kaakcorrectie

Author:
Nico
Posted:
di, 04/13/2004 - 10:54
ik heb een probleem. mijn 2 snijtanden staan schuin naarvoor en mijn 2 voorste tanden staan naar achter en een beetje over elkaar.

Ik ben 17 jaar ( bijna 18 ) en wil een kaakoperatie ondergaan ( onderkaak laten breken en naar voor plaatsen, ze staat 8mm naar achter)

nu heb ik gelezen dat voor die kaakoperatie kan gebeuren eerst mijn tanden recht moeten staan. Blokjes zie ik niet zitten omdat ik dan nog 2 jaar moet wachten.

nu mijn vraag is: is het mogelijk om mijn tanden recht te laten zetten door een operatie?


normaal zou ik als ik 14 was blokjes gedragen hebben, maar mijn orthodontist zei dat zo een operatie van de kaak nodig was omdat anders het resultaat messchien minder mooi zou zijn, maar omdat mijn ouders die operatie niet durfden laten uitvoeren is het er nooit van gekomen. Maar nu wil ik het wel laten doen. Ik schaam me al lang voor mijn tanden en ben het beu


Nico
thammie84

ik heb het zelfde gehad.. ik heb op mijn 17de slotjes gekregen omdat het op geen andere mogelijkheid kan...
ik heb ander half jaar slotjes gehad.. en heb een jaar na me slotjes een kaak operatie gehad.. ze hebben het bij mijn onderkaak gebroken en naar voren gezet..
en boven stuk tussen uit gehaald en omhoog gezet zodat je mijn tandvlees niet zo erg meer zag als ik lachte..
maar ik ben SUPER blij dat ik het gedaan heb...
tis maar een suggestie..
in begin is slotjes vervelend.. maja je wend er wel aan... en achter af ben je er alleen maar blij om...
als je fotos van me wil zien van een dag na me kaak operatie moet je me ff mailen dan zend ik ze ff naar je toe

groetjes thamara

(ik ben trouwens nu 19)
di, 04/13/2004 - 18:31 Permalink
de digitale tandarts

Het chirurgisch verplaatsen van tanden of een reeks van tanden wordt een segment osteotomie genoemd.

Deze ingrepen werden in het verleden echter vaker uitgevoerd dan tegenwoordig, o.a. doordat er aan deze methode een aantal nadelen kleven.

De bloedtoevoer naar de tanden/kiezen kan verbroken worden, waardoor wortelkanaalbehandelingen noodzakelijk worden, tevens kan ook het steunweefsel (o.a. bot&tandvlees) beschadigd raken.

Het is ook makkelijker om een blok van tanden en kiezen te verplaatsen dan om een enkele tand los te 'zagen' en te verplaatsen zonder de bloedtoevoer naar het botsegment en deze tand te verminderen/blokkeren.

In ieder geval wordt deze behandeling dus bijna niet meer uitgevoerd omdat er zoveel nadelen aankleven.

Een blokjesbeugel/brackets is de aangewezen manier om de tanden recht te zetten!

Voor meer info over de kaakoperatie:

http://www.tandarts.nl/phpBB/viewtopic.php?topic=329&forum=8
di, 04/13/2004 - 18:38 Permalink
Nico

ja als er zoveel nadelen aan verbonden zijn, is het messchien het beste voor eerst blokjes te dragen en dan die operatie. Kga dan wel al 19 of 20 zijn maarja niets aan te doen zeker

bedankt voor alle hulpoja fotos van na de operatie zijn niet nodig, mijn broer heeft dezelfde operatie laten doen. Maar er was het een en ander misgelopen ( ontsmettingsmiddel gemorst in zijn ogen tijdens operatie, en was bijna blind, hoornvlies verbrand, en zijn zicht is er erg op achteruit gegaan) daarom hebben mijn ouders zo een schrik om die operatie op mij te laten uitvoeren, onnodige schrik maarja
di, 04/13/2004 - 20:11 Permalink
thammie84

bij mij is alles goed gegaan... heb voor me operatie ook verstandskiezen moeten trekken..
zelfs daarbij is alles goed gegaan dus onodig ongerust :wink:
di, 04/13/2004 - 20:39 Permalink
thill

hee nico,
ik had dus precies hetzelfde als jou, alleen ben ik 15 jaar... het verschil tussen boven en onderkaak was bij mij dus ook 8 mm, en ik heb afgelopen woensdag de operatie gehad. ik denk dat je het beste wel de beugel kan nemen, achteraf ziet het er allemaal veel mooier uit en ben je alleen maar blij dat je t gedaan hebt! (dat heb ik alleen nog niet omdat mn gezicht helemaal opgezwollen is) :smile:
za, 04/17/2004 - 13:17 Permalink
thammie84

dat opgezwollen trekt heeel snel weg.. ik heb het ook gehad.. alleen onder en boven.. dus mijn gezicht was van boven naar beneden gezwollen maja khad het er voorover!!!
ma, 04/19/2004 - 12:01 Permalink
drbart

Nico,
Je zult er niet aan ontkomen om 1 - 1,5 jaar met een vaste beugel te lopen alvorens geopereerd te worden (2 jaar lijkt me erg lang). Tijdens de operatie zullen de kaken in een normale postie worden geplaatst op geleide van met name je hoektanden. Die zullen dus op 'hun plek' moeten staan om het voor de kaakchirurg mogelijk te maken te bepalen hoe hij je kaken moet plaatsen.
DrBart (http://www.drbart.nl)
ma, 01/30/2006 - 19:15 Permalink
vanessa1

Ook mijn orthodontist heeft me geadviseerd een operatie aan de onderkaak te laten uitvoeren (na een vaste beugel). Mijn tandarts is nogal terughoudend t.o.v. deze operatie aangezien het profiel van het gezicht verandert. Uiteraard hou ik hier wel rekening mee, maar hoe groot zijn de verschillen in het gezicht? Is er ergens een mogelijkheid om op foto's of tekeningen deze verandering vooraf te zien? En welke risico's zitten er aan deze operatie, ik las dat de risico's redelijk groot zijn.
zo, 03/05/2006 - 13:03 Permalink
drbart

Vanessa,
De grootte van de verandering in het gezicht verschilt natuurlijk van geval tot geval. Tot de leeftijd van ongeveer 30 jaar worden die gelaatsveranderingen over het algemeen erg goed door patienten geaccepteerd. Boven de dertig wordt dat lastiger en boven de 40 probeer ik veranderingen zo veel mogelijk te beperken of te camoufleren daar er anders een behoorlijk risico is op psychische problemen. Meer over eventuele complicaties kun je lezen op http://www.drbart.nl/site/kaakgewrichtsklachten. Op die site is ook een aantal voorbeelden van geopereerde patienten te vinden, zodat je een beetje een indruk krijgt van wat je kunt verwachten. Simulatieprogramma's die zouden kunnen worden losgelaten op een foto van jou bestaan wel, maar de kwaliteit is slecht.
Bart van de Ven (http://www.drbart.nl)
zo, 03/05/2006 - 16:21 Permalink