Implantoloog negatief over klikprothese

Author:
Isabel7
Posted:
di, 06/18/2013 - 17:07
Ik ben een vrouw van begin de veertig. Binnenkort worden alle tanden en kiezen in m'n onderkaak & bovenkaak getrokken. Het kon niet langer worden uitgesteld.

Toen ik de implantoloog om advies vroeg over een klikprothese op implantaten (onder meer omdat deze oplossing in m'n budget past) bleek dat hij daar zeer negatief tegenover stond. En wel om de volgende redenen:

1) Doordat er makkelijk lucht onder de prothese door kan, zouden er dikwijls spraakmoeilijkheden optreden. Het zou lastig zijn om bepaalde medeklinkers te vormen.

2) Een klikprothese zou beweeglijk zijn; vast zit het zoiets helemaal niet, volgens hem.

3) In de bovenkaak zouden er al snel problemen opduiken met het "invallen" van de lippen.

Ik zocht online ervaringen van mensen met klikgebitten en las inderdaad hier en daar dat er personen waren die met een klikgebit op 2 implantaten de prothese voelden bewegen. Kennelijk vooral bij een klikgebit op 2 implantaten onderaan. Maar ik vond nergens getuigenissen over fonetische problematiek. Noch over het invallen van de bovenlip.

De implantoloog stuurt aan op een vaste verschroefde brug op implantaten, bovenaan 6, onderaan 5. Dit is volgens hem een veel betere oplossing en zou niet tot spraakmoeilijkheden leiden. Maar budgettair hakt deze keuze er natuurlijk behoorlijk in. Een klikprothese is een stuk betaalbaarder.

Nu wil ik heel graag van anderen weten, zowel van ervaringsdeskundigen (patiënten) als van tandartsen, of een klikprothese werkelijk meer nadelen biedt dan voordelen.

En is het mogelijk om met de implantaten die worden geplaatst om een klikgebit te ondersteunen, over te stappen naar een vaste verschroefde brug?

Alvast erg bedankt voor jullie antwoorden. Ik beloof alvast om te reageren op de replieken, mochten die komen.

Isabel
vV

Ik zou eens een andere implantoloog raadplegen want ik herken niets van wat hij zegt. Ja die problemen komen wel eens voor, maar die problemen , behalve het gevoel van loszitten dan, loop je ook risico op bij een vaste brug. Mn die fonetische problemen zie ikmop dit orum ook wel eens langskomen bij vaste bruggen....
Zou eerst voor die prothese gaan en dan de implantoloog verzoeken om rekening te houden bij plaatsing qua locatie met wellicht tzt vaste brug.
di, 06/18/2013 - 18:20 Permalink
Isabel7

Hartelijk bedankt voor uw reactie. Wat vreemd dat er zo weinig herkenbaars zit in de aangehaalde negatieve aspecten van een klikprothese op implantaten. Ik vraag me af vanwaar die kritiek dan wel komt. De implantoloog heeft 25 jaar ervaring met implantaten, dus het lijkt me dat hij weet waarover hij spreekt.

Interessant om te horen dat het dus mogelijk is om dezelfde implantaten te gebruiken om eventueel later een vaste brug op te plaatsen. Nogmaals dank voor de informatie!
di, 06/18/2013 - 20:19 Permalink