Kaakoperatie

Author:
RSN420
Posted:
wo, 03/19/2014 - 04:22
Hallo allemaal,

Ik heb een paar vragen over de behandeling voor de kaakoperatie.

Mijn onderkaak groeit scheef, waardoor ik een kaakoperatie krijg. Ik ben al 3x bij de kaakchirurg geweest, onder andere voor een botscan. Hier uit bleek dat er geen groei meer in mijn kaken zit, wat erg fijn is.

Ik heb een aantal dagen geleden een brief gekregen van de ortho, waarin staat dat ik een afspraak bij de kaakchirurg moet maken om mijn verstandskiezen te laten verwijderen. Ik heb 5 verstandskiezen, 2 boven en 3 onder. 1 verstandskies in de onderkaak is helemaal te zien, de rest zit nog onder het tandvlees. De kiezen die verwijderd moeten worden zijn: 17, 27, 38, 47, 48. Hierna krijg ik weer een beugel.

Wat ik graag zou willen weten:
Hoe lang moet ik wachten voor een beugel, nadat alle verstandskiezen zijn verwijderd?
Hoe lang moet ik ongeveer beugelen tot ik geopereerd kan worden? Ik heb jarenlang een slotjesbeugel gehad, dus mijn tanden staan recht.

De reden waarom ik dit wil weten, is omdat ik zo snel mogelijk geopereerd wil worden, omdat ik me al jaren onzeker voel.
Chris888

Hoi,
Absoluut geen antwoord op je vraag, dat krijg je hopelijk van iemand anders (denk eigenlijk dat je het best je eigen ortho deze vragen kunt stellen), maar alvast ter info:
16, 26, 36 en 46 zijn de eerste grote kiezen,
17 t/m 47 de tweede en
18 t/m 48 de derde, oftewel de verstandskiezen.

Op jouw lijstje staat dus maar 2 verstandskiezen.
wo, 03/19/2014 - 07:58 Permalink
Ortholimburg

In principe kunnen de tanden ook nog getrokken worden als de beugel al geplaatst is, maar als dan toch de tanden eerst worden verwijderd kan je best een week of 2 wachten met de plaatsing, tot de wondes een beetje genezen zijn, zodat het niet meer gaat bloeden bij de plaatsing.
wo, 03/19/2014 - 09:00 Permalink
RSN420

Uiteraard zal ik deze vragen aan mijn ortho tijdens de eerstvolgende afspraak. Ik ben al een half jaar niet meer bij de ortho geweest, vandaar dat ik het hier vraag.

Wat vreemd dat het hier maar om 2 verstandskiezen gaan? De kaakchirurg had me bij de vorige afspraak van 3 maanden geleden uitgelegd dat alle verstandskiezen er uit moesten, voordat de beugel geplaatst kon worden.
wo, 03/19/2014 - 11:57 Permalink
BJN

Wat ik graag zou willen weten:
1- Hoe lang moet ik wachten voor een beugel, nadat alle verstandskiezen zijn verwijderd?
2- Hoe lang moet ik ongeveer beugelen tot ik geopereerd kan worden? Ik heb jarenlang een slotjesbeugel gehad, dus mijn tanden staan recht.


1- In het algemeen nemen wij 6 maanden voor heling.
2- Als je bogen goed passen dan moeten ze iets aangepast worden om de operatie goed te kunnen doen. Als tanden scheef staan dan moeten die natuurlijk ook rechte gezet worden. Meestal is het voortraject 6-12 maanden. Soms is het veel minder.

Als de operatie is gedaan dan moeten de bogen verder op elkaar aangepast worden Dan ontstaat de definitief goede pasvorm. Dat duurt 3-12 maanden. Dat is erg afhankelijk van de situatie en jouw natuur. Soms gaat het gemakkelijker (soms moeilijker) na de operatie de bogen af te stellen.
wo, 03/19/2014 - 19:19 Permalink
RSN420

Inmiddels heb ik een afspraak staan voor volgende maand om de kiezen te laten verwijderen. Is het niet vreemd dat deze kiezen worden verwijderd om een scheve onderkaak te herstellen? Mij was namelijk door de kaakchirurg verteld dat al mijn verstandskiezen er uit moesten en niet de bovengenoemde kiezen.
di, 03/25/2014 - 04:11 Permalink
Ortholimburg

Inmiddels heb ik een afspraak staan voor volgende maand om de kiezen te laten verwijderen. Is het niet vreemd dat deze kiezen worden verwijderd om een scheve onderkaak te herstellen?

Kunnen we zo niks mee wegens geen klinisch beeld of zicht op de behandelplanning. Wijsheidstanden moeten in regel een zestal maanden voor een onderkaakoperatie eruit (niet voor het plaatsen van de blokjes, dat kan in principe onmiddellijk.) De reden is dat de meeste onderkaakoperaties, de BSSO's toch ,precies worden uitgevoerd in de regio waar de WHT zich bevinden. Als ze dus nog in de weg zitten of tijdens de OP worden weggenomen zit er daar onvoldoende bot om de schroeven en plaatjes te bevestigen. Er zijn ook wel chirurgen die de WHT laten zitten of ineens tijdens de OP eruit halen, maar de meerderheid doet dit niet.
di, 03/25/2014 - 18:23 Permalink
Nadieh90

Bij mij zijn er 6 kiezen getrokken, waarvan 4 verstandskiezen

Die andere 2 waren bij mij nodig om ruimte te maken, alles wordt opgeschoven zodat de kaakchirurg er "makkelijk" bij kan tijdens de operatie, achter op de plek van je verstandskiezen.
Het beugelproces verloopt hierdoor dus wat trager.

Mijn laatste kiezen zijn +/- eind januari, begin februari getrokken en begin maart zat mijn beugel erin.(2013)

Dit soort dingen verschillen per persoon, laat je goed inlichten door beide (orthodontist & kaakchirurg) het is een heftige ingreep wat een impact gaat hebben op jouw leven, geen enkele vraag is te gek.
ma, 05/05/2014 - 10:47 Permalink