Implantaten bovenkaak - kaakbeen lost op - HOGE kosten

Author:
Jane Doe
Posted:
di, 06/17/2008 - 22:36
Omdat het kaakbeen van mijn bovenkaak aan het slinken is (schijnt erg zeldzaam te zijn), is volgens mijn tandarts de enige optie implantaten plaatsen. Ik ben daartoe naar een implantoloog geweest voor een screening.

Hiervan heb ik een offerte ontvangen; de kosten bedragen ruim 3100 euro.

Na de behandelingen bij de implantoloog moet ik bij mijn tandarts ook enige behandelingen ondergaan betreffende het plaatsen van een prothese voor die implantaten etc.

De tandarts schat dat dit op zo'n 4400 euro uit gaat komen.

In totaal dus 7500 euro..! Echter worden implantaten aan de bovenkaak niet vergoed, slechts tot een maximum van 1000 euro staat in mijn polis (vgz, meest uitgebreide tandartsverzekering). De tandarts zou wel een brief maken voor het VGZ dat mijn kaakbeen slinkt en dat dat zeer zeldzaam is, dat ik geen keus heb om een prothese (plaatje/kunstgebit) te nemen omdat de kaak blijft slinken en gewoon helemaal verdwijnt.

Echter geen idee of de verzekering door dit argument coulant zal zijn naar mij toe en meer wil vergoeden.

Maar 7500 euro, mensen ik viel van mijn stoel, wat een hoop geld!!!

Hoe doen andere mensen dit in financieel opzicht? Wij hebben in ieder geval niet zomaar 7500 of 6500 euro die we eraan uit kunnen geven! Hoewel het wel medisch noodzakelijk is. Als ik nu niks doe, heb ik over 2 jaar niet eens meer een bovenkaak!

Heeft iemand tips of adviezen, zijn er fondsen die ik kan aanspreken, of kan ik aanspraak maken op een regeling uit de AWBZ ofzo? Iemand ervaring met vergoeding van implantaten in de bovenkaak?

Vast bedankt...
Spiegeltje

U zou om te beginnen , bij uw verzekeraar, na kunnen gaan of de kosten worden vergoed door de basiszorgverzekering. U schrijft immers over een (zeldzame) "ziekte" waardoor u uw kauwfunctie dreigt kwijkt te raken, behandeling van zoiets wordt op grond van het Besluit zorgverzekeringen (*) misschien wel uit de basisverzekering vergoed. Hierover beslist de verzekeraar.

Er bestaat verder een mogelijkheid om medische kosten als Bijzondere uitgaven - voor zover niet vergoed - af te trekken van de belasting. Dan moet u wel een redelijk goed inkomen hebben want als u weinig verdiend betaalt u ook weinig belasting en valt er ook weinig af te trekken. Deze regeling wordt in 2009 - vrijwel zeker afgeschaft (want er wordt teveel beroep op gedaan)!. Over 2008 kunt u dus nog aftrekken (zodat u medio 2009 het geld terug krijgt).

Als u een laag inkomen heeft komt u misschien in aanmerking voor Bijzondere bijstand. Daarvoor moet u bij uw gemeente zijn.

Anders moet u een lening afsluiten.


*
Artikel 2.7
1. Mondzorg omvat zorg zoals tandartsen die plegen te bieden, met dien verstande dat het slechts betreft tandheelkundige zorg die noodzakelijk is:

a. indien de verzekerde een zodanige ernstige ontwikkelingsstoornis, groeistoornis of verworven afwijking van het tand-kaak-mondstelsel heeft dat hij zonder die zorg geen tandheelkundige functie kan behouden of verwerven, gelijkwaardig aan die welke hij zou hebben gehad als de aandoening zich niet zou hebben voorgedaan;

wo, 06/18/2008 - 22:08 Permalink
de digitale tandarts

Vroeger moest er sprake zijn van een ernstig geslonken onderkaak om in aanmerking te komen voor vergoeding. In 2008 is de beschrijving gewijzigd in een ernstig geslonken kaak en zou de bovenkaak dus ook veel meer kans op vergoeding moeten maken.

Verzekeraars hebben dit echter zelf vaak nog niet gewijzigd in hun voorwaarden en/of wijzen de aanvragen nog steeds standaard af. Een bezwaarschrift schrijven kan in een aantal gevallen helpen, heb ik gemerkt.
wo, 06/18/2008 - 22:15 Permalink
Jane Doe

Oeh niet zo'n goed idee dus.

Nou ja in ieder geval kunnen we van het vgz wel een begroting krijgen van wat zij vergoeden als we de offertes naar hen sturen. Ik zal dat toch moeten afwachten dan.

Maar toch...we hebben een modaal inkomen en voor ons is het al veel, maar hoe moeten mensen dat doen die op bijstandsniveau leven? Of net daarboven, zodat ze geen aanspraak kunnen maken op bijzondere bijstand...? Wat afschuwelijk...
wo, 06/18/2008 - 22:31 Permalink
Spiegeltje

Bedankt voor de reacties :)
Ik vraag me af of het verschil zou uitmaken als ik de implantaten door een kaakchirurg zou laten plaatsen? Of doet een kaakchirurg dit niet?


Bovndien: specialistische hulp van bijvoorbeeld de kaakchirurg wordt standaard vergoed uit de basisverzekering maar dat geldt, behoudens enkele uitzonderingen, niet voor het plaatsen van implantaten.
wo, 06/18/2008 - 22:33 Permalink
vV

Nou ik heb mijn implantaten (4 stuks). Volgens de implantoloog worden implantaten nooit vergoed, wel de prothese die erop vast wordt gemaakt.

die moet op dat punt dan toch echt zijn huiswerk overdoen!

Als er een indicatie voor is, worden en prothese, en prothese vergoed, minus een eigen bijdrage van 90,= per kaak. Maar wel eerst aanvragen dus, overigens iets wat de implantoloog het beste kan doen, want die weet(behoort te weten in ieder geval) hoe de aanvraag eruit moet zien, en wat de verzekering wilt weten.
ma, 07/07/2008 - 13:16 Permalink