Frameprothese 2 (achterste kiezen) en kauwfunctie

Author:
marjo67
Posted:
di, 01/07/2014 - 14:49
Of ik hier goed zit met mijn vraag weet ik niet, maar helaas kan ik nergens anders op het net wat vinden over dit onderwerp.

Bij mij is door de orofaciaal therapeut C(T)MD vastgesteld (in herstellende fase) n.a.v. een trauma aan mijn kaakgewricht t.g.v een aantal langdurige tandheelkundige behandelingen. Waarschijnlijk loop ik hier al langer mee rond en waren de behandelingen de druppel.
Het kaakkopje links scharniert niet goed en er zitten flink wat knopen (triggerpoints) in de kaak-/en nekspier.
Heb hier massage en rekoefeningen voor meegekregen die ik 3x dgs moet doen. Over 14 dagen gaat ze proberen of ze het gewricht kan manipuleren zodat er meer ruimte in komt.

Nu zit ik met het volgende: Rechtsonder heb ik op een kleine kies na, geen kiezen meer. Linksonder heb ik 2 grote en 1 kleine kies.
Ik kauw dus hoofdzakelijk met links. Mijn achterste grote kiezen en verstandskiezen ben ik zowel boven als beneden al heel lang kwijt, omdat ik te weinig ruimte in mijn mond had.

Heb gevraagd aan TA of het niet nodig was om het evenwicht te herstellen in de onderkaak middels een frame prothese. Dat kan natuurlijk, maar hij kan niet garanderen dat mijn kauwfunctie er beter door word.

Ik ben hierdoor behoorlijk in de war geraakt, want wat is nou wijsheid? Temeer dat ik ook links en rechts lees dat een frameprothese met alleen 2 kiezen op de onderkaak niet veel doet aan functieverbetering. Voor het esthetische is het niet nodig, want als ik praat/lach zie je niet dat er 2 kiezen ontbreken.

Klopt het dat een frame met 2 (achterste) kiezen niet bijdraagt aan verbetering van de kauwfunctie?
marjo67

Ben ik nog even :oops:
Kan een gebitsafdruk van een maand oud, gebruikt worden voor het maken van een frameprothese? Vind happen een pijnlijke en benauwde aangelegenheid :-?
Voor de kroon zijn nl een maand geleden afdrukken gemaakt van zowel boven als beneden. De TA praktijk waar ik zit heeft een eigen tandtechnisch lab. Alles onder 1 dak dus...
wo, 01/08/2014 - 21:17 Permalink
vV

In dit geval maak je een frame in de eerste plaats voor afsteuning kaakgewricht, kauwfunctie kan verbeteren. Ervaringen met een frame zijn wisselend, maar ik denk dat je weinig keus hebt want enig alternatief is een brug op implantaten of zo.

Een oude afdruk kan niet gebruikt, alleen voor bepaling framevorm, niet voor maken van het metaaldeel zelf, dat is veel te nauwkeurig om een oude te gebruiken, daarnaast zullen er steunen ingeslepen moeten worden voordat de definitieve afdruk gemaakt kan worden.

Mooi dat er in ieder geval schot in lijkt te zitten.

Alleen ontgaat mij de zin van het openen van een nieuw topic, doorgaan op het oude was veel overzichtelijker geweest. Meelezers snappen dan ook beter de verbanden.
wo, 01/08/2014 - 22:03 Permalink
marjo67

`Alleen ontgaat mij de zin van het openen van een nieuw topic, doorgaan op het oude was veel overzichtelijker geweest. Meelezers snappen dan ook beter de verbanden.`
Sorry, niet bij stilgestaan :oops: Wat mij betreft mogen dit topic en het andere (http://www.tandarts.nl/phpBB/viewtopic.php?f=23&t=26368 ) wel samengevoegd worden.

Dank voor uw antwoord overigens. Heeft mijn ta toch gelijk met dat het geen garantie is dat de kauwfunctie verbeterd. Ik let er nu op, op aanraden van de therapeut, dat ik zowel links als rechts kauw. Het is te doen, maar ik moet er wel steeds bij nadenken....
Implantaten is idd de meest beste keuze, maar wel heel erg prijzig. Ik weet niet exact hoeveel, maar ik heb van horen zeggen dat je moet rekenen op om en nabij € 1000,- per implantaat..... :-? Klopt dat?

Kaak gaat gelukkig langzaam aan beter (al gaat het mij nog te langzaam) , heb nu alleen nog klachten tijdens kauwen van mijn linker-oor. Het ruist en bij bepaalde bewegingen voel ik een pijnlijke steek diep in mijn oor (=kaakgewricht). Hoop dat ook dit snel over gaat, maar als ik de ervaringsverhalen van mensen met CMD lees word ik daar niet vrolijk van. Ondanks dat er een behoorlijk aantal mensen met dit soort klachten te maken heeft, is er op dit gebied weinig bekend en word er dus ook weinig mee/aan gedaan....

De orofaciaal therapeut wist me nog te vertellen dat ze diverse patiënten ziet die bij meerdere tanden/kiezen wkb's hebben gehad en/of deze lieten trekken, maar dat ze daarna nog net zoveel (of meer) pijn hadden. Dat na heel lang aanmodderen dus bleek dat het aan de kaak-gewrichten/spieren lag....
do, 01/09/2014 - 13:04 Permalink
marjo67

Als ik overga tot een prothese, word het idd een frame. Plaat is dan wel goedkoper, maar daar kleven meer nadelen aan.

Vraag me wel het volgende af: Een frame word op zijn plaats gehouden middels ankers (klammers). Vaak moeten de desbetreffende elementen waaromheen de ankers komen, beslepen worden. Is dat slijpen (op termijn) niet slecht voor de tand/kies? Het glazuur word immers aangetast...... En hoe zit het met de druk die tanden en kiezen te verwerken krijgen van de frameprothese? Vergroot die druk de kans tot (af)breken?

Het kauwen aan de (bijna) kiesloze kant gaat een stuk beter, maar heb nu last van gevoelig tandvlees. Kan tandvlees wennen aan kauwen of blijf je het altijd stuk kauwen?

Morgenmiddag heb ik mijn periodieke controle, maar ben er nog steeds niet uit..... :(
wo, 01/15/2014 - 10:56 Permalink
marjo67

Mmmmm, net internet afgestruind naar frame protheses en lees dat een frame op den duur idd schade veroorzaakt aan tanden/kiezen.
Nou weet ik het helemaal niet meer. Mijn gebit heeft 32 jaar geleden veel geleden van de 14 maanden durende chemokuren en is nog allesbehalve sterk, om het dan te gaan belasten met een frame. Pffft, nou weet ik het echt niet meer :cry:
wo, 01/15/2014 - 16:13 Permalink
vV

alle staat of valt met onderhoud. Heb meerdere patiënten rondlopen met frames die al 20+ jaar een frame dragen, geen problemen. Anderen waar je inderdaad in de gaten moet houden wat er gebeurt maar aan de andere kant waren ook zonder frame die problemen er toch wel gekomen, aangezien het meestal niet alleen de steunpunten betreft.
Een kunsthars plaatje is begin van het einde voor de rest van het gebit, zou ik alleen doen als er toch afgebouwd gaat worden richting volledige prothese.
Drukverdeling daarvan, met alleen steun van kaak en tandvlees, is veel vervelender ook qua draagcomfort.
wo, 01/15/2014 - 16:33 Permalink
marjo67

alle staat of valt met onderhoud.

Daar ben ik het dus totaal niet mee eens en ik vind het ook behoorlijk denigrerend of iemand die veel problemen met zijn gebit heeft (krijgt) er zelf schuld aan is, omdat er geen/weinig onderhoud zou zijn....
Ik heb hier al eerder geschreven dat ik al 3 kiezen verloren ben door INTERNE resorptie en dat mijn TA voor een raadsel staat. Het vermoeden is dat de chemokuren die ik 32 jaar geleden heb ondergaan op mijn 14e voor een osteosarcoom er debet aan zijn, maar dat is (nog) niet wetenschappelijk aangetoond, zoals al wel gebeurd is met diverse cytostatica die BEWEZEN orgaanschade kunnen aanrichten (op latere leeftijd) Men noemt ze (in mijn geval) Late Effecten Kinderkanker.....
(Enne 32 jaar geleden was de mondhygiëne niet zoals die nu is.....)

Mijn uitwendig gebit ziet er netjes uit en ik verzorg het ook goed, maar op het inwendige (interne) heb ik geen grip helaas.
Vandaar dat ik me afvraag of de (kauw)kracht van een frame op mijn resterende tanden ertoe zal leiden dat deze (makkelijker) zullen breken. Op de foto's zien de wortels er momenteel allemaal goed uit, maar aangezien ik op wel meer gebieden lichamelijk steeds meer inlever, ben ik bang dat het met mijn gebit dezelfde kant op gaat... Misschien maak ik me wel druk om niks, maar dat is waarom ik zo twijfel....
do, 01/16/2014 - 12:03 Permalink
marjo67

Mijn excuus voor het verkeerd opvatten. tja, soms komen geschreven woorden anders over dan ze bedoeld zijn :wink:

Maar nu weet ik nog niet wat ik moet doen. Begrijp ook wel dat de keus aan mij is
Heb eind van de middag periodieke controle en zou dan graag spijkers met koppen willen slaan.... Als de schade waar de klammers zitten in de perken gehouden kan worden door goed onderhoud is dat wat mij betreft geen bezwaar.
Wat me nu weerhoud is het feit dat de kauwfunctie misschien niet verbeterd word en dat is uiteindelijk wel de bedoeling aangezien ik nu te eenzijdig kauw, met als gevolg CMD.....
do, 01/16/2014 - 13:31 Permalink
marjo67

Kogel is door de kerk :smt041

Eerste afspraak (afdrukken maken) staat genoteerd. Het word dus een frameprothese met 2 elementen (46 + 47) :D
TA heeft me uitgelegd waar er ingeslepen zal worden voor de klammers en bij 1 kies is dat idd in de vulling :lol: . Al met al zal er weinig van te zien zijn, daar de klammers om de kleine kiezen komen en deze (haast) niet zichtbaar zijn. Nou zit ik daar ook niet zo heel erg mee, belangrijkste is dat er weer evenwicht in mijn mond en kaken komt en ik weer van de kaakklachten afkom....
do, 01/16/2014 - 20:12 Permalink