gevolgen te kleine onderkaak naar toekomst toe?

Author:
rani008
Posted:
za, 01/13/2007 - 18:15
Hey

Ik zou binnenkort een kaakoperatie moeten ondergaan. Mijn onderkaak zou naar voren geplaatst worden.
Ik ben echter niet echt te vinden voor deze helse karwei. Bang dat het niet meer wordt zoals voordien (kauwen en dergelijke)...
Nu wat kunnen de consequenties zijn naar de toekomst toe van het niet laten corrigeren van deze overbeet (8mm)? Men heeft mij al gezegd vroeger tandverlies of zelfs dat tanden nog in slechtere positie gaan komen te staan.
Iemand advies?
acrobat

ik sta zelf op het punt om dergelijke behandeling te starten (1 jaar beugel, operatie onderkaak naar voor, half jaar beugel) en vraag me hetzelfde af.
Ik heb een losse beugel gedragen toen ik 13 was waardoor mijn overbeet wel iets minder was, maar mijn tanden zijn weer compleet in de pre-beugel positie gekomen en soms heb ik zelfs het gevoel dat het erger wordt.

Nou ja, eigenlijk help ik je helemaal niet verder, alleen heb ik dezelfde vraag, maar ik zie mijn orthodontist morgen, zal het hem eens vragen.
do, 01/18/2007 - 18:07 Permalink
acrobat

Hoi Rani,

Ik heb net mijn behandelingsplan in geuren en kleuren gekregen.
Ik heb ongeveer 7 mm overbeet, maar doordat mijn voortanden ook wat schuin naar voor staan komt dit op 9mm.
Via een vaste beugel zullen mijn tanden wel recht komen te staan, maar blijf ik een overbeet van zeker 5mm hebben.

Ik heb de ortho gevraagd of het ook geen optie is enkel de tanden wat rechter te zetten en de overbeet gewoon te laten voor wat hij is (want uiteindelijk waren die naar voorstaande snijtanden de eerste reden waarom ik op consultatie ben geweest), maar hij zei dat ik dan niets verbeter op medisch vlak. Het grote probleem (bij mij) is dat mijn beet echt niet goed is. Ik krijg mijn boven en ondertanden wel op elkaar om te kauwen maar het zijn de verkeerde tanden die op elkaar staan (door die 5mm overbeet) dus dat kan enkel verholpen worden via een operatie.
Verder steunen mijn bovenste snijtanden ook op mijn onderlip (en dat stoort mij enorm) waardoor ze constant een opwaarste druk krijgen wat natuurlijk niet goed is.

ik heb hem ook gevraagd of mijn tanden nog slechter kunnen groeien, maar hij zei dat die zich nu toch waarschijnlijk wel gestabiliseerd zullen hebben dus dat het wel niet veel erger wordt (ik ben nu 22).
Maar, en daar schrok ik wel eventjes van, blijkbaar is mijn geval (dus zo'n 9mm overbeet, deels door schuin gegroeide tanden), een 9.5 op 10 waard in hoe serieus de situatie is, medisch gezien.
Ik woon in België, maar mijn ortho komt uit nederland en hij zei, moest ik me in nederland laten behandelen dan kwam ik onmiddellijk bovenaan de wachtlijst.
Voor mij is dat toch de grootste reden om met de behandeling door te gaan.

Misschien nog kort dit.
Ik kreeg ook een tweede optie om die overbeet te laten behandelen waar geen operatie voor nodig zou zijn. Via een vaste beugel en een buitenbeugel zouden ze mijn boventanden naar achter trekken (in plaats van eigenlijk via een operatie de onderkaak naar voor te zetten).
Ik heb daar niet voor gekozen omdat met mijn levenstijl (studentikoze levensgenieter;)) ik die buitenbeugel nooit 12 uur per dag zou dragen en ten tweede omdat mijn profiel zou veranderen in mijn nadeel.
Maar misschien kan je dat ook eens bespreken met je ortho.

Ik hoop dat dit je een beetje helpt.
Als je nog vragen hebt of gewoon nood aan een babbel of klaagzang over orthodontie, stuur me gerust een berichtje (pm) op deze site.
za, 01/20/2007 - 04:53 Permalink
beejee

Hey acrobat,

toevallig, ik ben even oud als jij en ik ga nu ook aan het hele traject beginnen: eerst beugel en dan operatie ( kaak naar voren ). Bij jou zit de beugel er al in zeker? Heb je er veel last van ( gehad )?

Ik heb nog even een vraag. Hoe weet je of de kaakchirurg die jou gaat opereren goed is? Misschien een beetje stomme vraag, maar ik kan nergens iets vinden over de "kwaliteit" van de chirurgen? Hoe heb jij dat opgezocht, of vertrouw je gewoon de ortho?

Groetjes Bj
do, 06/21/2007 - 15:36 Permalink
acrobat

Hey Beejee!

Yep, ik heb mijn beugel nu al sinds februari en heb er nog geen seconde spijt van gehad! Eigenlijk was de periode ervoor, toen ik nog zo twijfelde veel erger dan nu ik de beugel heb.
Natuurlijk is de eerste week wat vreemd en zijn je tanden gevoelig na elke aanpassing maar daar valt echt wel mee te leven hoor.
Het is eigenlijk pas wanneer ik terug naar orthodontiewebsites surf dat ik me bewust ben dat ik ook 'een van de bende' ben.

En over de kwaliteit van je chirurg..Ik ben een afspraak gemaakt in het ziekenhuis waar ik altij ga (alle altijd, die paar keer dat ik naar een ziekenhuis moest in mijn leven;) en kwam terecht bij de eerste kaakchirurg die plaats had denk ik.
Ik had in ieder geval een heel goed gevoel bij hem en zijn uitleg en ik denk dat dat het belangrijkste is. Die chirurg voert trouwens de operatie niet alleen uit he, daar zijn nog anderen bij om te helpen, dus ik denk dat je je echt geen zorgen hoeft te maken over de kwaliteit.
En hij zei mij ook dat dergelijke ingrepen frequent gebeuren, dus ik vermoed dat hij al veel heeft kunnen oefenen:)

Waarom begin jij er nu nog aan op onze leeftijd?
En wanneer krijg je je beugel?
Hou me op de hoogte!
vr, 06/22/2007 - 17:17 Permalink