kaakdistractie (geleidelijke verlenging van de onderkaak)

Author:
lique
Posted:
vr, 02/10/2006 - 16:13
Ik ben onlangs bij de orthodontiste geweest om te informeren na mogelijkheden om mijn diepe beet en overjet te corrigeren. Mijn boventanden staan momenteel naar achteren waardoor m'n overjet wordt gecamoufleerd, maar indien ze dus recht worden gezet krijg ik dus een opvallende overjet. De orthodontiste heeft als mogelijkheid aangegeven om bij mijn onderkaak een kaakdistractie uit te voeren, waardoor het naar voren halen van de kaak heel geleidelijk zal gebeuren (via het dagelijks aandraaien van een sleuteltje) en waarbij je in zekere mate zelf kunt bepalen op welk moment je stopt. Ik kan hier echter maar weinig informatie en ervaringen over vinden. Heeft iemand hier ervaring mee of kan me hier meer over vertellen?
drbart

Lique,
Deze dystractie methode wordt vooral uitgevoerd door kaakchirurgen in het ziekenhuis in Ede. Een van hen (van Strijen) is hierop samen met een orthodontist (Breuning) 2 jaar geleden gepromoveerd.
Als alleen je onderkaak verplaatst hoeft te worden is het inderdaad een fraaie methode met een zeer geringe kans van beschadiging van de zenuw die door je onderkaak loopt en zorgt voor het gevoel in je onderlip (zie http://www.drbart.nl/site/kaakgewrichtsklachten). Uit hun proefschrift blijkt dat ze goede resultaten hebben met hun methode. Tijdens de operatie wordt de kaak doorgezaagd en beiderzijds een schroef (dystractor) geplaatst. Die schroef moet je vervolgens zelf een aantal dagen-weken opendraaien waardoor je onderkaak naar voren beweegt. Nadeel is dat de dystractor weer operatief verwijderd moet worden.
Vaak is het zo dat door de voorwaartse verplaatsing van de onderkaak je een nogal vooruitstekende kin krijgt. De kin zou dan weer naar achteren verplaatst moeten worden. Hoeveel is echter pas goed te beoordelen na de onderkaaksverplaatsing. Verwacht je dat je kin te vooruitstekend wordt en wil je dat die in 1 operatie met je onderkaak verplaatst wordt, dan zou ik adviseren voor de 'klassieke' kaakoperatie te kiezen (zie http://www.drbart.nl/site/kaakoperatie). Vaak echter moeten zowel boven- als onderkaak geopereerd worden met opbouwen van het middengezicht door middel van transplantaties van bot en kunstmaterialen. Soms wordt tegelijkertijd de neus gecorrigeerd. Op dat moment moet de chirurg de verplaatsingen compleet kunnen doorvoeren om zich een oordeel te kunnen vormen van het eindresultaat. De beste resultaten krijg je als het gezicht in zijn geheel wordt beoordeeld door 1 chirurg die alle noodzakelijke veranderingen in 1 keer kan doorvoeren.
Dr Bart (http://www.drbart.nl)
zo, 02/12/2006 - 09:14 Permalink
lique

Hi Dr. Bart
Bedankt voor je antwoord. Ik moet zeggen dat ik door deze informatie alleen maar meer ga twijfelen of ik er wel mee door moet gaan. In eerste instantie leek het me vrij onschuldig toen de orthodontiste het erover had. Mijn keuze was gemaakt, ik zou er voor gaan. Maar als ik nu lees dat de kans op een vooruitstekende kin groter wordt (terwijl ik op zich al een "voldoende" kin heb) weet ik niet of ik hier wel op zit te wachten. En om me helemaal over te geven aan een iemand die alles in proporties aanpast lijkt me ook zo rigoreus. Voor mijn gevoel krijg je dan helemaal een complete metaformose. Nee, ik ben meer iemand van de stapjes. Het liefst zou ik ook eerst zien hoe het resultaat wordt met alleen een beugel en dan eventueel de volgende stap nemen. Jammer dat er nog geen computersimulaties mogelijk zijn van elke individuele actie. Of bestaat er toch iets waarbij je een blik in de toekomst kunt nemen?
wo, 02/15/2006 - 15:31 Permalink
drbart

Dat soort programma's bestaat wel, maar ik waag me er niet aan. Het wekt verwachtingen die dan toch weer niet uitkomen. Alleen orthodontie lijkt me niet verstandig. De indicatie om te opereren zal er echt wel zijn. Als je niet te veel in 1 keer wilt kun je de geplande beperkte operatie laten uitvoeren. Een kinplastiek kan eventueel later met plaatselijke verdoving gedaan worden.
Dr Bart (http://www.drbart.nl)
wo, 02/15/2006 - 19:37 Permalink
giebelhj

hallo,
ik heb enkele jaren geleden ook kaakdistractie gehad. het was toen nog in de proeftijd.
ik had een grote overbeet, en mijn onderkaak moest een eind naar voren. dat was met orthodontie niet mogelijk, dus moest ik naar de kaakchirurg.
kaakdistractie is een hele mooie methode, maar bij mij heeft het niet veel nut gehad.
ik ging vol goede moet naar de chirurg. het klonk allemaal erg mooi en ik had besloten om me te laten opereren ik zag uiteindelijk best tegen de operatie op. de operatie opzichzelf heb ik niet als erg ervaren. als de schroef wordt aangedraaid, dan hoor je vanalles kraken, maar je hebt niet echt pijn. waarschijnlijk komt dat ook door de pijnstillers e.d. maar voor je ouders is het echt heel moeilijk. ze hebben het idee dat ze hun kind vreselijk pijnigen, en als ze het dan zo horen kraken, dan is dat echt een steek in hun hart.
maar goed, toen we klaar waren met draaien kon ik mijn kiezen wel op elkaar zetten, maar mijn voortanden stonden dan niet op elkaar. wat blijkt nu: de schroeven zijn er scheef ingezet, dus mijn kaak werd scheef gedraaid. dus toen zijn die schroeven snel weer operatief verwijderd. alles werd met elastiekjes aan elkaar gezet.
uiteindelijk stond alles dus wel mooi. je zou zeggen dat het dus was geslaagd. maar nu, na een jaar of 4, zakt alles weer terug, of het komt steeds verder naar voren. ik weet het niet precies. ik baal er echt van. hoogstwaarschijnlijk komt het doordat ik mijn tong fout gebruikt. ook blijkt dat mijn linker en rechter onderkaak niet helemaal recht staan.
de chirurg en de ortho bemoeien zich niet meer zo met mij, en willen hun fout niet bekennen.
nu heb ik een verwijsbrief gekregen, en ga ik bij een andere ortho op gesprek. ik hoop dat we tot een goede oplossing kunnen komen.

dit gebeurd natuurlijk bijna nooit, maar ik wilde het toch even melden, want het wordt allemaal erg mooi verteld, maar gevallen als mij worden niet verteld.

als je dit wilt doen, dan moet je jezelf eerst het volgende afvragen:
- heb ik er last van met eten
- bijt ik op mijn lip/wang
- vind ik de huidige toestand niet mooi
- enz.
als het antwoord op bovenstaande vragen ja is, dan is het toch wel goed om iets te ondernemen. de keuze is aan jou om te kiezen wat je wilt doen!!
als je uiteindelijk toch besluit om het te doen, dan adviseer ik je om goed te koelen na de operatie. dan wordt het bijna niet blauw en ook zo minmogelijk dik.

hartelijke groeten,
jet
do, 03/30/2006 - 18:58 Permalink