Implantaat of niet?

Author:
essie79
Posted:
vr, 12/30/2022 - 08:52
Hoi, ik ben 43 jr en had als kind problemen met mijn voortanden (fout van moeder natuur). Ik mis een voortand en heb er dus 3 zeg maar met een vrij kleine kaak. 1 grote voortand was niet goed en er is op mijn 16e een kroon gemaakt destijds.
In de loop van de jaren geen problemen tot rond mijn 37ste bleek dat ik parodontitis heb. Is behandeld en ga elke 3 mnd naar mondhygiënist. Het probleem is echter mijn kroon. Die was nu, na 27 jr niet meer goed en moest eruit er zat ook een ontsteking bij inmiddels. Het stiftje zeg maar was ook niet meer te redden, alles moest eruit.
Dit is afgelopen week gebeurd en ik heb nu een plaatje: vreselijk...
Ik twijfel nu enorm of ik moet gaan voor implantaat, wat volgens de tandarts het beste is. Er zitten best risico's aan en ik heb natuurlijk wel parodontitis. Weliswaar nu onder controle maar toch... Ook zie ik op tegen de lange behandelduur van maanden waarbij ik met dat vreselijke plaatje moet lopen.
Een brug heb ik over gelezen dat die ook maar 15 jr meegaat, en dan? Ik ben natuurlijk pas 43 en het is mijn voortand...
Hebben jullie advies, ideeën, tips?
Tandarts_Richa…

Mijn kronen zitten er al sinds 1974 in.... nog prima. Bij mijn vrouw al sinds 1978 ... nog als nieuw. Gemiddeld gaat een kroon tussen de 7-15 jr mee. 27 jr ... niet slecht. Een goede investering als je het destijds betaalde bedrag deelt door het aantal jaren. Afhankelijk v hoe goed onderhouden/basis kan vaak een nieuw kroon op de tand/kies geplaatst worden. Net als een tand door parodontitis verloren kan gaan kan ook een implantaat verloren raken door implantitis. Dus goed verzorgen/begeleiden. U kunt kiezen voor uw plaatje of misschien een brug en als er genoeg bot is een implantaat. Niet te lang wachten want bot "slinkt". Alle oplossingen hebben risico's en zijn niet blijvend. Stel dat een brug/implantaat 15 jr meegaat en nu ongeveer 2250 kost. 2250 gedeeld door 15......hoeveel schrijft u af op uw auto.
vr, 12/30/2022 - 10:04 Permalink
essie79

Als antwoord op door Tandarts_Richa…

Tja de kosten maakt me nog niet eens zoveel uit..maar wat als de brug dan na 15 jr stuk gaat.. dan ben ik 58.. en dan?
En loop ik inderdaad meer risico met een implantaat door mijn parodontitis (ondanks dat die nu onder controle is). Heeft iemand daar ervaringen in?
Het plaatje houden is geen optie, ik voel me gehandicapt ermee, durf niet alles te eten, eten smaakt me niet meer zo lekker. Ik zou er al van balen als ik dit maanden moet doen in afwachting van een implantaat.
vr, 12/30/2022 - 10:08 Permalink
Tandarts_Richa…

Als een voorziening na verloop v tijd slijt/stuk gaat moet dan beoordeeld worden wat de mogelijkheden zijn.....legio...Als alles onder controle is loop je evenveel risico met een implantaat als een natuurlijk tand/kies. En de beste implantaat is nog steeds je eigen natuurlijk gebit. U bent gehandicapt, u heeft daarvoor een prothese. En helaas er is tijd nodig voor een implantaat tenzij een directe implantaat mogelijk is. " Deze directe implantaatplaatsing houdt in dat de voortand eerst voorzichtig verwijderd wordt waarna het implantaat direct via dezelfde wond in het kaakbot geplaatst wordt. Op deze manier hoeft u maar éénmalig een kleine chirurgische behandeling te ondergaan om het implantaat in de kaak te plaatsen. Na deze behandeling kan het implantaat gedurende 4 tot 8 maanden rustig genezen waarna de definitieve kroon op het implantaat gemaakt kan worden.". "De totale behandelduur en kosten zijn echter lager bij een directe implantaatplaatsing omdat er slechts één chirurgische behandeling plaats hoeft te vinden, zonder een aparte botopbouw.
Daarnaast heeft de directe implantaatplaatsing het voordeel dat de ingreep voor u minder belastend is omdat de procedure via dezelfde opening door het tandvlees plaats vindt als waar de wortel van de voortand verwijderd is. Daarom leidt een directe implantaatplaatsing tot minder pijn, zwelling en een kortere herstelduur in vergelijking met een delayed implantaatplaatsing. Wel is de directe tandvervanging technisch vaak lastiger dan de delayed implantaatplaatsing. ".
vr, 12/30/2022 - 12:17 Permalink