Implantaten bottransplantatie uit schedel

Author:
starsailor
Posted:
di, 09/18/2007 - 20:56
Vandaag ben ik op consult geweest bij de kaakchirurg voor implantaten. Ik ben 33 en mis 5 kiezen in de onderkaak (3 links en 2 rechts) en wil daar iets aan doen. Eerst moeten mijn verstandskiezen bovenaan eruit. Dan zal ik slotjes moeten dragen om de bovenboog terug mooi uit te lijnen (kiezen bovenaan zijn wat uitgezakt). Dan wordt er bot ingeplant in mijn onderkaak omdat dit nog maar 3 mm breed is. Hiervoor nemen ze bot uit de schedel! Klonk wel eng!
Dan na een maand of 4 worden de implants geplaatst.
Is dat een normale werkwijze dat ze daarvoor bot uit je schedel nemen? Dat klinkt vrij pijnlijk of valt dat allemaal wel mee?
JW Vaartjes

Lichaamseigen bot wat gebruikt kan worden om een kaak op te bouwen ten behoeve van het plaatsen van implantaten, kan op verschillende wijzen gewonnen worden. Varierend van het opvangen van het bot dat vrijkomt bij het prepareren van het boorgat tot een stuk bot uit de heup, natuurlijk speelt de noodzakelijke hoeveelheid in de keuze ook een belangrijke rol.

Bot uit de schedel (cranium) wordt in Belgie redelijk veel toegepast, in Nederland wat minder ook omdat veel patienten dit leiver niet willen, het is verder wel een makkelijk bereikbare plek waar een redelijke hoeveelheid bot gewonnen kan worden. Alternatief voor dit bot kan ook de kin of het gebied rondom de verstandskiezen zijn, waarbij dat bot gewonnen wordt van binnen uit de mond.

Met vriendelijke groet.
wo, 09/19/2007 - 08:53 Permalink