Gezicht (onderkaak en lippen) veranderd na kunstgebit

Author:
Ladadi
Posted:
vr, 10/17/2014 - 14:50
SInds 2 maanden heb ik een kunstgebit, ik ben 43 jaar oud. Mijn mond is helemaal veranderd; ook als ik mijn kunstgebit in heb bedoel ik :smt002 Had volle lippen, nu vallen mijn lippen naar binnen bijvoorbeeld (zien er bijna hetzelfde uit als wanneer je ze uit doet; het gebit bedoel ik) en mijn onderkaak, lijkt naar voren te staan; 'centenbakje' heb ik nu. Volgens de site van mijn tandtechnicus zou het gezicht niet moeten veranderen na een kunstgebit. Ik ben al 2 x teruggeweest bij hem, maar dan zegt hij dat het normaal is. Heeft wel iets van de onderrand van ondergebit afgeslepen vorige week, aan de voorkant, maar het resultaat is precies t zelfde, herken mezelf niet echt terug, vind t vreselijk.. Nu heb ik overal op internet forums afgestruind, maar ik kom deze klacht niet tegen bij anderen.. Nu vraag ik me af is het iets wat ik moet accepteren? Tandtechnicus kwam vorige week voor de 2e keer met een heel verhaal over het krimpen van het kaakbot.. en dat oudere dames bij hem smeken om hun gebit op te laten vullen (schijnt te werken als botox op oudere leeftijd) maar ik kan weinig met die uitleg van hem. Begrijp het proces van slinken op zich, maar mijn onderste 2 hoektanden zijn (afgeslepen) behouden. Dus dat slinken zal toch meevallen, voorlopig? Of toch niet zó erg dat je mond er ingevallen uitziet zelfs met je gebit in?
PS Vrienden, familie en collega's hebben het zelfde geconstateerd als ik
Illuminus

Hier spelen een aantal zaken tegelijk die in meer of mindere mate dit probleem veroorzaken.

1.
Het is de eerste prothese, dat houdt in dat de prothese gemaakt is op een model waarop de tanden en kiezen zijn weggeslepen. Pas op het moment van plaatsen zijn de tanden en kiezen daadwerkelijk getrokken en is de prothese geplaatst.
Dit houdt dus is dat de prothese gemaakt is op een een schatting van hoe de kaak er ongeveer uit zal zien als de tanden en kiezen er uit zijn. De pasvorm is dus bij voorbaat een compromis, door het slinken van de onder en bovenkaak gaat een eerste prothese ook snel los(ser) zitten. De meeste slinking vind plaats in de eerste maanden na extractie en pas na ongeveer een jaar is er sprake van een meer stabiele situatie. Het kaakbot blijft echter ook na deze periode slinken, de bovenkaak zal door zijn vorm naar binnen lijken te slinken en de onderkaak naar voren. Dit proces leidt op den duur inderdaad naar een 'centenbakje' profiel.

2.
Dat de beslepen hoektanden in situ blijven weerhoudt het kaakbot waar wel elementen getrokken zijn er niet van om te slinken, dit zal alleen rondom de hoektanden niet gebeuren. De aanwezigheid van deze wortels geeft de prothese uiteindelijk wel meer houvast en een indicatie hoe hoog het bot ongeveer moet zjin geweest in de betande situatie.

3.
Vaak is de verhouding tussen met name de voortanden boven/onder niet ideaal in situaties waar besloten wordt over te gaan op een prothese. De opstelling van de immediaatprothese is dus niet altijd een kopie van de situatie zoals die was met natuurlijke tanden, dit kan zijn omdat de tandstand technisch niet overgenomen kan worden in een prothese of omdat de patient een correctie van de stand wil (hoewel een mooie uitkomst bij een immediaatprothese nooit gegarandeerd kan worden).


Oke, wat houdt dit nu praktisch allemaal in?

Het esthetisch resultaat van een immediaatprothese is een gok en die kan goed uitvallen, maar meestal is het in meer of mindere mate niet wat je er van in gedachten had. Is daarmee alles verloren? Nee, maar pas als er een (relatief) stabiele kaakwal is heeft het zin om een nieuwe prothese te maken waarbij je esthetisch meer kunt bereiken, maar ook dit heeft beperkingen. Tot er een stabiele(re) situatie is hebben aanpassingen weinig zin omdat ze verloren gaan omdat de kaak te snel slinkt.

Op de lange termijn zal de kaak in meer om mindere mate blijven slinken en er zal meer neiging naar het 'centenbakje' ontstaan, dit is wel te camoufleren maar niet tot in lengte van dagen. Het feit dat de wortels van de hoektanden nog aanwezig zijn maakt wel dat dit minder een probleem is dan bij een volledig edentate kaak.

Vooralsnog zal er eerst sprake moeten zijn van een stabielere kaak voordat je er esthetisch meer uit kunt halen, hoeveel je er dan esthetisch uit kunt halen verschilt van persoon tot persoon.
vr, 10/17/2014 - 15:39 Permalink
Illuminus

Er is wel wat aan te doen waarschijnlijk, maar in hoeverre is erg afhankelijk van de persoonlijke situatie...en op de lange termijn wordt het steeds lastiger om die resorptie te camoufleren. Hoeveel er in dit geval haalbaar is en hoe lang dat te handhaven is, kun je niet blind zeggen daar moet degene die behandelt een uitspraak over doen.

Implantaten kunnen hier wel wat aan doen in die zin dat het verankeringen in de kaak zijn. Ze kunnen niet het al verloren gegane kaakbot vervangen (hun positie wordt bepaald door het bot dat aanwezig is), maar doordat ze de prothese vast kunnen houden kun je elementen esthetisch fraaier plaatsen en in een technisch ongunstigere positie plaatsen dan wanneer de prothese alleen op de kaak rust (de implantaten kunnen deze ongunstigere krachten dan opvangen). Maar ook dan ben je gebonden aan de technische mogelijkheden en onmogelijkheden.

Een rebasing doet overigens niet veel met de positie van de prothese, het is alleen een opvulling aan de binnenzijde van de prothese om er voor te zorgen dat de prothese weer stabiel op zijn plaats zit.
vr, 10/17/2014 - 16:33 Permalink
Ladadi

ik begrijp het... en het heeft ook enigszins met geluk te maken dus, hoe t uitvalt... ik heb me nog niet zozeer verdiept in implantaten, ben eerst nog met dit proces bezig. Maar zal dat wel iets beter doen tegen die tijd dan ik nu heb gedaan, t ging zo snel allemaal.
Hopelijk heb ik dan iets te zeggen over wie dit zal uitvoeren tegen die tijd, een wizzard liefst :)
vr, 10/17/2014 - 16:49 Permalink
yvonne14

heb er last van mijn 1e gebit was echt helemaal naar mijn gezicht mijn 2ee gebit een paar maanden later was hopeloos heel mijn gezicht viel in mijn lippen naar binnen en wat kon je een hoop geld betalen en het verder uitzoeken, en nu mijn 3e gebit is zo'n ramp dat er al gevraagd werd of het mijn 1e was nee was dat maar waar had ik nu al die ellende niet gehad.ik leef nu een heel terug getrokken leven kom amper nog buiten puur omdat ik me schaam dat ik er op mijn 52e als iemand van 90 uit moet zien
di, 03/21/2017 - 21:24 Permalink
Gretadevassy

Als antwoord op door yvonne14

Allereerst hoop ik dat dit topic nog gelezen wordt want het is al erg oud!
Toch ben ik heel benieuwd hoe het nu met jullie is!
Ik ben net 50 en afgelopen vrijdag is Mn boven gebit eruit getrokken en gister mijn ondergebit! Vreselijk wat vind ik het erg! Vooral schaamte al je daar lugt zonder tanden! Ik begrijp geel goed dat Mn tanden op waren want wat heb ik de laatste tijd een kiespijn gehad. Maar blijf het vreselijk vinden!
Maargoed. Vraag 1. Hadden jullie dat ook zo? Of voelde jullie dat anders?
Vraag 2. Mijn bovengebit is best mooi maar het zorgt er zo voor dat Mn bovenlip zo naar voren komt en Mn lip zelf wat Nasr binnen trekt. Ik snap dat dat door die protese komt want dat zit er nu tussen. Toch hoop ik dat ze dat zo dun mogelijk kunnen maken want nu lijk ik echt op een hamster. Knabbel en babbel! Vreselijk vind ik het en het is gewoon echt heel lelijk! Of moet ik echt geduld hebben en zal dat nog slinken.
Over 1 jaar wil ik toch gaan kijken wat mijn kansen zijn op ern klik gebit! Boven en onder. En hoop dat dat via dr verzekering kan!
Ik vind het geestelijk erg zwaar! Durf door die rare lip en dikke wangen op het moment nog niet t dorp in!
Graag hoor ik reacties over hoe dat het nu gaat maar ook nieuwe mensen die net zo zitten als ik!
di, 08/22/2017 - 20:22 Permalink