hoe stimuleer je botopbouw (voor implantaat)

Author:
jancornelissen
Posted:
vr, 11/18/2011 - 16:44
Beste mensen,

Gisteren een bottransplantatie gehad in mijn bovenkaak om zo implantaat mogelijk te maken over drie maanden.

Vraag: kun je botopbouw stimuleren door bepaalde mineralen/eiwitten e.d. tot je te nemen? heeft het b.v. zin om extra veel kaas en/of andere zuivelproducten te nuttigen of extra kalk of fosfaten te gebruiken?

Zijn er leefregels voor goede botopbouw te geven (ik sport veel, ben veel buiten, rook niet en drink weinig alcohol)?

Bedankt voor je reactie,

Jan
jancornelissen

Bedankt voor uw reactie.

De paradontoloog, in wie ik overigens alle vertrouwen heb, wil over drie maanden het implantaat plaatsen ( na evt. tandvleestransplantatie): die tijd schijnt nodig te zijn voor herstel. Is dat dan niet wat laat? Zou ik met hem moeten overleggen of het niet wat sneller moet?

Op internet las ik ook over het gebruik van ultrasoon geluid bij herstel van bot. In een promotieonderzoek aan de RUG blijkt het bij ratten bij botwonden in de kaak niet te werken. Is die therapie bij botherstel in de menselijke kaak toch een reële optie?

Met vriendelijke groet,
Jan
za, 11/19/2011 - 14:21 Permalink
Ortholimburg

Microstroom en electromagnetisme (vb Osatec) wordt blijkbaar al gebruikt bij botheling thv de extremiteiten, bij sporters, maar er is voor zover ik weet nog niet veel evidence based over gekend. In de kaakheelkunde wordt het voor zover ik weet niet gebruikt, misschien ook praktisch moeilijk. aan een gebroken vinger of pols kan je een apparaatje vastbinden, aan de kaak gaat het moeilijker. Maar misschien kan je parodontoloog er meer over vertellen, is per slot van rekening de specialist op dat domein. Ik heb er alvast nog niet over gehoord.
3 maanden lijkt me heel reel. Met " lang" bedoelde ik eigenlijk véél langer, als het implantaat ,door omstandigheden, zou worden uitgesteld.
za, 11/19/2011 - 14:55 Permalink
mprins998

Voedingssupplementen doen niet zo heel veel vrees ik.Niet roken is al héél verstandig, zeker ivm de initiële wondheling ,en na de inheling niet té lang wachten om het implantaat te plaatsen. Als het niet gebruikt wordt gaat het bot stilaan weer weg, dus op tijd het implantaat er in.


Ik dacht dat het bij kunstbot in zeer mindere mate ging?
Of maakt dit geen verschil?
zo, 11/20/2011 - 21:15 Permalink