Gebroken wortel voortand, implantaat noodzakelijk?

Author:
Piep
Posted:
di, 04/07/2009 - 00:55
Hallo allemaal :D ,

Ik ben helemaal nieuw hier op het forum, maar heb een vraag die ik jullie graag zou willen voorleggen.
Het gaat om mijn voortand linksboven (21). In februari 2006 heb ik een loeiharde smak gemaakt op mijn gezicht door een val met mijn fiets. Mijn moeder heeft me toen meteen opgehaald en voor de zekerheid ook langs mijn toenmalige tandarts gebracht. Ik was op dat moment helemaal stoned door de zware hersenschudding, maar ik weet wel dat hij een foto heeft gemaakt van mijn boventanden: "niets te zien", dus ik kon weer naar huis. Nadat ik weer helemaal hersteld was bleef ik die voortand wat gevoelig vinden, maar het deed niet extreem veel pijn. Ongeveer een jaar later wisselde ik van tandarts en ik vertelde hem dat mijn voortand rechtsboven toch wat gevoelig was en een beetje los zat. Bij het maken van de foto werd meteen duidelijk dat de wortel gebroken bleek te zijn. Er is toen alsnog meteen een spalk geplaatst, maar de wortel is helaas niet meer aan elkaar gegroeid.

Mijn tandarts vertelde mij dat een implantaat op ten duur de beste oplossing zou zijn, omdat je door ontstekingsgevaar niet te lang met een gebroken wortel kunt rondlopen. Daarnaast zijn al mijn omliggende voortanden nog helemaal intact, dus een brug of i.d. zie ik zelfs ook niet zo zitten. Ik ben nu 19 jaar en vraag mij af wanneer de beste tijd zou zijn om mijn voortand te vervangen door een implantaat. Ik heb al het een en ander gelezen hier op het forum en elders op het internet; de een schrijft dat het beter is om pas na je 21ste een implantaat te laten plaatsen, de anders schrijft dat een implantaat na je 18de al mogelijk is. Ook vraag ik mij af of het voordeliger is om verzekeringtechnisch het implantaat voor mijn 22ste te laten plaatsen. Ik weet dat implantaten dure grapjes zijn, dus alle vergoedingen zijn meegenomen!

Ik hoop dat iemand mij hiermee kan helpen, in ieder geval alvast bedankt!
Erreper

Ik zou het advies van je tandarts opvolgen. Zelf heb ik ook mijn linker voortand incl. wortel gebroken gehad en is inmiddels keurig vervangen door een implantaat met een mooie kroon, je ziet er niets meer van. Wacht alleen niet te lang zoals ik dat heb gedaan want bij mij kwam er wel een naar abses en vistel bij en dat heeft me uiteindelijk veel tijd en geld gekost om het kaakbot weer geschikt te krijgen voor een implantaat.
za, 04/18/2009 - 20:49 Permalink
Annelot78

Een goeieavond,

Ik heb net de berichten gelezen omdat ik ook met een gebroken wortel in mijn vootand zit. Nu ben ik 29 en vraag me
af of iemand een medische verklaring heeft gekregen van de tandarts waardoor de behandeling deels wordt vergoed. Op welke gronden wordt een medische verklaring afgegeven en gaat dit altijd via je tandarts of zal ik zit zelf aan moeten kaarten bij de verzekering?

Mijn wortel is inmiddels ontstoken dus het moet zo snel mogelijk gebeuren. De ene tandarts verwees me naar een implantatie kliniek, de ander naar het ziekenhuis. Ik heb een representatieve functie dus kan het me niet permitteren om met een afzichtelijk gebit rond te lopen maar heb ook geen 2500 euro. (dit bedrag noemde de tandarts)

Ik hoor graag wat de mogelijkheden zijn.
Alvast bedankt,
Annelot
ma, 04/20/2009 - 20:46 Permalink
vV

vergoeding deels via aanvullende verzekering, en inderdaad is helaas geen enkele toereikend. Overigens is het nog wel fiscaal aftrekbaar, alleen ligt de drempel hoger dan vorig jaar. Als kosten een erg grote rol spelen zou ik eerst eens voor een etsbrug gaan, de pijler hoeft daarvoor slechts lichtjes beslepen te worden. En indien de buurtanden al wel behoorlijk gevuld zijn is wellicht een conventionele brug een goedkopere oplossing dan een implantaat, scheelt toch een 1000,=.
di, 04/21/2009 - 08:09 Permalink
Annelot78

Dankje voor je advies.

de pijler hoeft daarvoor slechts lichtjes beslepen te worden. wat versta je hier precies onder? Dat de buurtand licht wordt beslepen?

Ik heb inmiddels een afspraak gemaakt met een tweede tandarts om deze mogelijkheid te laten onderzoeken zodat ik straks een weloverwogen beslissing kan nemen.

Hoorde via via inderdaad dat bijzondere aftrek nog wel bestaat itt de berichtgeving hierover. Liever een duurzame oplossing voor mijn mond. Dan maar een keertje niet op vakantie.

Bedankt nogmaals,

Annelot
di, 04/21/2009 - 22:25 Permalink
Piep

Daar ben ik weer, deze keer inclusief foto die onlangs gemaakt is zodat jullie een duidelijk beeld hebben van hoe het er uitziet.. De breuk in de wortel (21) zit er dus sinds februari 2006 en ik heb begrepen dat door de ruimte die er aan de rechterkant van de wortel tussen het bot en de voortand zit, de kans op een ontsteking vrij groot is.
Ik ben alleen een beetje in de war over de vergoeding, want mijn tandarts vertelde me dat je een implantaat niet vergoed krijgt, omdat ze het bij de verzekering zien als een cosmetische ingreep.. ofzo! Ik heb in mijn vergoedingenoverzicht zien staan dat je een implantaat wel vergoed krijgt onder je 22ste (op aanvraag), als je een tand mist omdat 'ie niet is aangelegd of omdat de tand ontbreekt als gevolg van een ongeval. Maar geldt dit ook voor een gebroken wortel die het directe gevolg is van een ongeval? Of moet ik eerst mijn hele voortand missen?

Alvast bedankt!
Attach
do, 06/04/2009 - 12:54 Permalink
Annelot78

Hai

Je krijgt het implantaat zeker wel vergoed.
Heel veel succes. Ik wacht nu ook op een implantaat. Het trekken is dramatisch maar de pijn valt 100% mee.

Nog een vraag: weet iemand wat een redelijke prijs is voor een implantaat? Het gaat om een voortand. Ik weet niet of er ook een bottransplantatie bij komt kijken.

Mijn tandarts had het over 2500 a 3000 euro over de gehele procedure. Ik vind ik persoonlijk nogal prijzig maar ben geen expert.

Kan iemand mij adviseren/tips geven? Kan ik bv kosteloos langs een implantoloog om een offerte aan te vragen of komen er altijd kosten voor het consult bij?

groet,
Annelot
di, 06/09/2009 - 10:56 Permalink