kaak gaat niet goed meer open na trekken verstandskiezen

Author:
lilanke
Posted:
do, 11/04/2010 - 12:16
hoi mensen!

Een twee maanden terug heb ik mijn eerste 2 verstandskiezen laten weghalen (1 trekken, 1 snijden) bij een kaakchirug. Ik heb hier toen zeker 2 weken erge wondpijn van gehad. Dit was te voorzien, maar wat ik nog vervelender vond was dat ik zeker een maand mijn kaak maar enkele centimeters open kon. Ik heb hierover gebeld met de kliniek waar ik mijn behandeling heb gehad, en zij zeiden dat dat kwam doordat mijn kaak opgezwollen was, en dat ik beter had moeten koelen meteen na de behandeling. (Wat erg fijn was om te horen, want ze hadden me helemaal niet verteld dat ik moest koelen en het stond ook niet in hun flyer! :-? )

Een paar weken geleden was het probleem in mijn kaak een stuk minder geworden, al kon ik hem nog niet zo ver open als eerst. (eerst paste er een bigmac in als het ware, toen net een halve gok ik.) Vorige week was het de beurt aan mijn andere twee verstandskiezen om eruit getrokken te worden. Van tevoren nog goed nagevraagd of ik moest koelen, en ik kreeg toen te horen dat alles helemaal goed moest komen wanneer ik dit deed. Dit heb ik gedaan, en heb deze keer inderdaad geen zwelling gekregen. De wondpijn is deze keer ook een stuk minder, waarschijnlijk ook omdat de ingreep minder zwaar was.

Maar hoewel ik deze keer geen zwellingen heb, kan ik weer mijn kaak niet ver van elkaar! Mijn kaak doet ook duidelijk meer pijn dan mijn wonden, en die pijn neemt toe na inspanningen van de kaak (eten, praten). Niezen en gapen durf ik helemaal niet zonder mn kaken op elkaar te klemmen. Ik hoor mijn scharnier kraken wanneer ik mijn kaken beweeg, en ik voel er steken in, ook wanneer ik deze niet gebruik. Verder voelt mijn kaak vooral geblokkeerd aan, alsof het gewoon onmogelijk is om mijn kaken verder uit elkaar te doen dan 2 a 2,5 cm (en dat is zelfs met behoorlijk wat moeite!).

Mijn vragen hierover zijn:
- is dit normaal na een behandeling bij een kaakchirurg?
- is dit iets waarmee ik naar een dokter of tandarts moet?
- hoe gaat dit het snelst over?

alvast heel erg bedankt voor de moeite om te reageren! :D
simon99

Hoi,

Het is al heel lang geleden dat ik mijn verstandskiezen heb laten weghalen. In een kliniek.
Wat ik nog wel heel goed weet is dat ik verdovinsspuiten kreeg in het gewricht. Dat zorgde ervoor dat ik ook een heel tijdje mijn mond niet goed kon openen.
Het advies wat ik toen kreeg was om zoveel mogelijk te praten en te oefenen.
Het is wer goed gekomen, maar hoelang dat geduurd heeft kan ik je helaas niet zeggen, dat weet ik niet meer.
In elk geval sterkte en hopelijk komt je big mac time weer snel terug.

Groet,

Simon.
do, 11/04/2010 - 13:33 Permalink
Doffstein

De vraag is of dit het resultaat is van de behandeling van de kaakchirurg. Wat een enkele keer gebeurt is het ontstaan van een haematoom (bloeduitstorting) in een kauwspier bij de verdoving. Dit is eigenlijk niet in te schatten en vormt een klein (tijdelijk) risico. Door die bloeduitstorting kan de mondopening tijdelijk beperkt zijn. Als de kaak kraakt of knapt dan kan er iets anders aan de hand zijn. Nu is het echter wel zo dat bij 70% van de nederlanders tussen de 15-20 jaar dit voorkomt en dat dit probleem zich bijna altijd zelf verhelpt in de jaren door remodelling van het kaakgewricht. Als je er te lang last van houdt zal ik even een afspraak maken om wat verdere diagnostiek te doen.

succes
zo, 11/07/2010 - 22:15 Permalink
lilanke

bedankt voor jullie reacties! :D

simon, ik heb je tips een dagje opgevolgd, maar het wordt echt een stuk pijnlijker wanneer ik veel praat en kauw.. daarom doe ik nu zo rustig mogelijk, want volgens mij werkt dat beter.

jij ook bedankt doffstein, het is toch een geruststelling als iemand die in het vak zit zegt dat het waarschijnlijk niet iets ergs is. (tenminste, zo interpreteer ik je berichtje?)

wat ik in mijn eerste bericht nog niet vermeld had, is dat ik aan de zijkant van mijn kaak een bobbeltje voel. dit lijkt op een pees ofzo die hard is geworden.. als ik daar op duw is het gevoelig, en ik heb echt het idee dat ik hierdoor mijn kaken niet verder uit elkaar kan. (als ik er op druk kan ik mijn mond ook iets makkelijker en verder open) Ik weet niet of dit iets meer zegt over wat er met mijn kaak is?
in ieder geval heel erg bedankt! ik denk dat ik het nog een weekje ofzo aankijk, en rustig aan doe.. als er dan nog geen verbetering in komt kan ik dan nog altijd richting dokter/tandarts/chirurg..

groetjes!
wo, 11/10/2010 - 11:21 Permalink
lilanke

Trouwens, wat ik ook niet eerder vermeld had, omdat ik er vanuit ging dat het toeval was, is het volgende:
Ik heb sinds de behandeling ook last van oorpijn (alleen aan de kant waar ik mijn verstandskies heb laten trekken), en ook van het tandvlees onder de 4e en 5e tand, gemeten vanaf het midden van mijn gebit. Dit laatste is gek, omdat mijn tandvlees niet rood dus niet geirriteerd is.. het gevoel lijkt eerder van dieper uit te komen, alsof daar een spiertje of zenuw loopt die zich niet zo lekker voelt..

Waarschijnlijk ga ik nu teveel op alle pijntjes in mijn mond en omstreken letten, en het kan goed zijn dat het gewoon toeval is allemaal, maar ik vind het toch vreemd omdat ik normaal nooit last heb van mijn tandvlees, en omdat mijn neus en mijn andere oor niet dicht lijken te zitten (wat logisch zou zijn wanneer mijn oorpijn gewoon door een verstopte buis van euchstachius (of hoe die gast ook heet) komt).
wo, 11/10/2010 - 15:04 Permalink
Mariel21

Ik heb precies de zelfde klachten wat jij beschreef (ook al is het van jou al een hele tijd terug)
Bij mij zijn ze begonnen met spoelen, omdat er een ontsteking was..
na 4 weken heb ik antibiotica gekregen en meot ik mijn mond "open breken"..
morgen heb ik de laatste antibiotica en dan moet mn kaak weer zo zijn, als voor het verwijderen.
maar ik ben er bang voor dat dit niet zo is..
wat voor behandelingen kan een chirurg nog meer doen?
Ik hoop nl niet dat ze het weer open moeten maken oid
gr. Mariel
do, 05/19/2011 - 21:25 Permalink