Hoe erg is het om GEEN implantaat te nemen?

Author:
jaofnee
Posted:
di, 09/10/2013 - 10:34
Hoi allemaal,

Ik heb in de tweede premolaar linksboven (5e element) om de een of andere reden een barst gekregen, waardoor mijn tandarts de kies heeft moeten behandelen. Echter, de barst is niet gestabiliseerd en hoe het er nu naar uitziet zal ik de kies moeten laten trekken.
Nu heeft mijn tandarts een implantaat voorgesteld, maar ik ben er niet zo'n voorstander van. Ik ben bang voor de pijn en eventuele complicaties, bovendien denk ik dat ik het niet zo erg zal vinden om met een gat rond te lopen die nauwelijks zichtbaar is. Om mij toch te laten informeren, heb ik een afspraak gemaakt met een implantoloog, maar ik kreeg het gevoel bij hem dat ik een rund zou zijn om geen implantaat te nemen.
Ik heb een goed gebit, mooie en gezonde tanden, heb nog nooit een gaatje gehad, gezond tandvlees, niks mis met mijn kaakbot, dus op zich goede omstandigheden voor het plaatsen van een implantaat.

Mijn vraag is nu: is het echt zo erg om niks te laten plaatsen? Het is hoe dan ook een ingreep. Maar aan de andere kant heb ik begrepen dat het kaakbot kan slinken als ik er niks aan laat doen, mijn tanden kunnen verschuiven (hoewel ik dat niet als probleem zie, dan wordt het gat al deels opgevuld). De implantoloog wil per se de implantaat gelijk na het trekken van de kies plaatsen, en hij weigert pertinent om een paar dagen ermee te wachten (ik wil graag een beslissing nemen als ik daadwerkelijk zie hoe het eruit ziet). Als ik hem niet gelijk plaats, dan zou ik een paar maanden moeten wachten, maar dan zou ik het risico lopen dat hij een botcorrectie/botopbouw moet uitvoeren. Gaat het kaakbot werkelijk zo snel verloren? Hij deed het voorkomen alsof ik zeker meer complicaties zal krijgen als ik niet gelijk de implantaat laat plaatsen.

Ik heb een beetje het idee dat hij beledigd was, maar ik heb helemaal niet aan zijn expertise getwijfeld, het is meer dat ik NIKS doen ook als een optie beschouw, en hij niet. Nogmaals, ik heb een gezond gebit, zelfs de gebarsten kies is gezond, ik heb gewoon pech gehad.
vV

niets doen is inderdaad ook een optie.
Verschuiving is onder meer een issue dan boven. Wel kan afhankelijk van hoe e.e.a. in elkaar past met dichtbijten de kies ertegenover wellicht op termijn gaan uitgroeien omdat er geen contact meer met boven is maar dat is een langzaam proces.
Consequentie kan zijn enigszins inzakken kaakwal, en wellicht extra werk wanneer in de toekomst er wel voor gekozen zou gaan worden maar dat is dan een bewust risico wat je neemt.
di, 09/10/2013 - 13:22 Permalink
jaofnee

Bedankt voor uw reactie. Wat bedoelt u met een issue dan boven?
Ik zou het liefst beslissen of ik een implantaat wil nemen, nadat de kies eenmaal getrokken is en ik even kan aankijken of ik het heel storend vind of niet. Mag ik uit uw woorden opmaken dat het proces qua slinken, uitgroeien etc. niet zo snel zal verlopen, en dat het risico voor complicaties niet zo groot zal zijn als ik bv. na 3 maanden terugkeer (ik heb het niet over jaren, maar enkele maanden)? Ik vraag mij anders af hoe die mensen behandeld worden die bv. een ontsteking hebben, bij hen kun je ook niet gelijk een implantaat plaatsen.
di, 09/10/2013 - 13:37 Permalink
vV

in de onderkaak gaat het gegarandeerd niet alleen schuiven maar ook kiepen, dus is een missende kies onder meer een probleem dan boven.
Een aantal maanden zelfs jaren wachten ermee is geen enkel probleem. Inderdaad indien er een ontsteking zit wil je ook wachten tot dat weg is, langer nog dan 3 maanden vaak.
De ontwikkelingen in de implantologie gaan snel, oude protocollen worden overboord gegooid mn qua wachttijden en zo maar dat betekent dat oude volgen problemen oplevert.
di, 09/10/2013 - 14:21 Permalink
Anabel13

Goedemiddag! Toevallig sloot dit onderwerp goed aan bij hoe ik me voel. interessant!

Graag nog advies van de tandarts. er is vorig jaar november een kies uit de onderkaak, de één na laatste.getrokken dit na een fractuur na een zenuwbehandeling. Vreselijk vond en vond ik het!!Nu twijfel ik ook enorm of ik een implantaat moet nemen, maar ik heb begrepen uit uw vorige advies, dat verschuiving etc in de onderkaak zeker gaat gebeuren, en dat wil ik ook niet. Heb op mijn 35ste nog een beugel gehad en wil absoluut niet dat dat gaat gebeuren.

Was echt van plan om eerder dit jaar al te beginnen, maar door allerlei omstandigheden, sterfgeval in de familie, kwam het er niet van. ook heb ik door de vele stress last van mijn kaakgewricht en zie ik erg op tegen de ingreep van het zetten van het implantaat.

Mijn vraag, ben ik nog op tijd en wat is naast verschuiven , kiepen van de onderkaak? Kunt u mij helpen en geruststellen???
En waar let ik op bij het zoeken naar een implantoloog, ik woon nl in Spanje en er zijn hier zoveel tandartsen, maar hoe vind ik een deskundige???waar let ik op??


Veel vragen...

alvast vriendelijk bedankt voor uw hulp!
Gr Iris
vr, 11/22/2013 - 16:40 Permalink
vV

Teveel vragen om te beantwoorden, mn door de subjectiviteit..
Op rijd, geen idee, want geen foto's...
Implantaat noodzakelijk , hoe zijn de buur kiezen eraan toe. Oftwel misschien kan een conventionele brug.
En hoe vind je een goede tandarts, meestal rondvragen. Er zijn in spanje trouwens de nodige Nederlandse tandartsen actief..
vr, 11/22/2013 - 21:25 Permalink