze de platen na 9 weken al weer verwijderd.
en dat ze los gingen das gewoon heel erg pech hebben en komt waarschijnlijk weer omdat links de operatie al heel erg moeilijk ging.
ze hebben links een uur langer bezig moeten zijn met splijten omdat ik een erg harde lastige kaak had.
bij de tweede operatie ging het ook niet super, maar dat was een intubatieprobleempje.
dus ja, heb veel problemen gehad erna maar het lag niet aan de kiezen hoor.
het gaat nu trouwens weer wat beter (na 12 weken) en mag weer wat beginnen met vast voedsel, en jemig dat valt echt niet mee, na 12 weken niet kauwen, moet het weer helemaal leren, hahaha

maarre, doe nog maar lekker rustig aan en geef het goed de kans om het te genezen!!

gr mariska
di, 07/10/2007 - 08:18 Permalink
niessie

Nou bedankt voor jullie reacties. En wat een pech heb jij gehad zeg M@ris. Gelukkig gaat het weer wat beter nu.

Ik weet nog steeds niet wanneer ik geopereerd ben. Ik hoop wel dat het snel is, aangezien ik mijn studie een kwartaal heb stopgezet. Maar ik zal wel zien wanneer de brief van mijn kaakchirurg verschijnt..
di, 07/17/2007 - 10:29 Permalink