Implantaat voortand; moet ik dit echt doen!?

Author:
Dirkje77
Posted:
vr, 02/19/2016 - 11:03
Vorige maand heb ik bij een reguliere controle bij mijn tandarts te horen gekregen dat mijn voortand dood is (is al lichtroze, wordt van binnenuit opgegeten door cellen?) en ik daar een implantaat nodig heb. Ik vermoed dat het hier om externe (of interne?) wortelresorptie gaat. Op de foto die gemaakt werd, zag ik dat de wortel al helemaal dood is. De tandarts zegt dat dit 100% zeker door het dragen van een slotjesbeugel komt en zeer zeldzaam is. Afgelopen woensdag ben ik voor een intakegesprek bij de implantoloog geweest die heel goed staat aangeschreven. Naast het feit dat dit me 2400 euro gaat kosten, ben ik er gewoon niet zeker van of ik dit nu direct moet doen. Ik ben pas 38 jaar en de gedachte dat ik nu al een kunsttand nodig heb, mijn tand getrokken moet worden en ik een schroef in mijn kaak krijg, maakt me misselijk. Ook krijg je natuurlijk geen garantie of het goed blijft zitten, je er geen last van gaat krijgen, ontstekingen, etc. Gisteren kreeg ik een kostenspecificatie waarin ook nog eens stond dat de uiteindelijke prijs met 10% kan afwijken en ook dat als er eventueel meer kosten gemaakt moeten worden, ze me tijdig zullen informeren. Daar ben ik op dit moment niet mee geholpen. Ik zou heel graag willen weten, en realiseer me dat dit lastig is aangezien het zeer zeldzaam is, of er mensen zijn die hier ervaring mee hebben (voortand) en wat die ervaringen dan zijn. Ik overweeg ook om het ACTA te benaderen voor advies. Wie kan me aan wat meer informatie helpen? Bij voorbaat hartelijk dank!
Lieneke

Als antwoord op door Romy32

Resorptie is inderdaad een probleem...Ik vrees ook dat de tand getrokken moet worden. Een implantaat is zeker een hele mooie oplossing, juist als je nog zo jong bent. Andere opties zouden een brug kunnen zijn, maar daar zitten nadelen aan zoals het moeten beslijpen van gave (?) elementen. Een etsbrug is kwetsbaar. Een uitneembare voorziening lijkt me op jouw leeftijd al helemaal niet wenselijk en heeft ook concequenties voor de rest van het gebit. Een implantaat is heel duurzaam en is hier de juiste indicatie, zo ver ik kan beoordelen.
zo, 02/21/2016 - 13:18 Permalink
Technieker

Vraag ook welk merk implantaat er gebruikt gaat worden er zijn namelijk veel slechte b-merken op de markt!
Als je Straumann, Bego, Astra of Nobel hebt zit je zeker goed. De hebben n.l. allemaal klinische studies, andere implantaat merken hebben dat niet en verdwijnen ook weer van de markt waarna je achter blijft met een implantaat waar geen onderdelen meer voor verkrijgbaar zijn
do, 02/25/2016 - 14:43 Permalink
Grappa

Als antwoord op door Technieker

Helemaal mee eens en ook eisen dat de opbouw en de schroef waarmee deze wordt vastgezet origineel zijn. Tandartsen en tandtechnici willen nog wel eens clonen gebruiken om u geld te laten besparen of om zelf meer te verdienen. Niet zelden komen er na enige tijd dan problemen, meestal breuk en soms ontstekingen.
do, 02/25/2016 - 19:13 Permalink
Cora6869

Beste Dirkje,

Ik begrijp heel goed dat het idee dat je tand eruit moet wel even slikken is. En een implantaat is natuurlijk een flinke uitgave, zeker omdat het in jouw geval voor in de mond zit. Maar daar staat wel tegenover dat het de beste oplossing is.
Voordelen:
Je kaakbot slinkt niet
Esthetisch is er heel veel mogelijk
Er hoeven geen buurtelementen beslepen te worden.

Heb je een tandartsverzekering? Dan wordt wellicht een deel vergoed.

Ik zal even iets over mezelf vertellen. Vrouw, 46 jaar. Van 1982 tot 1984 heb ik een zgn. slotjesbeugel gehad, waarna ik een soort rubberen beugel kreeg (lijkt op een bitje dat hockeyers ook gebruiken, in het zwart). In 1995 gevallen met de fiets en bij de tandarts bleek dat de wortels van beide voortanden oplosten. Voortanden zijn na beugel ook nooit meer vast gaan zitten.
Vanaf 2003 serieus over implantaten gaan nadenken. Je ziet, ik had de tijd om aan het idee te wennen. In 2013 wortelkanaalbehandeling 1e voortand. In 2014 toch getrokken, hield last en tand had geen wortel meer, mei 2014 1ste implantaat met tandvleesesthetiek (weet niet of dit het juiste woord is, in ieder geval bedoeld om het tandvlees zo mooi mogelijk op de kroon te laten aansluiten). Na de inhelingsfase is de tijdelijke kroon steeds aangepast, zodat het tandvlees er mooi omheen valt. Tweede voortand begon lastig te doen dus die eind april 2015 laten trekken, 2de implantaat juli 2015.
Vandaag wezen happen voor definitieve kronen en over 3 weken ben ik klaar. Mijn tandarts is zelf ook implantoloog en doet heel erg zijn best om er iets heel moois van te maken.

Wat wel heel belangrijk is, is een goede mondhygiëne. De preventie-assistente of mondhygiëniste kan je daar in jouw specifieke geval meer over vertellen.

Een tip voor iedereen die een implantaat laat plaatsen: begin 2 weken van tevoren met arnica druppels van Dr. Vogel, er zijn ook tabletjes. Ik had zelf de tweede keer geen last van zwellingen (hoefde ook niet hoger te gaan liggen met mijn hoofd in bed vanwege de zwelling, na de eerste keer had ik behoefte aan een extra kussen).

Het is me heel erg meegevallen achteraf. Alleen zijn er een aantal behandelingen nodig voor het klaar is. Maar de technieken schrijden voort. Er kan.nu veel meer dan bijvoorbeeld 10 jaar geleden.

Mocht je nog vragen hebben, schroom niet om ze te stellen.

Met vriendelijke groet,

Cora
wo, 03/02/2016 - 12:49 Permalink