hoe lang beugelen bij onderkaakoperatie?

Author:
Zaza007
Posted:
ma, 04/14/2014 - 15:42
Hey allemaal,

Wegens een overbeet van ongeveer 10 mm moet ik een onderkaakoperatie ondergaan.

Ik ben nu 2.5 maanden bezig met een blokjesbeugel, mijn tanden stonden niet echt heel scheef buiten 1 centrale snijtand (bovenaan) en 1 tweede kleine kies (onderaan). Na die 2.5 maand is de snijtand al helemaal mooi in de rij gaan staan (ging snel!), de kies nog niet.

Mijn orthodontist wilt precies niet al te veel zeggen over de timing (de laatste 2 consultaties had ik ook niet de tijd iets te vragen) maar op mijn eerste consult zei ze toch: reken alles bij elkaar maar 2 jaar. De kaakchirurg die ik in december heb bezocht daarentegen, sprak eerder van 1 jaar.

Nu vraag ik me af: als mijn tanden nu al bijna goed staan, zou het dan kunnen dat de operatie al binnen een 4 tal maanden zal zijn? Of is dat echt uitzonderlijk dat de onderkaakoperatie al kan na een half jaar beugelen gebeurt? En hoe lang duurt het gemiddeld nog na de operatie?

alvast hartelijk dank voor jullie antwoord!
Ortholimburg

Als algemene regel kan je stellen,ongeveer een jaar voorbereiding, dan chirurgie en dan afwerking : totaal pakweg 2 jaar. Of er nu een tand beter in de rij staat is hier irrelevant, de bogen moeten gecoördineerd zijn, dus op elkaar aangepast. Er is de laatste jaren een tendens voor minimal presurgical preparation,maar da's lang niet altijd een goed behandelingstraject. Opletten met de schatting van de chirurg, voor hen is het vaak al vlug goed, en de orthodontist zit nadien dan met de miserie tijdens de afwerking.
ma, 04/14/2014 - 18:20 Permalink
Nadieh90

Ik onderga 21 mei ook mijn onderkaakoperatie + kincorrectie.

Ik snap je teleurstelling, mij is vorig jaar maart verteld dat ik wel eens in november/december 2013 "klaar" kon zijn met mijn voorbereidingen bij de ortho, dit is dus echter niet het geval geweest... afgelopen april kreeg ik pas goedkeuring om terug te gaan naar mijn kaakchirurg.
Mijn tanden stonden mijn inziens ook helemaal niet overdreven schreef en na 5 weken was al super goed verschil te zien, maar er komt meer bij kijken dan een paar rechte tanden, mijn boven tanden zijn zo enorm verschoven en naar achter gegaan, dat hierdoor een bovenkaak correctie niet meer nodig was en ik alleen nog maar voor mijn onderkaak en kin de operatie onderga.

Uiteraard, heb ik gevraagd hoe lang het na mijn operatie nog gaat duren ( ik kan niet wachten tot dat ding eruit is en mijn tong over mijn tandjes kan halen, zonder die ijzeren dingen ) Maar bij mij zijn ze nu wel voorzichtig geworden met weken/maanden/ jaren en zeggen nu "houd rekening met een jaar, alles eerder is mooi meegenomen"

Maak je niet te druk, de tijd vliegt voorbij.
Vorige week zat ik bij mijn kaakchirurg, de operatie door te nemen, en toen zag ik mijn 1e afspraak staan van augustus 2012, in maart 2013 zat mijn beugel erin en mei 2014 wordt ik geholpen, laten we zeggen al 2 jaar "bezig" maar dat voelt totaal niet zo.

Succes met alles wat er nog komen gaat!
ma, 05/05/2014 - 10:35 Permalink
Ortholimburg


en toen zag ik mijn 1e afspraak staan van augustus 2012, in maart 2013 zat mijn beugel erin en mei 2014 wordt ik geholpen, laten we zeggen al 2 jaar "bezig" maar dat voelt totaal niet zo.


Je beugel is geplaatst in maart 2013, de OP is gepland in mei 2014, dat is dus volgens mijn telling 14 maanden actieve behandeling, 10 maanden minder dan 2 jaar. Ik wordt altijd een beetje moedeloos van patiënten die hun reële behandelduur overdrijven, maar wat voordien vooropgesteld werd systematisch "onderschatten". Dat leidt iedere keer weer tot oeverloze discussies.
ma, 05/05/2014 - 16:08 Permalink
Nadieh90

Ik meld alleen hoe mijn aanpak is verlopen, de afspraken, planningen en bezoekjes bij de kaakchirurg en orthodontist, dat dit alles bij elkaar komende augustus 2 jaar is en ik dit niet zo ervaren heb en de tijd dus voorbij vliegt, ik overdrijf dus niets en heb ook niets 'onderschat', ik was er op voorbereid en had me goed ingelezen in de ervaringen van andere patiënten.
ma, 05/05/2014 - 16:29 Permalink