Implantaat of brug na beugelbehandeling

Author:
nacional90
Posted:
zo, 01/09/2011 - 23:29
Dag allemaal,
Zoals jullie wellicht kunnen zien, ben ik hier helemaal nieuw. Ik heb het forum doorgezocht voor mijn specifieke vraag, echter niets kunnen vinden.

Het zit zo. Ik ben +/- 2,5 jaar begonnen geleden aan een beugelbehandeling, mijn onderkaak zat voor mijn bovenkaak (onderbeet).
Inmiddels is het gewenste resultaat min of meer bereikt, mijn bovenkaak is weer vóór mijn onderkaak.

Nu is dus tijdens deze behandeling door de orthodontist ruimte gecreëerd op de bovenkaak omdat ik daar een tand miste (rechts van de snijtand). Door de ortho en de tandarts is mij voorgesteld er 1 implantaat in te zetten (wat ook zou inhouden dat er bot aangemaakt moet worden).

Ik twijfel heel erg over deze optie. Mijn voorkeur gaat namelijk uit naar een etsbrug. Ten eerste, de kosten (kort en simpel). Daarnaast duurt de behandeling veel korter omdat er nu geen bot hoeft te worden aangemaakt (tandarts voorspelde half jaar of langer voor een implantaat!). Als laatste is de etsbrug minder "dramatisch": voor de implantaat moet er ergens bot worden weggehaald om het erbij te stoppen, wat mij dus 3 maanden "onbruikbaar" ;) zou maken. Dat kan ik als student absoluut niet hebben.

Mijn plan was dus eerst een etsbrug, en als ik in mijn leven nog van mening verander (en wat meer poen heb), er dan pas een implantaat erin te zetten.

Wat is jullie mening over mijn "opstelling"? Is het verstandig? Gaan de tanden in de tussentijd niet "terug" door de beugelbehandeling of heeft dat niets te maken met wel of geen implantaat?

Alvast bedankt allemaal en het spijt me dat het zo lang moest worden!
Flow

Hai,

ik had precies dat. Ik miste een tand, en de rest van mijn tanden stonden scheef. Ik heb toen inderdaad eerst een beugel gehad tot alles weer recht stond en toen heb ik op de plek van de missende tand een implantaat genomen.

Ik heb toen ook nog nagedacht over andere oplossingen, een brug vond ik jammer want dan moet je ook aan goede tanden gaan slijpen en een etsbrug is mij afgeraden omdat die dingen schijnbaar niet lekker zitten en vaak los gaan. (ik heb dus nooit een etsbrug gehad) Inmiddels heb ik nu een jaar dat implantaat en ik ben er echt heel blij mee, het voelt heel natuurlijk en het ziet er nog goed uit ook nog.

Bij mij hebben ze trouwens nergens bot weggehaald, ik had opbouw met kunst bot.


Flow
ma, 01/17/2011 - 10:17 Permalink
nacional90

Hey Flow!

Wat fijn dat er nog iemand is die hetzelfde probleem heeft gehad!
Hoe lang heeft het implantaat in totaal bij jou geduurd? Bij mij zeiden ze dat het wel eens langer dan 6 maanden kon duren.
En hoe zat het met de kosten (mits het geen geheim is natuurlijk ;))? Hoeveel kostte de implantaat meer dan de etsbrug?

Heel veel dank voor de antwoorden!
nacional90
wo, 01/19/2011 - 17:50 Permalink
Workie

Wat ook nog wel eens gebeurd is dat er een etsbruggen van bijvoorbeeld composiet word gemaakt of een klein partieel plaatje die meteen nadat je geïmplanteerd bent worden geplaatst als noodvoorziening. Als de implantaat vast gegroeid is word die brug verwijderd en de definitieve kroon geplaatst . Uiteraard zijn de kosten hiervan hoger en ik kan niet beoordelen of dit bij jou ook mogelijk is maar je tandarts kan je daar vast meer over vertellen :D
do, 01/20/2011 - 23:35 Permalink
Workie

Aha, dus je krijgt dan zeg maar wel de ijzeren "pin" in je bot zodat die alvast kan vastgroeien, maar dan heb je in de tussentijd nog een noodtand? En bij deze oplossing hoeven er geen gezonde tanden te worden geslepen?
Er hoeven dan inderdaad niet aan je gezonde tanden geslepen worden en de ijzeren "pin" kan in alle rust vast groeien. Je eigen tandarts kan je daar vast meer over vertellen en misschien is dit ook mogelijk bij jou mogelijk.
ma, 01/24/2011 - 21:28 Permalink
Flow

Hai,

Bij mij ging het zo: die melktand werd getrokken en toen dat geheeld was kon de schroef (dat ijzeren ding) geplaatst worden. Dat moest toen 7 maanden ingroeien in het bot. In de tussentijd had ik een soort van gebitje met 1 tand zodat ik niet meteen een groot gat in mijn mond had. Ik moet trouwens zeggen dat ik dat gebitje verschrikkelijk vond, het zat niet lekker. En na die 7 maanden is er dus een tand op die schroef gezet.

Ik ben echt heel blij met het resultaat, ook van het zetten van die schroef heb ik geen last gehad. Het voelt ook echt als een echte tand.

Het was wel een flink kostenplaatje, in totaal met alle foto's etc wam ik rond de 2000 euro uit. Maar dus wel verdeeld over het hele traject. Bij mij zat daar een jaarwisseling tussen dus kun ik in beide jaren vanuit de verzekering vanalles vergoed krijgen.

Als je het wilt zien, hier staan foto's http://img265.imageshack.us/gal.php?g=voorimplantaat.jpg (foto ervoor, erna en met het dopje erop)

groetjes

Flow
ma, 01/31/2011 - 12:04 Permalink
nacional90

Goed, even een update over de stand van zaken:

Ben bij de implantaloog langsgeweest, totaalplaatje (inclusief de tandartskosten):3000 euro, voor EEN tand.
Ik weet niet of het zo hoort, maar ik vind het belachelijk veel... Heeft het zin om een naar second opinion te informeren?

Ook zei de implantaloog dat de kosten voor de etsbrug wat hoog waren. Hij dacht zelf dat het rond de 500 euro zou kosten, de tandarts' offerte: 1200. Nog net niet 3 keer zo hoog. Ook hier weer dezelfde vraag, is dit normaal (omdat bv de tandarts een bepaalde "speciale" etsbrug in gedachten heeft) of word ik hier gewoon opgelicht?

Ik hoop dat jullie inzien dat het financiële aspect een grote invloed zal hebben op mijn definitieve beslissing...
zo, 03/20/2011 - 22:24 Permalink
nacional90

Inmiddels ben bericht van mijn verzekeraar af aan het wachten, deze zal beoordelen in hoe verre de kosten vergoed worden, echter vrees ik het ergste.
Stel ik zal de grootste deel zelf moeten betalen, komen de kosten dan overeen met het "landelijk" gemiddelde (als er zo'n gemiddelde is)?

Het is dus niet mijn bedoeling de allergoedkoopste implantaloog te zoeken, ik wil gewoon niet veel te veel betalen.

Gr
do, 03/31/2011 - 22:01 Permalink