Enorme overbeet? Wat te doen en hoe te handelen

Author:
Ray87
Posted:
do, 10/15/2009 - 13:27
Hallo allemaal,

Ik ben een jongen van 22 jaar en heb een flinke overbeet. (Als ik het goed heb)
Mijn ondertanden staan geloof ik wat naar voren en mijn voortanden nog verder vooruit.
Als ik mijn kaken stijf op elkaar heb dan zit er veel ruimte tussen de voor en ondertanden, ik denk wel meer als 10mm!
Als ik mijn gezicht/mond ontspan dan sluiten mijn lippen niet eens op elkaar, daar zit ook wel een cm tussen en mijn kin staat ook vrij ver naar achteren. Als ik volluit lach heb ik echt zon smileybekkie vanwege mijn redelijk grote voortanden en de gelaatstrekken in me gezicht/rondom de wangen

Toen ik een jaar of 12 was kreeg ik een beugel, die moest ik voornamelijk 's nachts in maar dat deed ik te weinig. Helaas heeft mijn moeder toen de beugel weggedonderd.. Ik moest geloof ik hoe dan ook op me 18e naar de kaakchirurg ook al had ik hem ingedaan.

De ortho zij toendertijd dat wanneer ik 18 was een kaakoperatie kon laten uitvoeren icm met een beugel achteraf.
Hier heb ik altijd zo tegenop gezeten zelfs toen ik alleen een beugel moest dragen dus heb er eigenlijks niks meer mee gedaan tot nu.

Ik heb mij altijd geschaamd voor mijn gebit tot op de dag van vandaag, ik heb geen verotte tanden of een verwaarloosd gebit het ziet er gewoon niet uit en ik kan er eigenlijk niet mee leven.. Vind mezelf lelijk, door mijn gebit.


Ik durf niet echt volluit te lachen, ik probeer vaak als ik met andere mensen ben me lippen op elkaar te houden zodat ze mijn tanden niet zien. Ik hou absoluut niet van foto's van mezelf omdat ik gewoon niet 'fotogeniek' ben door mijn lelijke gebit die je altijd weer ziet.
Ik draag geen zonnenbrillen omdat ik dat lelijk eruit vind zien, dan zie je eigenlijk alleen nog maar me gebit en bolle wangen en daar schaam ik me voor ook al zit ik alleen in de auto met felle laagstaande zon., ik durf ook geen petjes te dragen.. Ik durfde eerst niet te zoenen omdat ik dacht dat dat niet goed kon wat achteraf wel aardig meeviel haha..Altijd het idee hebben dat meisjes door je gebit op je afknappen wat ook zo is..

Als ik soms iets afbijt met me voortanden dan blijft er vaak etensresten achter me voortanden plakken. Vooral met plakkerig eten. Voor de rest heb ik tot nu toe niet erg last van mijn gebit, voornamelijk cosmetisch..
Maar hoe wordt dat in de toekomst?

Mijn zelfvertrouwen is ook weg daardoor en sta niet echt positief in het leven.
Daarbij komt ook nog eens kijken dat ik werkloos geworden ben, dat het pas uit is met mijn vriendin en een 'drugsverslaving' heb waar ik wat aan probeer te doen.

Nu zat ik te denken aan die kaakoperatie omdat dat weleens heel positief kan uitpakken voor mij. Ook omdat ik altijd ontevreden ben geweest over me uiterlijk wat door mijn gebit komt.. Al van kleins af aan was ik hier bewust van doordat ik ook gepest ben door me gebit.. Hazebek en dat soort dingen... mensen die een konijn nadoen je kent het wel.

Nu heb ik al het een en ander gelezen over mensen die ook zon operatie hebben laten uitvoeren en die zijn vrijwel allemaal tevreden, zelf de mensen die nog op een 30/40/50e onder het mes gaan hadden er achteraf geen spijt van..

Waarom zou ik dan nu niet de stap nemen en me leven misschien weer op de rails te krijgen?

Alleen ik zit met een aantal vragen zoals wie er voor de kosten opdraaid? Ben bij de menzis verzekerd, gewoon basispakket geloof ik.. Kan ik nu alles zelf betalen of moet ik overstappen?

Hoe pak ik het aan? Moet ik me verhaal uitleggen aan de tandarts? of aan de Ortho? Bij wie moet ik wezen?
En zijn er ook mensen die mijn verhaal in zichzelf herkennen?
Alvast bedankt voor het reageren! Groetjes Raymond
Ray87

Jammer dat er tot nu nog geen reacties zijn.. Heb net de baliemedewerkster gebeld van me eigen tandarts en gezegd dat ik een kaakoperatie wou en info wilden over hoe en wat maar dat kan dus alleen op afspraak, zitten vol blablabla...

Nu moet ik dus 2 weken wachten.. Vind het eigenlijk niet kunnen.. Ma 2 Nov heb ik een afspraak dan.
Dat terwijl ik op 2 nov ook een gaatje moest boren wat ook al verzet is naar 16 november..

Ik vind het mooi kl*te ook vanwege dat ik waarschijnlijk moet overstappen naar een andere zorgverzekeraar/ander pakket..
ma, 10/19/2009 - 13:43 Permalink
rene01

Ben op mijn 40 ste aan de onderkaak geopereerd,draag nu nog beugel boven en onder.Ik ben supertevreden met het resultaat.Het enige advies wat ik je kan geven is om naar je tandarts te gaan en het aan hem te vragen.Hij weet wel hoe je geholpen kunt worden!!!

Bij mij is alles door de verzekering vergoed,had overbeet van ong 1 cm

succes
za, 10/24/2009 - 16:49 Permalink
Ray87

Okey bedankt voor het reageren!

Aankomende donderdag heb ik een afspraak staan met de tandarts voor een gesprek over hoe en wat.
Ik heb geloof ik geen overbeet maar een overyet als ik het goed heb maar die kaakoperatie zit er aan te komen, denkt niet dat het met alleen beugelen over kan gaan maar dat hoor ik donderdag dan waarschijnlijk wel.

Hoelang heb jij voor de operatie moeten beugelen? En hoe is de operatie achteraf bevallen enzo? En hoelang duurt het beugelen bij jou nu nog dan?

En heb je gewoon een blokjesbeugel ofwat?
zo, 10/25/2009 - 00:54 Permalink
Ray87

Ben gisteren naar de tandarts geweest en heb een gesprekje gehad met hem.
Aankomende maandag moet ik terug om een gaatje te laten boren en krijg dan gelijk de verwijsbrief mee voor de kaakchirurg in het ziekenhuis.

De afspraak staat gepland op Dinsdag 10 Novenber, al vrij snel dus :)
Waarschijnlijk hoef ik ook niet over te stappen op een ander zorgpakket maar dat weten we nog niet zeker...

Groetjes
Raymond
vr, 10/30/2009 - 11:07 Permalink
Ray87

Zo van de week bij de kaakchirurg geweest..
Eerst wat foto's gemaakt bleek in eerste instantie niet goed gegaan te zijn schoof met me kin van zo'n 'houder' af maar na de 2e poging was het wel goed gelukt. :)

Het waren net robots die apparaten, van die dingen in je oren en tegen je voorhoofd aan :o En een heel apparaat wat om je hoofd heen draaide...

De chirurg effe wat dingen gevraagd en was vrij vlot alweer weg.
Alleen hij had het erover om de verstandskiezen te gaan trekken :smt017
Ik wacht nu op een telefoontje uit het ziekenhuis voor een gesprek samen met de kaakchirurg en de orthodontist..

Ben benieuwd en hou jullie op de hoogte:)
za, 11/14/2009 - 20:13 Permalink
Ray87

Volgens de kaakchirurg word het waarschijnlijk wel vergoed.
Ik ben alvast overgestapt vanwege de lange en dure beugelperiodes die eraan zitten te komen of valt dit soms onder de kaakoperatie?

Ook ben ik misschien van plan om het door iemand anders uit te laten voeren vanwege alle tijd die het in beslag neemt.
Ik ben aan het informeren maar weet verder nog helemaal niks.. Wat ik wel weet is dat het misschien totaal een jaar in beslag neemt.. Dat is wel wat anders als meer dan 2 jaar.. Maar of dat in mijn geval ook zo is durf ik nog niet te zeggen..
di, 11/17/2009 - 22:21 Permalink
xXSabineXx

bij een zeer forse overbeet is de operatie maar meestal ook de orthodontist een zaak voor de basisverzekering, wat dat betreft dus geen reden ineens over te stappen. Maar vraag het de ortho die moet het wel in kunnen schatten.


Hoi ik laat me onderkaak naar voren plaatsen en samen met een beugel, maar ik krijg niks vergoed. . .!
vr, 11/20/2009 - 22:27 Permalink
Ray87

Zou nog steeds gebeld worden door het ziekenhuis voor een vervolgafspraak maar tot op heden niks gehoord.. Waarschijnlijk ivm met een 'nieuwe agende/rooster' schiet ook niet echt op.

Heb wel afgelopen week de gemaakte foto's uit het ziekenhuis opgehaald en die neem ik 3Dec mee naar Coen Oldenburg in Nijmegen om te kijken of hij me kan helpen met 'zijn methode, ben benieuwd en of het vergoed word want hoorde namelijk dat het vergoed werd bij een overbeet vanaf 13mm en ik heb geloof ik een overbeet van 11mm wat al extreem is..>?
za, 11/28/2009 - 16:39 Permalink
Ray87

Vandaag in Nijmegen geweest bij Coen Oldenburg.
Hij kan me gelukkig wel helpen alleen het is nog effe de vraag of het vergoed word... Waarschijnlijk wel maar is nog niet zeker aangezien zijn behandeling als een een of andere tandvleesbehandeling word opgegeven.. Het bone-scarven..

Dan zou ik er al met een goed jaar vanaf kunnen zijn in plaats van 2,5 jaar..

Als het goed is worden de verstandskiezen getrokken, welke weet ik nog niet maar daar had de kaakchirurg het over, dan een blokjesbeugel, dan 'gelijk' bone-scarven en daarna nadat het geheeld is de osteotomie operatie en eventueel een 'kincorrectie' en dan weer een paar maanden een beugel en dan zou ik een mooi aansluitend gebitje moeten hebben :lol:

Ook vandaag maar weer eens het ziekenhuis opgebeld want die hebben tot op heden nog niks van hun laten horen want ze zijn o zo druk met roosters en dergelijke maken.. zou ook nog wel een paar weken duren dat ik me 2e afspraak heb met de kaakchirurg en orthodontist erbij..
do, 12/03/2009 - 17:55 Permalink