Implantaat volgens Griekse tandarts een ingreep van niets (?

Author:
evaki
Posted:
wo, 10/03/2007 - 10:06
Ik woon op een Grieks eiland en ben gisteren bij de plaatselijke implantologe geweest, om te informeren wat te doen met mijn uitgevallen stifttand (voortand boven).
Zij is jong, pas afgestudeerd zo te zien en heeft net haar praktijk geopend. Voor Griekse begrippen trok ze veel tijd voor me uit: wel 10 minuten.
Volgens haar is het een ingreep van niets, het zetten van het implantaat hoeft maar 20 minuten tot een uur te duren. En het is pijnloos. Hoogstens een aspirientje nodig voor de napijn.
Kan dit waar zijn?
Ze had het ook over een membraan dat eventueel nodig is voor botopbouw?? Dit begreep ik niet helemaal (mijn Grieks is niet perfect, en ik was toch al zenuwachtig).
Na een maand (zo snel?) zou dan het implantaat geplaatst moeten worden.
Ik ben toch wat huiverig, vooral omdat zij waarschijnlijk nog niet zoveel ervaring heeft. En zij werkt alleen. Op dit forum lees ik dat in Nederland altijd twee tandartsen aanwezig zijn. En wat zijn de risico's als er iets mis mocht gaan? Kun je schade oplopen aan het kaakbot of vervelende infecties krijgen?
Ik kreeg een (Griekstalige) brochure mee van Straumann-implantaten en moet nu een beslissing nemen.
Een etsbrug (Meyland?) vond zij geen optie omdat deze volgens haar vaak uitvallen, slechts 7 jaar meegaan en toch ook schade opleveren aan de buurtanden vanwege de lijm.

Wat nu te doen? Welke tandarts-implantoloog kan mij helpen bij het nemen van een beslissing? Ik vind het heel moeilijk.
Irfan

1. Beste Evaki,

Ik kan het kort houden, het klopt allemaal wat er staat. Tien minuten voor controle, dat is ook normaal voor Nederlandse begrippen.

Bij een implantaat is het waar dat deze in de handen van een ervaren operateur even makkelijk is als het maken van bijv. een kroon. Wel moet er van te voren een goede diagnostiek en indicatie plaatsvinden. Is daar een implantaat mogelijk, is er voldoende bot, wordt het esthetisch een goed resultaat? Als dat allemaal goed zitten is de kans klein dat je er na problemen krijgt. Tegen infecties krijgt u antibioticum.
Een implantaat kan direct na extractie geplaatst worden (als er voldoende houvast is) en anders 6-12 weken later.

In Griekenland worden veel tandartsen opgeleid, waardoor een groot aantal in het buitenland specialiseren. Als u haar jong vindt, kunt u natuurlijk vragen hoeveel ervaring ze met implanteren heeft en welke cursussen dan wel opleidingen zij hiervoor genoten heeft. Is een normale vraag, ook in Griekenland.

Een etsbrug is van inferieure kwaliteit vergeleken met een implantaat gezien de redenen die u al noemt.

Groet Irfan
wo, 10/03/2007 - 11:09 Permalink
mecánico para …

een implantaat of een etsbrug is vaak ook een financiele afweging en een beoordeling van de buurkiezen is dan ook zinvoller dan alleen zeggen dat het goed/slecht is.
Soms is het nuttig te kijken waar het implantaat komt en als de buren tzt aan een kroon toezijn is een implantaat helemaal geen eerste keus want dan zou een brug 3 vliegen in 1 klap slaan voor een lagere prijs. dus 123 antwoord is niet te geven.

kortom de waarheid ligt in het midden. en ik zie er ook niet uit als 43 maar ben het wel, dus you cant judge a book by its cover. (only the look by the lover geloof ik) maar vragen naar ervaring is nooit fout. misschien is ze wel de ongekroonde implantaat koningin van griekenland, wie weet
wo, 10/03/2007 - 12:46 Permalink
robinson

Zou in het front alleen voor een ander implantaat kiezen als Straumann,
voor het esthetische verhaal zijn er andere betere implantaten.
( Nobelbiocare, 3i)


Interessant, hoezo dan?


Ben grote fan van platformswitching, zeker in het frontgebied.
Met Straumann niet mogelijk.
Hebben fronttandvervangingen gedaan met Straumann, maar in vergelijking met bijv.3i,geven we de voorkeur aan 3i.
do, 10/04/2007 - 11:30 Permalink