Kaakimplantaat gat naar oor

Author:
Alex33
Posted:
do, 03/24/2022 - 12:15
Hallo,

Ik heb een kaakimplantaat gekregen rechtsboven op de plaats van de eerste grote kies. 3 dagen geleden is daar een kroon op geplaatst. Daarvoor had ik al soortgelijke problemen, maar ik hoopte dat de kroon dit op zou lossen. Helaas.

2 dagen geleden was ik limonade aan het drinken en begon ik opeens een trek gevoel aan de kroon te voelen. Het voelde alsof er tussen het tandvlees en de kroon vacuüm gezogen werd. Even later was dit gevoel er nog steeds en nam ik een slokje bier. Gelijk plopte mijn rechter oor dicht en verdween dat trek gevoel. Het was niet heel pijnlijk maar voelde heel vreemd.

De volgende dag was al het tandvlees aan de bovenkant pijnlijk, zit er druk op mijn kaakgewricht aan de rechterkant en voelt het met slikken aan de rechterkant net alsof er iets verstopt zit. Daarnaast had ik veel hoofdpijn. Ondertussen is dit iets minder, maar niet weg.

Wat is er aan de hand? Kan dit kwaad? Lost dit zichzelf op?

Wat er aan vooraf ging: Deze tand kreeg zo'n 20 jaar geleden een wortelkanaalbehandeling. Zo'n 8 jaar geleden werd het grootste gedeelte van de tand verwijderd en werd er een schroef geplaatst. Het tandvlees tussen de eerste en tweede grote kies sloot toen niet meer aan tussen de binnen en buitenkant van mijn mond. Vorig jaar werd de rest van de tand met schroef getrokken, omdat er vaak ontstekingen boven zaten.

Hierna had ik geen klachten tot een half jaar later het kaakimplantaat gezet werd. Het was een paar dagen pijnlijk (zoals denk ik normaal is na een operatie?), maar na meer dan een week had ik ongeveer eenzelfde ervaring als 2 dagen geleden. Bij het drinken van een biertje schoot er opeens een vreselijke pijn in mijn hoofd aan de rechter kant. Er was geen vacuüm gevoel want het tandvlees sloot niet volledig om het kapje op het implantaat. Dit is meer dan een week zeer pijnlijk gebleven. Ik had de kaakchirurg gebeld om te vragen wat er aan de hand was. Die zei dat dit niks met het implantaat te maken kon hebben. Daarna ben ik bij de huisarts geweest. Die had mijn bloed gemeten om te kijken of ik een ontsteking had, die uitslag was negatief. Verder zei hij dat hij me niet kon helpen.

Dat kapje op het implantaat kwam steeds los en viel er op een gegeven moment uit. De chirurg zette deze terug en zei dat het er allemaal heel goed uit zag en dat de pijn er niks mee te maken had.

In de weken daarna werd mijn tandvlees beter, maar had ik af en toe toch nog erge pijn. Als er koude lucht langs kwam of als ik links over mijn schouder keek schoot die pijn er in. Dat voelde ik dan rechts in mijn nek en op de plaats van het implantaat.

De tandarts moest een afdruk maken om de kroon op te meten en die zei ook dat het er allemaal geweldig uit zag, maar dat het wel bijzonder was dat ik veel pijn had. Dat zou echter niks te maken hebben met het implantaat.

Nu is de kroon geplaatst en is het uit de tweede alinea gebeurd. Omdat de 3 artsen niet konden zeggen wat er aan de hand was, weet ik niet waar ik hulp moet zoeken. Ik heb met googlen niks soortgelijks kunnen vinden. Gaat dit over zonder dat de eerdere klachten terug komen? En waar moet ik dan aankloppen om hulp? Veel dank!
Tandarts_Richa…

Eerste gedachte: lopen deze klachten synchroon met verkoudheid. Zo niet. Is de kroon niet : te hoog: bij dichtbijten/kauwen. Als klachten aanhouden zou ik een CBCT scan laten maken om te beoordelen of de implantaat niet naar de neusholte is geperforeerd. Zo niet.... sorry weet niets beter te bedenken.
do, 03/24/2022 - 14:27 Permalink
Alex33

Als antwoord op door Tandarts_Richa…

De klachten lopen niet synchroon met verkoudheid. Ik denk eerder dat het gebeurd wanneer er vuil gaat etteren in de ruimte tussen het implantaat en de tweede grote kies. Hier kan ik namelijk niet goed bij en het lijkt niet dicht te groeien. Hoewel de chirurg en tandarts deze ruimte niet zien.

Ik kan goed bijten met de kroon. Het implantaat zit ook goed vast. De klachten kwamen al eerder naar voren voordat de kroon geplaatst was, net nadat het implantaat geplaatst was.

De chirurg zei nog dat ik een afspraak kon maken "voor de garantie". Zou deze een CBCT scan kunnen maken of moet dit via de huisarts?

Heel veel dank voor de reactie!
do, 03/24/2022 - 16:28 Permalink
Alex33

Het was gisteren nog een keer gebeurd, en hoewel ik me nu ziek voel is het eindelijk duidelijker wat er aan de hand is.

Ik had last van een zwelling op mijn nek (een opgezwollen lymfeklier) en ik masseerde die richting mijn sleutelbeen. Toen dit lukte begon er weer gezogen te worden aan mijn kroon. Ik hoorde gekraak en dacht even dat het los zat, maar waarschijnlijk waren het belletjes die erlangs gingen. Vervolgens ging er vanalles in mijn mond en gezicht ontsteken en werd ik heel ziek. Mijn huisarts werkt op vrijdag niet en de kaakchirurg blijkbaar ook niet, dus ik kon er niet gelijk iemand naar laten kijken.

Nou zit er er al jarenlang een verdikking in mijn gehemelte boven de getrokken kies, waar regelmatig ontstekingen hebben gezeten. Mijn vermoeden is nu dat het implantaat deze verdikking heeft geraakt en dat het daar nu nog makkelijk gaat ontsteken. Dit verklaart waarom het gaat zuigen als ik de klieren in mijn nek leeg masseer en waarom ik pijn had op de plaats van het implantaat als ik links over mijn schouder keek.

Bij de controles bij de KC had ik elke keer verteld over pijn en een gat op die plek, maar elke keer zei hij dat er niks te zien was en dat alles goed was. Nu is overduidelijk dat er daar toch een weg naar binnen zit. Ik ben heel erg bang dat hij weer gaat zeggen dat er niks aan de hand is. Hoe maak ik het probleem het beste duidelijk? Is dit probleem te zien op een CBCT scan als het niet naar de neusholte gaat? Veel dank!
za, 03/26/2022 - 13:21 Permalink
Alex33

De KC heeft een CBCT scan gemaakt. Hij zegt dat er niks op te zien is. Dat er niks naar binnen gezogen kan worden, want er is geen verbinding te zien. Wat dan dat vacuum gevoel en gekraak veroorzaakt? Geen idee. Hij zou me nog doorverwijzen naar een KNO arts voor de verdikking in mijn gehemelte en opgezette klieren, maar wel via de huisarts. De huisarts vond dat er niks aan de hand was en dat ik maar met een psychiater moest gaan praten. Toch wat gerust gesteld dat er geen gat zit en het gaat daarna langzaam beter. Nog een paar keer ontstoken tandvlees gekregen en gekraak gehoord. De verdikking is van vorm veranderd. Maar ze zeiden dat het wel een maand kon duren voor het allemaal hersteld was dus ik wacht af. De huisarts afgelopen nog een keer gesproken over opgezette klieren en keelpijn, maar die zegt dat hij me niet kan helpen.

Vandaag meer dan een maand verder en weer ontstoken tandvlees rond het implantaat en de verstandskies aan die kant. Opgezette wangen waardoor mijn collega's het zelfs konden zien. Diclofenac en paracetamol genomen, nog maar een keer mijn tanden gepoetst en met listerine gespoeld. Nu gaat het wel weer. Maar het is toch nu duidelijk dat er echt wat mis is?

Mijn tandarts is alleen op maandag en donderdag open. Als ik morgen weer een zware ontsteking krijg bel ik het noodnummer. Moet ik sowieso wachten tot weer gaat ontsteken? Ik ben anders bang dat er weer niks gezien wordt. Of moet ik toch weer contact opnemen met de KC? Maar wat foto's toegevoegd voor de zekerheid.
Attach
ma, 04/25/2022 - 18:30 Permalink