Ik zou nooit meer kiezen voor een tandimplantaat

Author:
Santermans
Posted:
vr, 05/31/2013 - 16:23
Het is gelukkig niet zo voor iedereen maar..... ik heb één tandinplantaat en ik heb daar van 's morgens tot 's avonds pijn aan, het is om zot van te worden.
(Een jaarke geleden heeft de tandarts een fout gemaakt en zo heb ik mijn tand verloren).

Pijnstillers dat helpt niet (meer) :(
De tandarts en de stomatoloog kunnen mij niet helpen, alles is voor hun in orde.

Als ik de klok zou kunnen terug draaien zou ik nooit meer kiezen voor een tandimplantaat !!!

Ik vind overal praten ze véél te positief over tandimplantaten, dat de pijn zolang kan blijven zeggen ze niet.

Bijvoorbeeld een zus van mijn vader heeft ook tandimplantaten, die heeft ook meer dan een jaar er last van.

Zijn hier nog mensen die blijvend pijn hebben door een tandimplantaat ?
Zoja ,slikken jullie véél pijnstillers?
Is de pijn minder dan vroeger?
e.a ....
Miepje11

Dag Santermans, pffff hoe vervelend zeg!

Ik heb intussen mijn stomatoloog gezien, en die zei mij dat ik nog een beetje moest wachten, dat mijn pijn dan waarschijnlijk "vanzelf" overgaat. Nu ja, ik heb wel erg veel geluk als ik jouw verhaal zo lees. Ik heb slechts sporadisch pijn aan mijn 2 implantaten, en het is een lichte pijn, na een uur of een halfuur gaat die vanzelf over, en dan ben ik er weer een paar dagen van verlost.

Wat bedoel je met "de tandarts heeft een fout gemaakt en zo heb ik mijn tand verloren"? Wat heeft hij/zij uitgespookt? Welke tand is het? (kies, hoektand, onderkaak, bovenkaak...?)

Ter info, ik ben Belgisch, en ik heb mijn implantaten laten zetten in een ziekenhuis bij een stomatoloog met zéér goede reputatie.
In België zijn implantaten nooit terugbetaald, ik betaalde ongeveer 4500€ voor mijn 2 implantaten + kronen + plaatsing + controle etc (tanden 36 + 35). Ik geloof in Nederland dat iedereen zijn eerste 2 implantaten terugbetaald krijgt?

Omdat de prijzen in België zo duur zijn (2100 à 2300€ per implantaat + kroon + plaatsing + allerlei kosten als je het goed wil laten doen), gaan er zeer veel mensen naar een wellnesskliniek, of naar een privépraktijk (daar betaal je misschien uiteindelijk "maar" 1000 of 1500€), maar daar hoor je veel klachten achteraf over (complicaties en zo, of implantaten die maar een paar jaar overeind blijven).

Over implantaten geplaatst in klinieken hoor je maar zelden klachten en complicaties. Ik ben één van de weinigen :(
Ik koos voor kwaliteit, ik betaalde de volle pot, en toch heb ik het zitten. Ik wil terloops wel benadrukken dat het niet de fout van mijn stomatoloog is, die heeft uitstekend werk geleverd, ik heb gewoon pech denk ik, het zal bij mij zoiets zijn als in het artikel van je link (ge-reactiveerde zenuweindjes).

Dus vraag ik mij af: hoe zit dat in Nederland met het aanbod? Kan je ook kiezen ziekenhuis - privé praktijk - welnesskliniek? Bij welk statuut stomatoloog ben jij juist geweest?
Nam je stomatoloog een CT scan op om te zien waar je zenuwen lopen?
Bv dit is al een reden waarom er in België zo'n prijsverschillen heersen: stomatologen in ziekenhuizen nemen naast rontgenfoto's ook CT scans op (voor en na plaatsing), terwijl "artsen" uit welnessklinieken zich baseren op rontgenfoto's, maar deze foto's kunnen erg vaag zijn, met als gevolg dat deze artsen "er maar op los boren", en de kans dat ze vroeg of laat een zenuw raken is reëel. Met een CT scan kan je ook de dichtheid van het bot exact berekenen, en de prognose van een implantaat voorspellen (of het overeind zal blijven over 5 jaar), en in geval van slechte prognose begint een stomatollog uit een ziekenhuis er gewoon niet aan! Terwijl hier geldt weer voor een welnesskliniek: aan prognose doen ze niet, en of een implantaat nu overeind blijft of niet, dat is hun probleem niet.

Indien je stomatoloog geen CT scan op nam, kan het zijn dat je implantaat te dicht bij je zenuw zit, en erop drukt? (ik weet van mijn stomatoloog: een veilige afstand van de zenuw is 2 mm (en bij mijzelf liggen mijn implantaten 2.2 mm van mijn zenuw verwijderd, dus druk kan bij mij geen oorzaak zijn)).

Indien er tot op heden bij jou enkel rontgenplaten opgenomen werden, zou ik toch eens kijken om ergens een CT scan te laten opnemen om de afstand implantaat - zenuw exact te laten bepalen..?

Hou je mij op de hoogte?
Intussen héél veel sterkte toegewenst!

Mieke
vr, 06/14/2013 - 16:38 Permalink
Miepje11

Hey Santermans,

Nog iets wat mij te binnen valt achteraf:
Vlak na plaatsing van mijn implantaten, werd mijn verdoving niet wakker (gevoelloze kin + halve onderlip voelde ik niet meer), en de dag nadien was dat nog zo. In paniek terug naar de kliniek gereden, naar de spoed. Ik kreeg toen een extra CT scan om te bevestigen dat mijn implantaten écht niet op mijn zenuw zaten, maar dat was niet het geval, afstand is 2.2 mm zoals ik eerder schreef. Wat was het dan wel? Het was een miniem bloedklontertje dat op mijn zenuw duwde, en dat klontertje had de myelinemantel van mijn zenuw een beetje kapot geduwd. Ik heb nog 2 weken rondgelopen met die "paresthesie", en het werd maar niet beter. Toen ben ik weer naar mijn stomatoloog gegaan, en die raadde mij aan om eens een vitamine B preparaat te proberen. Vitamine B is noodzakelijk voor myeline-opbouw, en dus ook myeline-herstel. Een paar dagen nadat ik B beginnen nemen ben, is de paresthesie overgegaan (dit begon met kriebels en brandend gevoel in mijn onderkin; en dat trok dan geleidelijk aan ook weg). Of mijn vitamine B inname ook de reden van genezing was, of mijn zenuwschade zich op dat moment toevallig net vanzelf herstelde, hebben we nooit geweten.

Met mijn verhaal wil ik maar aanduiden: op een CT scan zie je erg veel! Terwijl op rontgenplaten zie je bijna niks! Dus indien je nog geen CT scan had, asap eentje laten maken? Ik hoop dat een CT verheldering voor je kan brengen!

Groetjes
Mieke
vr, 06/14/2013 - 16:55 Permalink
Santermans

Hallo Miepje11,

Wat ik bedoel met 'de tandarts heeft een fout gemaakt' er was een klein gaatje in mijn tand, de tandarts heeft toen de tand gemaakt, maar naderhand kreeg ik er pijn aan.
Ik heb toen zeker meer dan een jaar met pijn rond gelopen, ik ben meerdere keren terug gegaan om te klagen, en heb foto's laten maken, en iedere keer zei hij "alles is in orde".

Omdat de pijn maar bleef, ben ik uiteindelijk raad gaan vragen aan ne andere tandarts.
Hij maakte een foto en zag direct dat mijn tand er héél erg aan toe was, ik moest nog wel naar het ziekenhuis, ze hebben de tand nog proberen te redden maar het was te laat, de wortel van de tand was helemaal kapot.......dus heb ik mijn tand moeten laten trekken. :(

Dat is toch een fout van de tandarts niet?
Eerst maakt hij de vulling niet te goei, en daarna ziet hij niets op de foto's.

Toen heb ik op aanraden van de tandarts een tandimplantaat laten zetten.
Slaagkansen is toch 97% zo staat het in die folderkes die daar liggen.
Ik ben ook Belgisch en heb mijn implantaat ook in een ziekenhuis laten zetten ook bij ne stomatoloog met een goede reputatie.
Blijkbaar ben ik ook ene van de weinigen met klachten. :(

Ik heb er nooit zo bij stilgestaan bij het zetten van een implantaat opdat de tandartsen er zo positief over praten.
Nu denk ik er wel meer over, een kaak zit vol met zenuwbanen en daartussen ga je boren en snijden en een stukje metaal zetten, dat is toch vragen om een probleem, niet?
En een tandimplantaat is héél moeilijk te verwijderen, verwijderen ze het toch, dat maakt niets uit want de zenuw is geraakt.
De stomatoloog kan niet meer helpen want voor hem is alles in orde.

Dat ik er zo van ging afzien, had ik nooit verwacht, de implantaat staat nu al een jaar en ik heb nog altijd pijn.
Ik neem nu 3 soorten pijnstillers, maar dat help niet veel.

Voor mij is nu te laat, maar ik zou toch iedereen aanraden is 2 keer na te denken over tandimplantaten.
Ik ben zeker geen uitzondering wat ik ken nog mensen die er veel last van hebben.

Hoe het nu verder moet, weet ik niet.......ik zal eens zien voor die CT scan.........bedankt voor je berichtje Miepje11.
ma, 06/17/2013 - 08:43 Permalink
Miepje11

Je hebt gelijk, tandarsten doen veel te positief over implantaten.
Ze zouden beter de mensen correct informeren, en het gewoon zeggen dat ze sommige dingen (nog) niet weten.

Bijvoorbeeld qua levensduur zeggen mijn stomatoloog en ook mijn tandarts mij dat ik 100% zekerheid heb dat mijn implantaten nu de rest van mijn leven overeind blijven. Maar als ik google, en allerlei sites lees (zelfs ook de officiële site van mij implantaten (Bicon)), dan ben ik daar nog zo zeker niet van! De generatie Bicon implantaten is zo'n 20-25 jaar oud, en over die periode lees ik maar percentages rond de 85%!

En ook van de fantoompijnen zouden ze de mensen beter correct informeren, in plaats van te doen alsof het maar in het hoofd van sommige patiënten zit :-?

In welk kliniek ben je geweest als ik dat mag weten? *gaarne dit via de pb door te geven, zie regels *
Het verbaast mij dat je in een kliniek geweest ben voor plaatsing, maar dat ze toch geen CT opnamen?

Tand verliezen door fout van de tandarts = erg frustrerend = begrijp ik maar al te goed! Eén van mijn tanden waar ik nu een implantaat op heb, ben ik namelijk ook kwijtgeraakt door aanhoudelijke fouten van mijn tandarst.
Ik had ontzenuwde kies (nr. 36) en kreeg daar na 10 jaar wortelpuntontsteking op, symptomen: ontstoken tandvlees, fistel waar etter uitkwam, en tandpijn. Het heeft een jaar, vijf consultaties, en 2 antibioticakuren geduurd eer mijn tandarst een probleem zag, een jaar lang zei ze mij "Och het is maar een klein fisteltje en een kleine ontsteking, niet zo erg, gaat wel vanzelf over". Niet dus. Pijn werd onhoudbaar (kloppende pijn, synchroon met mijn hartslag), fistel vergrootte, en na een jaar stuurde ze mij door naar de stomatoloog voor een apexresectie. Maar die zei mij toen dat het te laat was, mijn wortelpunten waren al deels weggesclerodeerd van de ontsteking, en nog slechter nieuws: de ontsteking zat intussen ook op mijn hoektand erlangs (nr. 35). En zo heb ik beiden moeten laten trekken :(
Met zo'n groot gat zitten (kies + hoektand kwijt in mijn onderkaak links), vond ik onleefbaar. Dus de stap naar implantaten was vlug gezet. Ook omdat mijn tandarst er zo positief over deed (intss bezocht ik nieuwe tandarst).

Intss ben ik ook mijn 26 en mijn 46 kwijt, waren ook ontzenuwde tanden, en kreeg er ook wortelpuntontstekingen op.
Mss ben ik zot, maar over een paar weken laat ik ook hier Bicons zetten.

Zoals ik reeds schreef, ik heb het geluk dat ik slechts sporadisch spookpijn in mijn 35+36 heb, en is maar een lichte pijn, duurt ook noooit heel lang. Dus in mijn geval: ca faut la peine!

Ik vind het echt rot voor jou, zo onrechtvaardig zoveel pech, eerst je tandarst die flatert, en dan nog eens de dupe worden van zo'n complicaties...
Sterkte toegewenst en hou mij op de hoogte van de resultaten van je CT?

Groetjes!
Mieke
ma, 06/17/2013 - 13:14 Permalink
belleke

Ik wil ook heel graag reageren. Ik ben ook Belgische en ben al 5 jaar op de sukkel. Ik ben er 41, en heb 20 jaar lang een brug gehad, waar ik heel blij mee ben geweest. De dag dat ik vond dat ze aan vervanging toewas was is mijn lijdensweg begonnen. Na elk jaar een nieuwe brug bleek dat mijn eigen wortels ontstoken waren, die zijn danverwijderd , maar wel met de bedoeling om dan implantaten te laten plaatsen zodat ik toch terug een vaste brug kon hebben. ik heb dan een jaar gesukkeld met ontstekingen en was mijn tanddarts op den duur zo beu dat ik naar een "echte" implantologiekliniek wou gaan. Die vond ik uiteindelijk in Anderlecht (de naam zal ik niet vernoemen, want ik lig daar ondertss al meer dan 2 jaar mee in proces) enfin, daar heb ik dan een totaal overbodige(achteraf gehoord) botcorrectie laten doen en na weer een jaar van genezen, pijn en afzien zijn er 5 implantaten geplaatst. deze ontstaken voortdurend en er zijn er 2 uitgehaald en daarna 2 nieuwe geplaatst. telkens met maanden van genezing en pijn tussen. uiteindelijk heeft die gast mij nog 2 totaal fout geplaatste kronen gezet, en een vaste brug geplaatst die oerlelijk was. ik was mezelf niet meer en jankte alle dagen van miserie. Had ik hier meer dan 10.000 euro voor betaald?, en had ik hier meer dan een jaar voor afgezien. Ik was het zo beu daar dat ik via via in Sint Niklaas ben terecht gekomen bij een heel deskunfig paradontologie team. Daar hoorde ik voor het eerst dat de geplaaste implantaten in mijn mond trokken op een circus. Ze stonden allemaal scheef en waren B-merken uit het Oostblok, waar hier geen enkele chirurg nog de laatste 20 jaar mee heeft gewerkt!! Ik viel gewoon op mijn gat als ik dat allemaal hoorde! dat is ondertss ook alweer meer dan een jaar geleden. mijn nieuwe stomatoloog heeft dan proberen te redden wat er te redden viel, maar 3 implantaten moesten echt verwijderd worden, dus terug opnieuw laten genezen en daarna zijn er 2 nieuwe geplaatst. ondertss had ik al gehoord dat ik veel te weinig bot had en dat een vaste constructie voor mij nooit nog mogelijk zou zijn. We hebben dan geopteerd voor een klikgebit. 3 weken geleden is dit gebit geplaatst, en ik was in de wolken met dit mooie gebit, het is echt prachtig, maar een klikgebit is niet wat ze beloven. Ik dacht dat het zonder verhemelte zou zijn en heel strak zou annsluiten maar dat was niet zo. Ondertss kreeg ik erg veel zeer, en begon mijn tandvlees een rare kleur te krijgen, dus ik terug naar de paradontoloog. daar kreeg ik te horen dat het er heel slecht uitzag en hij vreesde voor slecht nieuws, dat kreeg ik idd, ik heb een tumor!!! gelukkig goedaardig maar toch!! concreet ben ik da laatste 10 dagen 2 keer geopereerd en zit ik hier met serieuze pijn. Ik ben het zo zat, zo beu!!!! ik heb hierjuist gezien dat mijn tandvlees weer voor de zoveelste keer in 2 is gespleten!! ik kan er niet meer tegen! ik overweeg nu echt heel erg om de boel er gewoon te laten uithalen! ik kan toch nooit nog een vaste constructie hebben, dus wat maakt het uit!!! Ik ben 5 jaar van men leven kwijt! het heeft me alles bij elkaar 25.000 euro gekost en een serieuze lijdenweg, nog altijd!!! en voor wat??? om hier te zitten met een uitneembare prothese! .
voor mij nooit meer tandimplantaten!
vr, 06/21/2013 - 22:55 Permalink
Miepje11

Dag Belleke,

Wat vreselijk allemaal.

Waarom sleept dat proces nu al 2 jaar aan?
Heb je een factuur van de aankoop van je implantaten? Als daar NobelBiocare of Bicon op staat (of een andere merknaam), en ze implanteren B-rotzooi in je kaak, dan is dit toch een duidelijke situatie voor de rechter wie in de fout is, waarom sleept het dan zo lang aan?

In welnessklinieken werkt men vaak met B-kwaliteiten, dat zijn dan inox of stalen implantaten met een titaan coating rond (terwijl bij een goed merk is implantaat 100% titanium), maar met de tijd krijg je redoxreacties of corrosie van het metaal.

Minister Onkelinckx zou het moeten verbieden dat er nog met andere dan 100% titanium implantaten wordt gewerkt!
Maar je , we zijn in België, er moeten eerst voldoende slachtoffers vallen...

Hoe zit dat met je tumor? Is dat een gevolg van je tandellende, of een ongelukkige samenloop van omstandigheden?

Groetjes
Mieke
ma, 06/24/2013 - 11:34 Permalink
belleke

Hi Mieke,
ja dat sleept al zolang aan omdat dat via de ledenbijdrage van de CM gaat, das gratis en al wat gratis is word op de lange baan geschoven. Ik heb een advocaat geraadpleegd maar die zei heel eerlijk dat we geen schijn van kans maakten . Kijk er twijfelt niemand bij de slechte plaatsing, maar dat al mijn miserie en ellende DAARDOOR komt kunnen we spijtig genoeg niet hard maken. Mijn nieuwe paradontoloog heeft zelfs een jaar geleden een verslag geschreven waarin hij aangaf dat er vele fouten zijn gemaakt door de vorige, maar dan nog! De tumor kan daarvan komen, maar mss ook niet! maar als ik me bedenk dat ik dat niet allemaal over mijn hoofd zou getrokken hebben....... ik geloof niet dat ik die tumor zou gehad hebben. Ondertss is mijn tandvlees opnieuw in 2 gespleten op verschillende plaatsen, dus ik ben benieuwd wat er maandag word beslist.(zucht) Ik zie het iig niet meer zzitten, en wil de boel, of toch tenminste die implantaten waar ontsteking opzit, eruit!
ma, 06/24/2013 - 15:23 Permalink
Santermans

Hallo Belleke,

Héél erg als ik dat allemaal zo lees, ik hoop voor je dat het uiteindelijk toch in orde komt, moed houden ander ga je er helemaal onderdoor.
Zo implantaten kunnen ze dat verwijderen, of moeten ze dan al bijvoorbeeld los staan door een ontsteking of andere oorzaak, en is dan de pijn weg?
Veel uitleg geven ze nooit over zo dingen, en dat zoiets pijn kan doen dat geloven ze blijkbaar niet.
Ik wil dus een CT scan laten maken, maar daarvoor moet ik eerst langs gaan bij de stomatoloog, volgende week heb ik een afspraak.
Wordt vervolgd......
ma, 06/24/2013 - 16:00 Permalink
belleke

Implantaten is een superoplossing.... voor de 95% van de mensen bij wie het goed gaat, maar als je bij die 5 andere procent hoort, dan staat je een lange lijdensweg voor de boeg. Ik veronderstel dat ze der terug uit kunnen, heb er eigenlijk nooit bij stil gestaan dat het niet zou kunnen! maar toen ik is polste naar de allerlaatste optie was dat wel degelijk het verwijderen van het implantaat. Zij zullen natuurlijk alles proberen om me van gedacht te doen veranderen, en ik heb ook al gehoord dat het geen lachterke is om ze terug eruit te halen(alsof plaatsen dat wel was!) weet je wat ik eigenlijk het pijnlijkste vind: die afschuwelijke verdovingsspuiten!
Hopelijk brengt de CT -scan goeds! ik heb die ook al laten maken, en dan zien ze wel ALLES! dus goed dat je dat laat doen. succes!
ma, 06/24/2013 - 16:09 Permalink
belleke

Het is nog altijd dikke miserie hier! Gisteren was het eindelijk zover! alles was genezen en de frame mocht terug op de implantaten geplaatste worden. Je gaat het niet geloven(want hoeveel pech kan een mens hebben) maar de tandarts had ineens het implantaat in haar handen!!! het was weer niet ingegroeid in het bot :((( ze zei zelf: ik weet niet wat dat is, maar ik heb dit nog nooit meegemaakt. Nu moet ik volgende week terug naar de implantoloog, maar ik weet al wat die gaat zeggen: dit gat moet nu terug dichtgroeien en dan moeten ze ergens anders een nieuw implantaat steken, maar dat gaat geen waar zijn!!! dan moet ik opnieuw een hele prothese laten maken. deze grap heeft me nu wel genoeg gekost, en ik kan het ook gewoon niet meer opbrengen! echt niet! ik ben zooooo teleur gesteld
di, 08/20/2013 - 13:13 Permalink
Santermans

Hallo,

Sry voor het late antwoordje terug.
Ik ben dus voor mijn CT scan geweest.

Maar volgens de stomatoloog is alles in orde.
Wel zei hij dat mijn implantaat niet helemaal in mijn kaak zit, een klein stukje van de implantaat zit onder mijn tandvlees en niet in mijn kaak.

Waar de implantaat niet in mijn kaak zit voel ik ook de pijn, maar volgens hem kan dit niet dat ik daardoor pijn voel.
Volgens hem ben ik gefixeerd op die implantaat en is het ook spierpijn.

Ik wil natuurlijk niet altijd blijven lopen met tandpijn, en daarom ben ik ook bij een andere stomatoloog raad gaan vragen (en mijn CT scan heb ik daar ook laten zien).

Volgens de andere stomatoloog komt al die pijn wel doordat het implantaat niet helemaal in mijn kaak zit, en als ik er niets aan doe, gaat de pijn erger worden en heb ik kans op een ontsteking.
In zo'n situatie plaatsen ze een membraan over het stukje implantaat wat niet bedekt is.........en de pijn zou dan moeten weg zijn.
Zij vinden ook dat de stomatoloog die de implantaat heeft gezet, dat onder garantie moet doen, want het staat niet zoals het moet staan.

Allé het is weer héél wat ze spreken elkaar tegen:
1. Volgens de eerste stomatoloog kan het geen kwaad dat het implantaat niet helemaal in mijn kaak zit.......volgens de andere kan dit wel kwaad.
2. Volgens de eerste stomatoloog kan dit geen pijn doen.......volgens de andere wel.
3. Volgens de eerste heb ik geen kans op een ontsteking......volgens de andere heb ik juist wel véél kans op een onsteking.
4. Laat ik een membraan zetten......bij de eerste stomatoloog is zoiets gedaan op 15 minuten en zal er geen last van hebben, bij de andere gaat het herstel zeker meer dan een maand duren.
5. Bij de eerste stomatoloog gaat het membraan geen oplossing zijn.......... bij de andere is dat wel de oplossing en gaat de pijn weg zijn.

Enz..... zit daar maar eens tussen, moet ik nu nog weten wat ik moet doen.

Wordt vervolgd......

Het is ook erg voor je Belleke, je zal maar aan de hand hebben, en wij zijn machteloos, we moeten dan maar luisteren naar tandartsen maar die weten ook niet alles, mss aan een andere stomatoloog raad vragen.

groetjes
wo, 09/11/2013 - 16:21 Permalink
Miepje11

Dag Sander,

Fijn nog eens van je te horen :)

Toch al een geruststelling dat je implantaat niet te dicht bij je zenuw zit… Want indien dit zo was, dan moest je dat implantaat cilindrisch laten uitboren, en dat schijnt niet risicoloos te zijn naar het oplopen van permanente zenuwschade toe (ik had dit nagevraagd aan mijn tandarts).

Maar nu zit je wel met die vervelende kwestie van 2 stomatologen die TOTAAL het tegenovergestelde van elkaar beweren!!?
:smt013

Ik denk hier het volgende van:

Dat je implantaat niet volledig ingegroeid was/is na x aantal maanden… moeilijk te zeggen of dit een fout van stomatoloog 1 is. Misschien heeft hij het implantaat niet diep genoeg gezet? En dan is het uiteraard zijn fout. Maar het kan ook zijn dat hij het wél diep genoeg gezet heeft, en dat jij nu eenmaal de pech hebt dat je bot zich in een bepaalde zone niet voldoende hersteld heeft.

Wat ik evenwel niet snap (en dit is dan sowieso een fout van stomatoloog 1), is volgende:

Waarom heeft stomatoloog 1 je implantaat vrijgelegd, indien dit kennelijk (nog) niet volledig ingegroeid was? Alvorens een implantaat wordt vrijgelegd, wordt er toch een controle uitgevoerd adhv een röntgenfoto? Hij had toch moeten zien dat er geen volledige ingroei was, en volgende moeten voorstellen:

- Nog een paar weken/maanden wachten
- Indien geen progressie na die extra weken/maanden, kunstbot + membraan plaatsen (maar zeker nog niet vrijleggen!!)

Want wat moet er nu gebeuren indien je gaat voor zo’n membraan? De kroon en abutment eraf, kunstbot + membraan erop, en een maand wachten. Maar wie garandeert je dat je kroon over een maand nog past, mss zijn je omliggende tanden wat verschoven, en zo’n kroon kost toch al gauw 800-900€? Ze zullen je wijsmaken dat ze je kroon “eenvoudig” wat kunnen bijslijpen, maar zeg, voor een gehandhaafde kroon tel je toch geen 800-900€ neer?? :smt011

Wie draait op voor kosten? Het lijkt mij logisch stomatoloog 1!!

Wat te doen?

Ik zou gaan voor zo’n membraaningreep. Bij stomatoloog 1. Op volgende voorwaarden:

- Dat HIJ voor de kosten opdraait!
- En dat de ingreep niet veel schade kan toebrengen (lees: dat stomatoloog 1 niet veel verkeerd kan doen). Hiermee bedoel ik dat de ingreep niet meer dan volgende inhoudt: kroon en abutment eraf halen, tandvlees opensnijden en kunstbot + membraan erop, en een maand wachten. Indien er ook geboord/gepolijst moet worden aan het bot, zou ik stomatoloog 1 nooit of te nimmer vertrouwen, niet alleen omwille van zijn eerste flater, maar ook omdat hij blijft beweren dat jij onmogelijk pijn kan hebben!

Ik zou sowieso gaan voor membraaningreep, desnoods bij stomatoloog 2 (en dan maar zelf voor de kosten opdraaien). Want losstaand van je chronische pijn… komaan zeg, het spreekt toch voor zich dat zo’n blootliggende zone een tikkende tijdbom naar ontstekingen toe is, en peri-implantitis leidt toch tot nog méér botverlies, gevolgd door op termijn destabilisatie..?

Stomatoloog 1 lijkt mij geen zuivere mens, hij beweert maar wat voor hém het beste uitkomt!

Indien die membraaningreep complex is en/of niet heel duur is (paar honderd euro?), zou ik sowieso bij stomatoloog 2 gaan, want hoe kan je stomatoloog 1 nog ooit vertrouwen?

Mieke
vr, 10/25/2013 - 12:10 Permalink