Ernstig botdefect, ten einde raad

Author:
Bosuiltje
Posted:
do, 12/08/2022 - 13:33
Ik ga proberen het redelijk kort te houden omdat de situatie al sinds 2017 speelt. Ik ben 36 en heb een groot botdefect tussen mijn voortanden.

Het is beginnen door een sarpe, kaakverbredende operatie. Het bot tussen mijn voortanden is niet teruggegroeid. De ortho heeft dit niet opgemerkt en is 3 jaar lang bezig geweest met het sluiten van de voortanden. Hierdoor heb ik een wortelkanaalbehandeling moeten laten doen aan 1 voortand, die andere was al door een val vroeger behandeld.
Om dit defect te herstellen is in 2020 een botopbouw uitgevoerd met bot uit mijn onderkaak. Er ontstond necrose in het tandvlees en het bot werd afgestoten.
Uiteindelijk ben ik via een kaakchirurg doorverwezen naar een privékliniek in Duitsland, waar ik vorige week nogmaals een botopbouw met membraamtechniek heb laten uitvoeren. Nu is het tandvlees wéér af aan het sterven en ik kijk nu volgens mij tegen het membraam aan. Ik vrees dat het weer op een mislukking gaat uitdraaien met nog meer tandvleesverlies.

Welke opties zijn er nog?
Zie foto voor de röntgen, ik kan ook wel een foto van de huidige situatie posten maar het is een vrij grafisch beeld...
Attach
Bosuiltje

Als antwoord op door Tandarts_Richa…

De arts zit 6 uur rijden verderop, ik stuur hem dagelijks foto's maar hij geeft ook aan dat het niet best ervoor staat. De nacontroles zijn in Nederland, maandag moeten de hechtingen eruit maar ik ben al een groot deel van het kunstbot verloren (er zit een gat). Gezien ik dit al eens meegemaakt heb vrees ik dat het dezelfde afloop gaat hebben.
vr, 12/09/2022 - 11:42 Permalink
Bosuiltje

Ik begrijp dat het niet handig is, 6 uur rijden voor de operatie vond ik ook niet handig en dat is nog een understatement. Maar hier in Nederland kwam ik niet verder na een bezoek aan diverse paradontologen. Een academisch ziekenhuis heeft me doorgestuurd dus als ze een andere optie zagen Iijkt het me dat ik niet naar Duitsland hoefde.

Inmiddels is de weefselsterfte gestopt, de papil met het stuk erboven ben ik verloren maar die had ik voor de ingreep al niet meer door een complicatie bij de operatie ervoor. Ik kan alleen maar hopen dat het hoger gelegen kunstbot er nog zit.
za, 12/10/2022 - 06:50 Permalink
Bosuiltje

Als antwoord op door Nicky41

Hoi Nicky,

Gisteren is een deel van de hechtingen eruit gehaald. Het deel met weefselsterfte blijft nog tot volgende week zitten. Er wordt over 6 maanden een CT scan gemaakt omdat daarop beter zichtbaar is wat het bot nu exact heeft gedaan. Het is duidelijk dat het deel van de papil en een aantal mm erboven af is gestorven, daar is ook wat kunstbot weg, máár dat zou niet betekenen dat alle bot weg is want het is tot vrij hoog opgevuld (ik had geen bot tussen de voortanden tot bijna aan de neus). Als daar toch nieuw bot gaat genereren zou ik twee opties hebben: met composiet de tanden esthetisch verbeteren en met roze composiet een papil en wat tandvlees nabootsen óf een biologische opbouw (tandvleesopbouw uit gehemelte). Dat laatste ziet het beste uit maar is natuurlijk weer een risico omdat ik nu al twee keer necrose heb gehad door een flap operatie. Ik moet dus nog even geduld hebben tot het voorjaar, dan is duidelijk of ik mijn voortanden kan behouden. Als dat niet mogelijk is zou ik het eerlijk gezegd echt niet weten omdat er te weinig bot zit voor implantaten en dan al 2x een botopbouw mislukt zou zijn. Dan blijft een brug over maar dat is ook niet ideaal op zo'n grote overspanning. Ik baal gewoon ontzettend dat ik echt prima voortanden had en dit is ontstaan door een kaakverbreding.
di, 12/13/2022 - 08:08 Permalink
Bosuiltje

Als antwoord op door Tandarts_Richa…

De wachtlijsten vallen in mijn geval gelukkig heel erg mee, maar dat is omdat het een privékliniek in Duitsland is (dan kan je meestal binnen twee weken terecht). En omdat het via de kaakchirurg in NL gaat waar ik al onder behandeling sta krijg ik de controle afspraken ook goed gepland maar het kost inderdaad tijd om te beoordelen of de ingreep succesvol is geweest omdat die botgroei 6 maanden nodig heeft. Op de ingrepen in NL heb ik inderdaad wel lang moeten wachten, meestal een wachttijd van ca. 6 maanden (en dat is nog snel geloof ik).
di, 12/13/2022 - 08:12 Permalink
Bosuiltje

Oh en ik heb niks meer gezegd over de weefselsterfte; die is gelukkig gestopt en het gebied is zich aan het sluiten. Het lijkt er nu op dat de situatie in ieder geval niet nóg erger is dan voor de ingreep (was wel een risico) alleen als het bot bovenin niet geaccepteerd wordt is het jammer genoeg mislukt en zijn we weer wat ellende rijker en $$$ armer.
di, 12/13/2022 - 08:14 Permalink
Bosuiltje

Update:

De zorgverzekeraar heeft toch een gedeelte van de behandeling vergoed gelukkig. Er is gisteren een foto gemaakt waarop nieuwe botaangroei is te zien, een stuk beter dan de foto in de openingspost. Nu ligt het kaakbot nog zo'n 4,5 mm hoger dan de lijn bij de andere tanden dus de voortanden zijn nu stabiel. Van het tandvlees is wel veel verloren gegaan, waarschijnlijk is de enige optie een rotatieflap van het gehemelte. Maar de kaakchirurg adviseerde mij dit pas te doen als aller laatste optie. Het geeft een grote wond in het gehemelte en de procedure wordt kennelijk niet heel vaak uitgevoerd. Waarschijnlijk ga ik voor nu voor een esthetische correctie dmv facings of kronen waar met roze composiet toch iets verbloemd kan worden, maar daarvoor moet ik naar andere specialisten.
do, 04/06/2023 - 08:30 Permalink