Implantaten aan de voorkant

Author:
Jooph
Posted:
di, 02/08/2011 - 09:31
Volgende week krijg ik 2 implantaten bij voortanden 12 en 22, inclusief een botopbouw. Die botopbouw komt in ieder geval niet uit mijn heup, (of ik heb het heel slecht begrepen) maar ik heb geen idee waarvandaan dan wel.
Dan kan ik mijn gewone gebitje niet meer dragen, en krijg ik een soort hoesje over al mijn tanden, zo heb ik het begrepen.
Ik mis 22,21,11,12 door een ongeluk, en zal tzt een brug op implantaten hieroverheen krijgen.

Ik zie als een berg op tegen de operatie, ik heb geen idee hoe lang ik last/pijn/blauw gezicht zal hebben. Ik weet ook niet hoe ik met dat gebitje kan praten, eten ed, en hoe het eruit zal zien. Het gebitje zal afhankelijk van de hoeveelheid botopbouw 2-6 weken gedragen moeten worden.

Kan iemand mij vertellen wat ik kan verwachten?
alpifresh

Je zit nog met een hoop vragen. Onzekerheid zorgt voor meer angst.
Neem nog even contact op met degene die het gaat doen, en vraag om meer informatie. Dat kan eventueel ook telefonisch of per e-mail. Als de behandelaar zelf geen tijd heeft, kan een assistente soms ook antwoorden (door)geven.
di, 02/08/2011 - 10:34 Permalink
Jooph

Denk eerder 2-6 maanden.

Met dank voor het antwoord.

Bedoel je dat ik 2-6 maanden met dat hoesje over mijn tanden moet lopen? De implantoloog sprak echt over 2 tot 6 weken. Moet ik me echt instellen op 6 maanden met hoesje over mijn tanden? En hoe moeilijk gaat het praten, eten dan, en hoe ziet dat eruit?

Nadat de implantaten gezet zijn, gaat het volgens de implantoloog 5-6 maanden duren, soms wel 8, tot de brug gezet kan worden. En dat zou dan voor een groot gedeelte met een gewoon gebitje zijn, dat strak tegen je gehemelte aanzit. Klopt dat ook niet?
di, 02/08/2011 - 11:38 Permalink
Jooph

Je zit nog met een hoop vragen. Onzekerheid zorgt voor meer angst.
Neem nog even contact op met degene die het gaat doen, en vraag om meer informatie. Dat kan eventueel ook telefonisch of per e-mail. Als de behandelaar zelf geen tijd heeft, kan een assistente soms ook antwoorden (door)geven.


Mijn implantoloog is niet scheutig met antwoorden. Zijn opmerking was "er gaat voor 10000 euro je mond in, voor de rest van je leven, dan moet je maar geduld opbrengen".
Geduld, prima, maar wat meer informatie is wel gewenst.
di, 02/08/2011 - 11:40 Permalink
robinson

Sowieso laat je de implantaten in de bovenkaak 4 maanden ingroeien.
Botopbouw ook.
Ik denk dat er plaatselijk met Bio-Oss is gewerkt.
En ja, dat plaatje( Essix retainer) gebruiken we dan als een tijdelijke oplossing voor een periode van 4-6 maanden.
Hou er rekening mee dat wanneer de implantaten vrijgelegd worden er misschien ook nog eerst een tijdelijke brug geplaatst gaat worden om het tandvlees te "bewerken".( Soft tissue management)
En €10000 lijkt me wat veel.
di, 02/08/2011 - 11:46 Permalink
vV

er gaat voor 10000 euro je mond in, voor de rest van je leven, dan moet je maar geduld opbrengen".
Robinson, hij geeft levenslange garantie...

Goed 3 dingen:
enerzijds moet je inderdaad geduld opbrengen, maar er zijn middelen om die tijd redelijk door te komen.
In de tweede plaats mag er voor 10.000 (wat gezien de opmerking van mijn collega met veel ervaring en mijn eigen wat beperktere ervaringen denk ik behoorlijk ruim is) best wel scheutiger met informatie en uitleg geven omgegaan worden....
En in de derde plaats gaan ook implantaten niet levenslang mee (tenzij u nog maar beperkt te leven hebt waar ik niet vanuit ga). Dus die opmerking vind ik op zijn minst slordig, en wekt bij u verwachtingen die zeer waarschijnlijk niet waargemaakt kunnen worden.
di, 02/08/2011 - 12:53 Permalink
Jooph

Dank voor alle informatie.
Ik ben al een stuk wijzer!

Het totaalbedrag is ongeveer 7000 euro, aan de ziektekostenverz. gemeld en zij gaan het voor een groot gedeelte ook betalen (vanwege dat het door een ongeluk komt).
En ik ben 46, inderdaad in goede gezondheid, en het verbaast me dat die implantaten dus niet de rest van mijn leven mee gaan, moeten ze dan er ooit uit en weer nieuwe implantaten erin, daar moet ik nu even niet aan denken.

Maar goed, ik krijg dus 2 weken tot 6 maanden (wie zou er gelijk hebben??) een plaatje dat als hoesje over mijn tanden gaat. Is dat net zo comfortabel en cosmetisch als het plaatje dat ik nu heb, dat dus tegen mijn gehemelte geplakt zit.
Is het toonbaar genoeg om mee naar de AH te gaan, of kan ik hier zonder problemen mee gaan solliciteren? Om maar 2 uitersten te noemen.

En hoe zit het na die operatie? Is mijn gezicht een week lang bont en blauw, mijn mond 3 maanden pijnlijk, of kan ik de volgende dag weer aan het werk?
di, 02/08/2011 - 13:12 Permalink
robinson

Het blijft een operatie.
Voorzichtigheid is dan altijd geboden.
Wij adviseren om een paar dagen vrij te nemen en na de operatie goed te koelen.
Op voorhand( 1 dag voor de ingreep) starten met extra pijnstiller
Zo'n Essix geeft natuurlijk een beetverhoging en is bedoeld om "sociaal" te dragen, dwz. dat u enigszins toonbaar bent.
Ligt een beetje aan uw lachlijn of het toonbaar is.
Na verloop van tand zal er een ruimte ontstaan tussen onderkant tand en tandvlees.Met composiet kan dit aangepast worden.
di, 02/08/2011 - 13:16 Permalink
fem28

Hoi Jooph,
Omdat jouw situatie veel op die van mij lijkt wil ik graag reageren. Ik ben nu 28 en door een ongeval mis ik drie voortanden, de 1.1 / 1.2 en 2.1. Deze zijn afgelopen augustus getrokken. Dit was nodig omdat er wortelresorptie was ontstaan door het ongeval wat ik heb gehad op de fiets toen ik 8 jaar oud was. De rest van mijn tanden zijn gaaf, heb nog nooit een gaatje gehad. Hierdoor waren implantaten in mijn ogen de enige optie.

Bij mij moesten eerst de 3 tanden worden getrokken, wat in augustus 2010 is gebeurd, toen kreeg ik een maand later botopbouw (ook met kunstbotkorrels van bio-oss). Ik moest een maand wachten voor de botopbouw kon plaatsvinden omdat de ontstekingen die er zaten eerst moesten genezen.

Het kunstbot moest 4 maanden vastgroeien aan mijn eigen bot. Eind januari zijn er bij mij dan de 2 implantaten geplaatst. Dit moet ook weer vastgroeien gedurende 5 maanden. Eind juni krijg ik nog een keer botopbouw en wordt tegelijkertijd de 2e fase operatie gedaan waarbij een schroefje wordt gedraaid op het implantaat, hiervoor wordt een gaatje in mijn tandvlees geboord. De implantaten zijn nu namelijk nog niet zichtbaar. Dan duurt het nog een maand voordat de vaste brug klaar is en deze zal eind juli op mijn implantaten worden gezet.

Ik ben in totaal voor de 2 implantaten en vaste brug met 3 tanden en 2 maal botopbouw ongeveer 6.500 euro kwijt.

Vanaf het moment dat mijn tanden zijn getrokken loop ik rond met een uitneembare partiële prothese waar 3 tanden aan zitten. Deze klemt gewoon tussen mijn andere tanden en blijft best goed zitten. Deze komt tegen mijn gehemelte aan. Ik voel de prothese de hele dag zitten en het doet geen pijn maar fijn is anders.
Mensen die het niet weten zien meestal ook niet dat ik met een uitneembare gedeeltelijke prothese rondloop. Het is bij mij wel voorgekomen dat het iemand wel opviel. Hierdoor wordt ik dan toch wel even onzeker. Maar ik denk dan maar aan het feit dat het tijdelijk is (ook al is een jaar toch wel erg lang).
Het ligt er denk ik ook aan hoeveel je van je tanden laat zien als je praat/ lacht. Bij mij zit er wel een gat tussen de prothese en mijn tandvlees (door het nog steeds zichtbare botdefect) en als ik lach kun je dit zien.

Wat betreft het plaatsen van de implantaten:
Tijdens de operatie wordt er best veel geduwd en getrokken aan je kaak. Je voelt geen pijn maar wel druk bij het aandraaien van de schroeven. Ook voel je dat er best veel bloed stroomt in je mond.
B ij mij was de operatie zelf in zo’n 20 minuten voorbij. De eerste dag heb ik veel pijn gehad en de eerste paar uur was mijn gezicht wat gezwollen. Door goed te koelen, direct na de operatie was er dezelfde avond vanaf de buitenkant al niets meer te zien van een zwelling. Blauw is het helemaal al niet geweest.
De eerste week had ik nog wel een wat zeurderige pijn maar met pijnstillers was het best te doen. Ik heb het toen wel nog rustig aan gedaan.

Ik heb ook nog een vraag aan jou: je zegt dat bij jou een groot gedeelte wordt vergoed omdat het door een ongeval is gekomen. Bij mij wordt niets vergoed vanuit de bijzondere tandheelkunde, alleen vanuit mijn aanvullende verzekering en dat is 450,- per jaar. Ik ben hier nog wel over bezig en er gaat heel wat briefverkeer over en weer tussen mijn zorgverzekeraar en ik. Maar ik heb weinig hoop meer.
Ik vraag me daarom af hoe dit bij jou is gegaan en wie jou verzekeraar is. Misschien wijkt jouw situatie zodanig af van de mijne dat het niet te vergelijken is maar goed, ik ben gewoon benieuwd.

Sterkte met de operatie!

Groetjes Fem
ma, 02/14/2011 - 21:41 Permalink
Jooph

Hoi Fem
Leuk verhaal, het lijkt inderdaad op mijn verhaal.
In de zomervakantie in Frankrijk heb ik dat ongeluk gehad, toen waren meteen 2 tanden eruit, en 3 en 4 stonden scheef en los en werden later getrokken. Na 2 weken toen alles genezen was kreeg ik een gebit, inderdaad hetzelfde als jij beschrijft. Zo'n gebitje zit met kleefpasta best wel acceptabel.
De rest van mijn tanden waren prima in orde, mijn tandarts en mijn implantoloog hebben samen bij het zilverenkruis een verzoek ingediend, en vrijwel alles op wat kleine dingen na wordt vergoed uit bijzondere tandheelkunde. Dan heb ik misschien geluk gehad dat zij zo'n uitgebreide brief en behandelplan geschreven hadden. Ik las de brief en dacht "gaat dat over mij, wat is het erg met mij gesteld", ik weet niet of het echt zo erg was, of dat ze hebben overdreven.

Ik krijg dus botopbouw waar die tanden eruitgegaan zijn door het ongeluk, waar ze getrokken zijn is geen bot beschadigd. Dat krijg ik tijdens het implanteren meteen.
Dan krijg ik dus ook dat andere gebitje, waarover ik hierboven geschreven heb, en waar ik geen idee van heb hoe dat gaat zitten.
Heb jij ook na de botopbouw met je gewone gebitje gelopen?

Ik laat wel weten hoe het na het implanteren gegaan is. Ik hoor dat het met pijnstillers en koelen best wel te doen is, en als ze erin zitten, heb ik dat tenminste gehad!

mvg Joop
di, 02/15/2011 - 08:58 Permalink
fem28

Hoi Jooph,

ja ik loop nog steeds met mijn partiele prothese, deze is ook niet aangepast na de operatie. Dat was denk ik ook niet nodig omdat er toch wel een gat zit tussen mijn tandvlees en de neptanden. De prothese raakt dus ook niet het deel waar de implantaten zijn geplaatst.

Groetjes Fem
wo, 02/16/2011 - 16:04 Permalink
Jooph

Bij de implantoloog geweest voor de implantaten. Super zenuwachtig natuurlijk, maar ik dacht, straks zitten ze erin en ben ik er vanaf. Niet dus. Toen ik helemaal open lag, bleek dat er een kleiner implantaat in moest dan verwacht, en dat had de implantoloog niet op voorraad. Toen maar dichtgenaaid en naar huis.

Ik ben verbaasd, verbouwereerd, met stomheid geslagen, en ook boos. Ik heb nu dus last van die plek en dat is nergens voor nodig geweest, want ik krijg het dus weer, en erger. En wanneer ik weet het niet.

Is dit raar, of acceptabel?
do, 02/17/2011 - 08:55 Permalink
robinson

Bij mijn implantoloog komt het zeker niet voor.
Maar het kan zeker voorkomen dat er iets niet op voorraad is.
Niets aan te doen. Vervelende zaak.

Het mooie van een scan is dat er digitaal op voorhand een planning gemaakt wordt. Zo kun je de juiste plaats en de juiste implantaatlengte bepalen.
Deze gegevens gaan dan naar het labo en daar wordt de boormal gemaakt die de implantoloog dan gaat gebruiken om de implantaten te plaatsen.Bij de 2e fase wordt dit plaatje ook gebruikt om de implantaten weer op te zoeken om ze vrij te leggen.
do, 02/17/2011 - 11:39 Permalink
Workie

Wat denk je zelf, Workie? :smt002

Bij een dwingende boormal worden de boren en implantaten mee besteld.

:D

Maken jullie die boormallen zelf? Of laten jullie die maken in het laboratorium? Er zijn namelijk best veel praktijken die boormallen zelf maken, ikzelf vind het best jammer want ik mag graag zo'n ding maken 8)

Maar voor de implantoloog is het zeker niet leuk want de hele planning ligt overhoop. En de patiënt kan er natuurlijk ook niet echt om lachen
vr, 02/18/2011 - 16:53 Permalink
Workie

Via lab.
Zij hebben al die sleeves op voorraad.
Bij aflevering( 3 dagen van te voren= de regel!) wordt meteen alles nog nagelopen of alles aanwezig is.

Ok duidelijk. Al is 3 dagen nogal erg krap als er onverhoopt nog een onderdeel besteld moet worden.

Waarom word er door sommige implantologen gekozen voor een niet dwingende boormal? Vele implantologen zijn nogal verbaasd als je ze belt met de vraag wat voor boormal er gemaakt moet worden. Ze vinden het schijnbaar heel normaal dat er altijd voor een niet dwingende of dwingende boormal gekozen word. Ik merk dat er veel verschillen zijn tussen de werkwijze van implantologen, en dat maakt het voor een technieker soms wel lastig als ze dat niet op een bon vermelden en levert soms onnodige irritaties op bij technieker en behandelaar.

Maar goed we gaan wel heel erg off topic :smt002
vr, 02/18/2011 - 18:14 Permalink
Jooph

Zo, het is gebeurd, de implantaten zitten erin.
En ik moet zeggen dat het allemaal best meeviel, zowel de behandeling als de pijn die ik achteraf had. Toen ik de volgende ochtend wakker werd had ik geen pijn, een beetje last, maar niets om een pijnstiller voor te nemen. Ik had wel last bij snel de trap op rennen, maar dat heb ik maar rustig gedaan.

Het gebitje dat ik nu moet dragen is niet echt lekker, maar als je dat vergelijkt met de andere optie, geen gebitje, is dit toch maar beter.
zo, 03/06/2011 - 11:22 Permalink