frame nodig?

Author:
jdejong
Posted:
vr, 10/01/2010 - 12:22
Door een ongeluk in mijn jeugd en een afwezige rechterhoektand (hij zit nog in mijn gehemelte maar is na het wisselen nooit doorgekomen) heb ik vanaf mijn rechtervoortand een brug van 4 elementen. Op deze plek heb ik al jaren last van diepe pockets bij de pijlers. Ik doe erg mijn best met ragers en de electrische tandenborstel, de rest van mijn gebit is in orde.
Nu is er wat beweging in de brug en bij een van de pijlers is er een pocket van 10 mm. De mondhygieniste (en de tandarts vinden dat ik nu een frame moet nemen.
Mijn vraag wanneer is het nodig om dit te doen. Ik vind dat er nog maar sprake is van kleine beweging.
Ik zie bij mensen met een frame, ijzeren boogjes, dat vind ik niet mooi.
Kan dat ook anders?
Is het beter/mooier om implantaten te nemen?
Alvast bedankt voor uw antwoord.
mecánico para …

Implantaten gaan niet zo goed samen met de paroproblemen (pockets 10 mm) Dat de boel niet enorm beweegt is eerder toeval dan iets anders.
Daarnaast: de overbruggen van 2 (nu dus minimaal 3 wegens verlies element met pocket) tanden in de bovenkaak kan heel lastig cosmetisch fraai te maken zijn zonder allerhande botherstel. Je hebt al langere tijd geen voortanden en een pocket van 10mm........die kaak is echt laag nu
Vroeger gaven ze als er slechts 3 voortanden kwijt waren de keus: 6delige brug! Moet bij jouw situatie minimaal en dan zou ik ook de rest van het gebit op pockets willen zien. De second best optie is waarschijnlijk dat frame. Waarom? je verandert weinig aan de situatie nu, hoogstens een paar kleine steunplekjes en je kan een frame ook erg netjes maken. zeker als je de steun verder uit het zicht laat. De meest gebruikte ankers (zo heten die armpjes) kan je laten gebruiken, maar er zijn ook alternatieven in uitvoering waar je erg weinig van ziet (neem geen keramische want die zie je net zo hard en ik ben wat huiverig voor de levensduur).
Last but not least: als dat frame ook nog het defect van het bot corrigeert, dan sla je 2 vliegen in 1 klap voor de helft van de prijs van de 5 delige brug. En de optie botcorrectie etc. toekomst implantaat etc........het kan allemaal nog.
Moet je alleen geen pockets van 10 mm hebben (en ook niet van 5 of meer, want dan ben je plat gezegd nog geen bruggen waardig).
za, 10/02/2010 - 12:24 Permalink
jdejong

Hartelijk dank voor het antwoord.
Ik ben blij te horen dat er alternatieven zijn voor de zichtbare ijzeren armpjes. Keramische adviseert u dus niet. Hoe heten de andere alternatieven?
Ik neem aan dat mijn tandarts deze ook kent.
De pocketproblemen spelen eigenlijk alleen bij de vierdelige brug.
Mijn ondergebit en de linkerkant is gelukkig in orde; ik doe ook erg mijn best om dit zo te houden.
Groet Joj.
za, 10/02/2010 - 12:47 Permalink
mecánico para …

namen zijn er genoeg: terugloop (weet niet eens of dat een originele naal is)anker, T anker, Roach ankers, horseshoes (kost wel tandweefsel) evt aan de kiezen naast het gat toch met een kroon een precisie verankering van dalbo........ maar ik zou het als de atndarts net niet direct verzinnen kan, samen met het laboratorium dat het frame maakt laten bekijken. Die gasten weten vaak creatief de zaak te benaderen omdat ze vaak meer werkstukken van dat soort hebben gezien dan de gemiddelde tandarts (omdat ze gewoon niet veel gemaakt worden). Ook kan het lab dan de kaak goed nalopen op ondersnijdingen (surveyen) en met een voorstel komen waar je verder mee kan. Dat neemt de druk /angst voor enge zilveren pootjes ook meteen weg.
NB, ik snap dat je die pootjes wilt vermijden en je kan er veel aan doen, maar als ze zitten op de 4e of 5e tand vanuit het midden dan zie je er eigenlijk alleen zelf wat van als je op 30cm van de spiegel staat...........wat je waarschijnlijk meteen gaat doen als het frame klaar is. realistisch gezien kijken mensen meer naar zichzelf dan dat ze nu specifiek naar jouw mond met evt die ankers kijken.
za, 10/02/2010 - 13:40 Permalink
jdejong

Alweer bedankt voor het snelle antwoord.
Dus kan ik nu beter eerst gaan informeren bij een laboratorium en met die gegevens naar de tandarts gaan?
Ook bedankt voor de mentale tip.
Groet,
Joj
za, 10/02/2010 - 13:46 Permalink
mecánico para …

neuh! je zou met het eerste model: afdruk van de kaak aan de slag moeten met het laboratorium waar je tandarts mee samenwerkt. Doe ik wel vaker. Eerst informeren wat de mogelijkheden zijn, want plat gezegd: de meeste tandartsen ontwerpen niet hun eigen frame en dat komt omdat ze dat te weinig doen........en geen surveyer hebben. Die (of eigenlijk dat) bepaalt de inzetrichting van een frame en door ermee te spelen kan het zijn dat je ankers meer of juist minder in beeld komen. Als je het plat aan het laboratorium overlaat dan neemt die een middenwaarde en klaar. Als je er wat meer bovenop zit kan je een kleine correctie doorvoeren als dat nodig is of een aanpassing aan het "standaard" idee van een ontwerp. Overigens zou ik die tanden er nu uit laten halen en een kunstharsplaatje maken om de eerste resorptie van de kaak de aankomende maanden te overbruggen. Dan hoef je je frame later niet te missen en voor aanpassing aan te bieden (kost iets meer, maar dan heb je ook wat). En als dat dan in dit kalenderjaar gebeurd en de verzekering ook per kalenderjaar gemaximeerd is............dan zit je in maart met een dijk van een frame en heb je eigenlijk toptandheelkunde uit de jaren 80-90 in je mond. Al dat geimplanteer is leuk, maar als je er enorm bot voor moet gaan verplaatsen en alles erbij dan mag je je wel af gaan vragen of je dat, inclusief alle plaatjes en kosten uiteindelijk überhaupt zou willen. Mooi hoor, maar je bent 5duizend verder en er is nog maar erg weinig gebeurd
za, 10/02/2010 - 18:37 Permalink
jdejong

Alweer bedankt voor het uitgebreide antwoord.
Dus ik heb een brug van 4 elementen, gebouwd op 3 pijlers en u adviseert die drie pijlers er nu vast uit te halen i.v.m resorptie, als ik het goed begrijp. Als ik dat niet doe moet ik later het frame weer laten aanpassen aan de resorptie die dan is opgetreden. (Het is me wat...).
Als ik moed verzameld heb en naar de tandarts ga om te spreken over het frame neem ik de prints met uw opmerkingen mee, zodat ik de juiste vragen kan stellen. Worden de drie elementen in een keer getrokken?
Groet,
Joj
zo, 10/03/2010 - 10:05 Permalink
mecánico para …

resoprtie moet je na elk verwijderde tand aanpassen tussen de verwijdering en 6 maanden. Maar bij die pocket van 10 mm gaat het gewoon erg snel en onvoorspelbaar. over de totale planning kan je pas wat zeggen als je de planning gaat maken. dus vooruitlopen op een behandeling kan ik niet. Het idee van een tussenoplossing: plaatje geeft je een meer voorspelbaar frame en ook de kans te proberen hoe het is met iets ter vervanging van je tanden dat niet muurvast in je mond zit. Kan ook interessant zijn voor het frame ontwerp.
zo, 10/03/2010 - 10:22 Permalink
jdejong

Dank voor uw reactie.
Hoe zorgt men er dan voor dat een frame vanaf het begin goed zit en niet na een aantal weken hoeft te worden aangepast a.g.v. slinken bot en tandvlees. Welke stappen dienen er genomen te worden?
Groet,
Joj
ma, 10/04/2010 - 18:09 Permalink
vV

eerst een gewoon kunsthars plaatje ter overbrugging van de tijd dat het slinken duurt. als dat stabiel is pas het frame gaan maken. Ik heb mij wel eens laten verleiden tot kort door de bocht toch gelijk het frame, maar daar zijn uiteindelijk noch de patient noch ik vrolijker van geworden, doe ik dus niet meer.
ma, 10/04/2010 - 18:25 Permalink
jdejong

Dat is duidelijk.
Mijn 4-delige brug is gebouwd op 3 pijlers, waarvan dus 1 een pocket heeft van 10 mm. Is het van belang dat een en ander z.s.m. moet gebeuren?
Ik zie er nl. erg tegenop om een (gedeeltelijk) kunstgebit/frame te moeten hebben, dus ik denk zelf dat ik het nog wel kan uitstellen, maar misschien heeft dat wel vervelende gevolgen.
Groeten,
Joj
ma, 10/04/2010 - 22:39 Permalink