goede tanden trekken voor implantaten?

Author:
Karin52
Posted:
wo, 01/14/2009 - 17:46
Mijn probleem, liever gezegd van mijn dochter, is nogal complex. Zij is 18 jaar en heeft op dit moment haar hoek-melktanden nog. In de bovenkaak worden de definitieve tanden zichtbaar. De kans dat deze op een goede manier gaan doorkomen is zeer klein, zo niet uitgesloten. Ze durft nu ook al niet meer breeduit te lachen.
Bij ons bezoek aan de tandarts in november jl. stelde de tandarts een beugel voor. Dat had zijn voorganger een jaar daarvoor ook gedaan. Maar, mijn dochter weigert pertinent om nu op haar leeftijd nog met een beugel te gaan lopen. Ze vindt ook dat de tandarts al op een eerder moment met het voorstel voor de beugel had moeten komen en verwijt hem nu eigenlijk nalatigheid.
Tegenwoordig is veel mogelijk met cosmetische tandheelkunde, dat weet zij ook, en haar voorstel is dan ook om de melktanden nu te trekken, de definitieve tanden door te laten komen en deze daarna meteen te trekken. De gaten die dan ontstaan kunnen dan worden opgevuld met een implantaat.
Onze tandarts, tevens implantoloog, weigert dit voorstel; voornaamste daarvooor is dat hij geen goede tanden wil trekken.
Mijn dochter weigert nog langer door hem behandeld te worden en is nu op zoek naar een tandarts/implantoloog die begrip heeft voor haar situatie, haar probleem serieus neemt en haar wil helpen. Het is voor haar erg belangrijk om e.e.a. op te kunnen lossen zonder beugel.
Wie kan haar helpen?
vV

ik vind het persoonlijk nogal een vreemd plan om eerst de hoektanden , die gezond zijn, door te laten groeien , vervolgens te trekken, en dan implantaten?? ja implantaten als het niet goed komt met die uitgroei, of het niet mogelijk is. Blijkbaar is er wel voldoende ruimte voor, anders kan een implantaat ook niet echt goed?

Er zijn legio nog veel ouderen die met een beugel lopen, dus waarom niet met 18?? ZIj heeft nogal wat wensen, maar niet zo heel gezonde vind ik.
do, 01/15/2009 - 08:05 Permalink
Karin52

Ik verwacht niet dat er voor de goede tanden voldoende ruimte is. Die ruimte is alleen te verkrijgen met een beugel en dat wil ze persé niet.
V.w.b. een beugel is zij van mening dat je daar prima mee kunt lopen tot een jaar of 15 en na je dertigste maar niet als je 18 bent. Ik zou graag anders willen, maar ze is niet te vermurwen.
Vraag is dan ook of er een implantoloog te vinden is voor haar plan, want goede tanden trekken in haar verhaal stuit wel op weerstand en druist in tegen de ethiek van het tandartsvak.
Wie kan haar helpen?
do, 01/15/2009 - 10:32 Permalink
vV

wat ik al stelde, als er geen ruimte is voor de eigen tanden, is er waarschijnlijk ook geen ruimte om op een verantwoorde manier implantaten kwijt te kunnen, maar om dat zeker te weten moet het gezien worden. Punt wat mij met name tegen d eborst stuit is haar stelling over de leeftijdsgrenzen voor een beugel, en dat het alternatief gewoon niet meer terug te draaien is! en hoewel beperkte risico`s, zij moet niet denken, implantaatje erin , kroon erop en klaar, want dat werkt zo niet...

Laat ik het zo zeggen: als het met ortho eenvoudig op te lossen is, pak ik niet de tang alleen maar omdat patient niets in ortho ziet, en wel in veel ingrijpender behandelingen, die ook nog eens veel kostbaarder zijn..
do, 01/15/2009 - 10:45 Permalink
evelineroos

Beste Moeder,

Door een aangeboren afwijking mis ik enkele elementen. Om het gebit gereed te maken voor implantaten heb ik vanaf mijn 18e 5 jaar een slotjesbeugel gehad. Ik was dus 23e toen ik klaar was met de beugel.

Nu 5 jaar later ben ik bezig met de implantaten. In oktober zijn deze gezet. En in mei wordt de boel vrijgelegd, voor een opbouw. Waarschijnlijk heb ik dan zo rond september de kronen... En in de tussentijd... tja dan heb ik daar gewoon geen elementen zitten...

Met de beugel heb ik vrijwel nooit problemen gehad. Ik werd wel eens wat jonger geschat maar ach... zo erg ist nou ook weer niet om een keer extra je ID te laten zien! Later moet je er om lachen! En in mn baan als leerkracht was het soms best wel even leuk voor mijn leerlingen als ze aan het mopperen waren dat ze weer naar de ortho moesten en dat die beugel dan weer werd "aangedraaid". Kortom ik heb het niet als probleem ervaren!

Als ik de keus van uw dochter had gehad, melktanden trekken, en dan de blijvende elementen door laten komen. Had ik daar 100% zeker voor gekozen! Want soms doet het mij best een beetje pijn dat de elementen die ik straks allemaal in mijn mond heb niet eens allemaal echt zijn... Want echte gebitselementen die van jezelf zijn die zijn toch het allermooiste!

Persoonlijk ben ik er ook bang voor dat elke weldenkende tandarts/implantoloog dit niet gaat doen...

Succes!
do, 01/15/2009 - 18:31 Permalink
vV

Eveline, dank je wel voor je heldere en open verhaal! en succes met de rest van de behandeling, je hebt al heel wat doorstaan!

Persoonlijk ben ik er ook bang voor dat elke weldenkende tandarts/implantoloog dit niet gaat doen...
Ik ben daar helemaal niet zo bang voor, het is gewoon een feit, en zo horen tandartsen er ook mee om te gaan. Niets om bang voor te zijn dus!
vr, 01/16/2009 - 09:45 Permalink