implantaat

Author:
Wendys
Posted:
wo, 09/26/2007 - 15:55
Ik heb een aantal vragen over het plaatsen van een implantaat.
Het is nu al ruim een jaar geleden dat er één kies werd getrokken bij mij. Ik heb op internet een filmpje bekeken en deze heeft mij heel angstig gemaakt, waardoor ik mijn afspraak heb afgezegd. Nu wil ik eigenlijk eerst een gesprek met mijn tandarts om hem een aantal vragen te stellen, maar voordat deze afspraak is, zijn we al weer een paar maanden verder. Vandaar dat ik mijn vragen even op dit forum kwijt wil.

Hoelang na het trekken van een kies kun je nog een implantaat plaatsen? Bij mij is het nl. al een jaar geleden. Kan het dan nog wel als ik te lang wacht?
Hoe heftig is het plaatsen van een implantaat (ervaringen)? (tijdens en na de behandeling)
Is het noodzakelijk om een implantaat te plaatsen? Ik heb er eigenlijk weinig last van en je ziet het ook niet. Of krijg ik over een aantal jaren dan wel klachten als ik het niet doe?

Groeten, Wendy
Irfan

Beste Wendy,

Ik begrijp dat je niet helemaal goed bent geworden van het filmpje, implantologie is chirurgie en daar komt bloed bij kijken.
Echter is de ingreep zelf heel klein en is eigenlijk iets waar je weinig zorgen over hoeft te maken.
Een implantaat kun je onder strikte voorwaarden direct na extractie plaatsen (als deze past) en anders moet er eerst 6 mnd tot 1 jaar voorbijgaan. Als je langer wacht, krijg je meer botresorptie en kan het zijn dat er te weinig bot is om de implantaat te plaatsen en dan zou je eerst aan botopbouw moeten en dat is weer een extra ingreep. Eerst moet er een goede diagnostiek en indicatie plaats vinden (wat is mogelijk en wat zijn de co-factoren zeg maar). In de handen van een ervaren operateur is het plaatsen van een implantaat heel simpel en je krijgt een lokale verdoving, die vaak nog minder is dan het vullen van een gaatje. Alleen het tandvlees wordt verdoofd, in het bot loopt maar een zenuw, maar daar komt de implantaat niet in de buurt. Een simpele ingreep en je hebt er ook niet veel last van met een adequate pijnstilling. Valt heel erg mee een implantaat, mits er van te voren goed is gekeken wat mogelijk is en wat niet.

Als laatste is niets doen altijd een optie. Gevolg is het a-functioneel worden van de kies er tegen over. Deze gaat dan iets uit groeien en andere kiezen kunnen iets anders gaan staan om zich aan de nieuwe situatie aan te passen. Gezien jouw extractie inmiddels een jaar is geleden, zijn deze veranderingen inmiddels wel geweest.

Gr Irfan
wo, 09/26/2007 - 21:51 Permalink
paultjuh

hallo ,
ik heb een vraagje , ik heb in juli een kies moeten verwijderen .
aan de linker kant bovenkaak , maar nu lees ik hier over die implantaat,
het is al enkele maanden geleden . me tandarts zei het is nog te beurs en te hol en bol
dus als ik het zo lees kom ik niet aan merking voor een implantaat ?
maar zou er er ook een klein brugje gepaats kunnen worden tussen twee kiezen
ik twijfel heel erg , omdat ik links en rechts hoor dat het nog een pittig prijs kaartje aan zit van 1000 euro ? en de ziekenfonds ook niet alles voledig vergoed vgz ?
ik twijfel heel erg zal ik het doen of niet , ik ben zo onzeker , moet a.s dinsdag weer nar de tandarts toe .

groetjes paultjuh
za, 10/20/2007 - 15:53 Permalink