Implantaat of brug, en kosten hiervan, mogelijk lobbyen?

Author:
LucyLuckygirl
Posted:
za, 03/28/2009 - 22:13
Vorig jaar had ik vaak pijn aan mijn 1-na achterste kies, links bovenin. Steeds zei de tandarts dat dat niet kon, omdat ik een wortelkanaalbehandeling daar had gehad. De laatste weken had ik weer veel drukkende pijn. Ik weer naar de tandarts, en die zei dat mijn kies door 2-en is gebroken. Jammer dat hij dat niet vorig jaar al had gezien. Hij zegt dat de kies eruit moet, bij de kaakchirurg, en dat ik daarna een implantaat moet nemen als ik geen gat in mijn mond wil. Hij zegt dat het implantaat € 2500 gaat kosten. Maar op jullie site moest iemand een implantaat en 2 kronen, voor € 2900,-. Zijn mijn kosten dan niet heel erg hoog? En kan ik geen brug nemen, of een plaatje? Ik ben namelijk ontzettend bang voor de tandarts, en bij de gedachte aan het boren in mijn kaak val ik al bijna van mijn kruk vanachter de computer. Ik ben echt een beetje ten einde raad, omdat ik niet weet wat ik moet doen. Daarnaast ben ik alleenstaande moeder, en kan ik dat bedrag ook niet betalen.
En stel dat het echt moet, is het dan mogelijk om te lobbyen bij andere tandartsen? Of hanteren ze allemaal dezelfde prijzen?

Bedankt voor jullie hulp, Lily
remcoh

Bruggen en implantaten zijn inderdaad hele dure oplossingen. Een plaatje is veel goedkoper maar of dit een logische keuze is voor de vervanging van 1 kies?

Je zou ook kunnen overwegen om na de extractie voorlopig eens even niks te doen. Heel veel mensen laten het gat gewoon zitten en hebben er geen last van. Zelf heb ik momenteel ook een gaat op de zelfde postie maar dan beneden. Op advies van mijn tandarts laat ik alles eerst eens goed genezen, en bekijken we over een half jaar of er uberhaupt iets moet gebeuren en zo ja wat.
za, 03/28/2009 - 23:14 Permalink
Spiegeltje

Nou, naast het implantaat zijn er nog wel meer mogelijkheden om van " het gat in uw mond" af te komen. De tandarts is verplicht u op alternatieven te wijzen. Ook al is het implantaat vaak de beste oplossing. De plaats in uw mond is ook minder van belang voor de kauwfunctie en zit ook niet direct in het zicht. Niets doen (na extractie) kan op de langere termijn nadelen voor de rest van het gebit opleveren maar is wel een optie. Uw tandarts kan u begeleiden in uw beslissing wel/geen implantaat.

Wat betreft de prijs denk ik dat het mogelijk moet zijn om rond de 2000 euro, of zelfs nog wat minder, een implantaat+kroon te laten plaatsen (mits geen botopbouw nodig is). Uw tandarts is aan de prijs. Als u besluit tot een implantaat kunt u inderdaad gerust offertes vragen bij een andere implantologen of kaakchirurgen. Er is namelijk een groot verschil in prijs die kan worden berekend. Voor een deel hangt dit ook af van het implantaatsysteem, het ene is duurder dan het andere.
zo, 03/29/2009 - 00:07 Permalink
LucyLuckygirl

Bedankt voor jullie antwoorden! Fijn dat ik ergens met mijn vragen terecht kan. Het blijft lastig. Ik heb namelijk ook van iemand gehoord die beweert dat je achterste kies naar die andere kan toetrekken, zodat het gat gedicht wordt. Dat zou geweldig zijn. Maar ik vraag me af of dat klopt, want mijn zoon van 10 heeft al sinds zijn 5e jaar 3 kiezen eruit, en daar is nog steeds niks voor in de plaats gekomen en er zit nog steeds een gat op die plek. Aan de andere kant, mijn achterste kies is vorig jaar gevuld, en toen zat er ook ruimte tussen die en die ernaast, en inmiddels kan ik er niet eens met een flosdraadje tussendoor, dus het kan misschien toch wat helpen.

Ik denk dat het goed is andere offertes aan te vragen. En ook maar 1 bij een angstkliniek waar ze volledige narcose hebben. Want als ik besluit tot een implantaat (ik heb nogal een brede lach, dus je gaat het gat echt zien vermoed ik), dan zal ik die narcose wel nodig hebben ben ik bang...

Gr. Lily
zo, 03/29/2009 - 01:15 Permalink
vV

bij genoemde kies is het meestal niet mogelijk zo te implanteren, maar zal bijna altijd een sinuslifting nodig zijn om voldoende botdikte te krijgen. Men gaat dan de kaakholte iets kleiner maken ten gunste van extra bot voor het implantaat. Dat maakt gelijk dat er extra werk dus extra kosten bijkomen. Een brug is ook zeer goed mogelijk, maar het hangt er erg vanaf of de pijlerkiezen gaaf zijn (dan is het zonde) of juist al voorzien van (al dan niet behoorlijke) vullingen. Zitten er al erg grote vullingen in , heb je het op termijn ook daar over kronen, en is een brug zo`n slecht idee niet. Maar doe erst eens een tijdje niets, het moet allemaal toch genezen . Het heeft even tijd, hoeft zeker niet direct. En even tijd dan bedoel ik dus echt jaren.
zo, 03/29/2009 - 12:07 Permalink
LucyLuckygirl

Nou, ik ben benieuwd. Morgen heb ik de afspraak. Dan gaat de tandarts eerst de vulling eruit halen om beter te bekijken wat er aan de hand is, hoewel hij er wel al van overtuigd was dat de kies doormidden is.

Op zich heb ik nu geen constant drukkend gevoel meer, en mag het van mij zo blijven, maar er voedsel mee eten wat wat harder is, dat gaat niet helaas. Jammer dat er niet gewoon een soort kapje overheen kan en de kies er perse uit moet.
Is het niet mogelijk om een beugel om de achterste kies en de 2 na achterste te doen, zodat de achterste uiteindelijk tegen de ander aankomt?

Ik bericht jullie in ieder geval even waar de tandarts morgen mee komt

Allemaal erg bedankt voor jullie hulp.

Gr. Lucy
di, 04/07/2009 - 00:06 Permalink
LucyLuckygirl

Nou, het is zover hoor, de kies gaat er volgende week uit. Hij is gebroken dus. Ik kan er al maanden niet op kauwen, dus het wordt wel tijd. En toch begin ik nu te twijfelen. Als ik aan de kies voel, dan doet het echt zeer aan de binnenkant, maar het deel aan de buitenkant, tegen mijn wang, doet helemaal niet zeer. Misschien een hele rare vraag, maar kan ik niet alleen die helft die pijn doet er uit laten halen? Die buitenkant doet niet zeer, en belangrijker: als dat blijft zitten, lijk het alsof er nog een kies zit, en heb ik geen gat in mijn mond. Nogmaals, misschien een hele domme vraag; maar kan dit blijven zitten?

Nog even over de tandarts. Nadat ik meermalen had aangegeven dat ik echt geen implantaat kan betalen, en zowiezo absoluut niet durf te laten aanbrengen (gat in kaak boren, schroef aanbrengen etc...brrr...), kwam hij toch met een tijdelijke brug. Die kost rond de 1000 euro, en een normale brug ongeveer 1400 zei hij. Maar hij zei dat een tijdelijke meestal langer blijft zitten dan een normale brug. Ongeveer 10 jaar, en als hij los zit, kan het weer opgelost worden voor een bedrag minder dan 400 euro, en ben ik dus nog steeds goedkoper uit dan een normale brug.

Ziet iemand hier iets in? Een implantaat is volgens mij voor altijd he. Op zich zou ik daar voor kunnen sparen, al ik zeker weet dat ik hem onder narcose in het ziekenhuis kan laten aanbrengen. Maar of ze dat doen...?
vr, 06/05/2009 - 00:50 Permalink
vV

kan het weer opgelost worden voor een bedrag minder dan 400 euro, en ben ik dus nog steeds goedkoper uit dan een normale brug.

hangt ervan af hoe vaak dat nodig is. hij bedoelt een brug van kunsthars ipv metaal/porselein. De rest blijft hetzelfde. En met 1 keer breuk (want daar gaat het om..) bent u per saldo al op hetzelfde niveau, elke keer daarna is duurder. Daarnaast is de aansluiting toch minder goed dan met een metaal-porseleinversie, en is de kans op (blijvende ) schade aan de pijlers niet gering. Dus qua kosten en toekomstverwachting zou ik voor zo`n termijn niet kiezen voor een kunstharsversie. Wel ter overbrugging van 1 jaar of zo, of om te kijken hoe de kaak herstelt bv..
vr, 06/05/2009 - 11:24 Permalink
LucyLuckygirl

Bedankt voor je antwoord. Je bedoelt dus dat ik beter een blijvende brug zeg maar kan nemen, en niet die tijdelijke? En klopt het wel dat een brug 10 jaar ongeveer meegaat? Gaat een implantaat wel levenslang mee?
En toch nog even die vraag van hiervoor, kan ik verder met een halve kies, of gaat dat niet..... Hij is gebroken in de lengte, dus dan zou ik dus de hele linkerkant zeg maar overhouden...
vr, 06/05/2009 - 18:44 Permalink