[Extractie V-kiezen] Vertrouwen weg in kaakchirurg

Author:
lucclemens
Posted:
di, 08/28/2007 - 21:54
Hallo allemaal,

Nadat de tandarts heeft geconstateerd dat al mijn verstandskiezen horizontaal liggen heb ik een verwijzing gekregen voor de Reinaert Kliniek in Amstenrade. Donderdag j.l. heb ik gebeld, en vandaag kon ik terecht. Ik moet zeggen dat ik er een beetje tegenop zag, maar geen angst had.

Ik ben nu 21, en mijn tandarts heeft al heel wat bijgewerkt aan mijn tanden (inclusief anesthesie), iets dat me onderhand weinig meer kan deren. Gelukkig heb ik al mijn hele leven een geweldige tandarts waar ik graag naartoe ga, en die ik volledig vertrouw.

Eenmaal bij de Reinaert Kliniek werden er eerst foto's gemaakt, en daarna werd ik geroepen door de kaakchirurg. Ik vond hem vanaf het begin al wat zakelijk, en tijdens het zetten van de verdovingen kon hij duidelijk aan me zien dat ik zeer angstig werd. De tranen liepen uit m'n ogen van de pijn, en ik begon me vreselijk te voelen. Ik werd gerust gesteld met dat de verdovingen het ergste deel is. Daarna kon ik naar de ruimte ernaast waar alle instrumenten en de assistent al klaar stonden. De assistent probeerde me al wat meer gerust te stellen, maar ik was behoorlijk angstig geworden. Eenmaal op de stoel gelegen werd het allemaal erger. De kaakchirurg begon z'n werk met een hevel om m'n rechterbovenkies eruit te wippen. Na de eerste poging kreeg ik een enorme pijnscheut in m'n kies, en heb ik gezegd dat hij moest stoppen. De kaakchirurg zei dat hij alleen nog maar in mijn tandvlees zat. Hij heeft nog wat verdoving bijgespoten, maar ik begon vreselijk te hyperventileren, en heb gezegd dat hij moest stoppen. Daar wilde hij niet zoveel van weten, en heb m'n hand voor m'n mond moeten houden om duidelijk te maken dat ik echt niet meer wilde. Nadat ik weer wat was bijgekomen heeft hij voorgesteld om alle vier de kiezen te verwijderen onder narcose. Ik heb gezegd dat ik het eerst wilde bespreken met mijn tandarts. Daar ging hij mee akkoord. Ik moet zeggen dat het vertrouwen in de kaakchirurg een behoorlijke deuk heeft opgelopen met dit voorval, en waar ik vanmiddag onbezorgd van huis ging, zit ik nu al behoorlijk in de zenuwen voor de volgende keer.

Uiteindelijk ben ik dus met een minuscuul wondje in m'n mond naar huis gegaan waar na het uitwerken van de verdoving m'n kies voor de verstandskies behoorlijk begon te kloppen, en pijn begon te doen. Ik heb mijn tandarts maar gebeld, waar ik om 1810 nog mocht langskomen. Hij heeft me vervolgens mijn verhaal laten doen, m'n kies even gecheckt, een noodvulling aangebracht nadat hij zag dat er stuk van die kies afwas, waarvan hij niet met zekerheid kon zeggen of het in de afgelopen 4 dagen of vanmiddag tijdens de behandeling is afgebroken, en een stevige ontstekingremmende pijnstiller meegegeven. Hij heeft me op het hart gedrukt dat hij niet wil dat ik een compleet trauma ga oplopen, en dat ik eens een paar weken voorbij laat gaan om m'n hoofd leeg te maken. Eind september heeft hij een "praat"-afspraak met me gemaakt om de volgende stappen door te nemen. Hij heeft al gezegd dat hij ze zelf met "liefde en plezier" had verwijderd, als ze niet horizontaal hadden gelegen.

Goed, nu dan mijn vraag :smt003

Zijn er hier meer angstige mensen, die een bepaald kalmeringsmiddel gebruiken voor een dergelijke ingreep, en of eventueel nog tips hebben voor een goede kaakchirurg, en niet zo'n "zakelijke butcher"? Ik ben inmiddels op de hoogte van de Amalia Kliniek in Kerkrade, maar aangezien ik in Hoofddorp woon, en nu tijdelijk logeer bij m'n moeder in Sittard wil ik graag zoeken naar alternatieven. Is er een nog een aanbeveling qua narcose? Ik ben wat zwaarder, dus dan ben je altijd wat langer ziek van een algehele narcose (intraveneus), iemand misschien ervaring met een lichtere narcose?

Alvast heel erg bedankt,

Groeten,

Luc