Implantaat en mogelijke vergoeding

Author:
Danielle00
Posted:
do, 12/02/2010 - 17:55
Wellicht zijn er oude topics over, maar ik heb geen idee in hoeverre die dan nog up-to-date zouden zijn dus vandaar een vers topic. Ik ben 20 jaar en ben al sinds mijn 10e bekend bij mijn orthodontist. Al in een vroeg stadium bleek dat zich geen nieuwe wortel vormde onder mijn snijtand linksboven. We hebben er toen voor gekozen om de melktand te laten zitten zolang ik een beugel had, zodat er ruimte zou blijven voor een later implantaat. Na mijn beugel was het dan ook tijd om naar de kaakchirurg te gaan. Alles was gepland, maar we besloten te verhuizen dus ik zou in Groningen verder geholpen worden. Nu heb ik hier een tandarts gekregen welke mij weigerde door te sturen, het was al krap (ik had slechts een half jaar tot mijn 18e verjaardag) maar inmiddels was ik dus mijn tijd verloren en viel ik buiten de jeugdverzekering. Nu is mijn vraag: in hoeverre wordt een implantaat in dit geval nog vergoed door verzekeraars? Wordt dit bijvoorbeeld als 'bijzonder geval' gezien waardoor ik nog wel aanspraak op meer dan mijn jaarlijkse vergoeding à €450,-? Ik ben student en dus niet zo rijk op het moment dat ik zelf een bedrag van zo'n €2000,- kan betalen. Het is een plek die meteen opvalt, inmiddels is de melktand eruit (deze was niet meer te redden zal ik maar zeggen ;)) en is er dus een gat wat iedereen ziet. Hier baal ik van, maar zoals eerder gezegd heb ik momenteel niet de financiële middelen om zelf een groot gedeelte te kunnen betalen... Alvast bedankt!
Chris888

In de basisverzekering 2010 voor 18- t/m 21-jarigen: tandvervangende hulp met niet-plastische materialen en het aanbrengen van tandheelkundige implantaten voor snij- of hoektanden die niet zijn aangelegd of door een ongeluk ontbreken;

In 2011 vervalt echter een groot deel van de vergoedingen uit de basisverzekering voor tandheelkundige hulp voor deze leeftijdsgroep en is dit (bovenstaande zin) alleen opgenomen in de basisverzekering voor mensen tot 18 jaar.
vr, 12/03/2010 - 13:49 Permalink
Spiegeltje

Zou - zoals Groningen aangeeft - voor 18+ kunnen vallen onder bijzondere tandheelkunde als gedefinieerd in artikel 2.7 van het Besluit zorgverzekering maar de kans is volgens mij niet zo groot dat dan ook een implantaat wordt vergoed, wellicht wel andere oplossingen. Implantaten worden vergoed als anders geen tandheelkundige functie meer bestaat en of dat hier het geval is vraag ik me af. Maar het is zeker de moeite waard dit te proberen. In de praktijk dient de tandarts, namens u, een machtiging aan te vragen om kans te maken, en die moet daar wel energie in willen steken.

Dit artikel 2.7 verandert wel in 2011 maar met name wat betreft de ingeperkte zorg van kaakchirurgen op tandheelkundig gebied.
vr, 12/03/2010 - 18:39 Permalink
Danielle00

Bedankt voor de reacties! Ben blij te lezen dat het wel degelijk het proberen waard is, want het brengt soms toch wat schaamte met zich mee, zo'n gat op een best wel zichtbare plaats. Overigens heb ik in de vorige post in mijn haast een fout gemaakt: het betreft de hoektand linksboven en niet de snijtand zoals ik zei... Ik kan me voorstellen dat dit verschil maakt?

Uit de reacties begrijp ik ook dat ik het beste via de tandarts een machtiging aan kan vragen? Ik was namelijk van plan om zelf naar het UMCG te bellen voor een afspraak, voor behandeladvies en om te bekijken wat eventueel de mogelijkheden zijn met de zorgverzekering.
za, 12/04/2010 - 14:07 Permalink
vV

de behandelaar vraagt de machtiging aan. het is overigens wel zo netjes, ook al regel je alles zelf, eea met de eigen tandarts kort te sluiten, weet ie wat er gaat gebeuren, en hij heeft daar ongetwijfeld ook nog een eigen visie op. Lijkt mij niet netjes gewoon aan hem voorbij te gaan in ieder geval.
do, 12/09/2010 - 12:40 Permalink
Coor

Ongeveer 14 jaar geleden ben ik, als kind van 11 gevallen. Hierbij zijn mijn twee voortanden (bovenkaak) er volledig uit geweest. Op dat moment had ik een beugel waardoor de tanden niet verloren zijn gegaan maar er weer in gezet zijn.
Op het moment dat dit ongeluk gebeurd is hebben wij dit niet doorgegeven bij de verzekering, omdat wij de ernst er op dat moment nog niet zo van in zagen.
Ondertussen heb ik verschillende wortelkanaal- maar ondertussen ook 2 of 3 wortelpuntbehandelingen gehad.
Bij de laatste wortelpuntbehandeling werd door de kaakchirurg aangegeven dat, mocht het weer gaan ontsteken, er geen behandeling meer mogelijk is doordat er geen ruimte meer is.
Volgens de tandarts zal het vroeg of laat toch weer gaan ontsteken en zal ik moeten kiezen voor implantaten of een brug.
Mijn vraag is wel, wordt dit op de één of andere manier vergoed? Bij mijn vorige tandarts zullen de gegevens over dit ongeluk nog bekend zijn / in een dossier staan.
do, 12/30/2010 - 22:32 Permalink