Ehmm..wat is wijsheid? Tanden niet in aanleg, beste opties?

Author:
Niekie
Posted:
do, 11/11/2010 - 18:30
Hallo allemaal,
alvorens dit bericht te schrijven heb ik uitgebreid rondgekeken op dit forum en veel topics gelezen. Wat mij opvalt is de enorme betrokkenheid van alle tandartsen (en anderen) hier bij de vragenstellers. Soms gaat het ook nog met veel humor (ik heb net echt keihard zitten lachen om opmerkingen binnen een bepaald topic, en ik zit hier toch echt achter de pc met een bezwaard gemoed en een zeer serieuze vraag/onderwerp). Enfin ik vind het fantastisch dat er hier zoveel tijd wordt gestoken in het beantwoorden en bespreken van vragen.

Goed, nu mijn verhaal, ik zal mijn best doen om het zo kort en zo duidelijk mogelijk te maken. Ik mis in mijn gebit een aantal tanden (in aanleg niet aanwezig). Het zijn er in totaal 6, in mijn bovengebit twee snijtanden (de laterale, zeg ik dat goed? In ieder geval de twee tanden naast de voortanden, en de vier verstandskiezen). Zo ong. op mijn 10de/11de heeft mijn toenmalige tandarts de melksnijtanden en -hoektanden getrokken, en vanaf toen hebben mijn tanden een beetje de vrije wandel gehad. Helaas waren mijn ouders vrij onverschillig wat mijn gebit betrof, geen ortho, geen gesprekken met de tandarts over hoe nu verder. Ik ben dan ook jaren diep ongelukkig geweest over de gaten in het aangezicht en de schots en scheef groei (ook in mijn benedengebit). Doordat ik als vrij jong kind ook ineens vier tanden tegelijk getrokken kreeg, wat ik als afschuwelijk ervaren heb, ben ik jarenlang doodsbang voor de tandarts geweest. Ik ben dan ook een aantal jaren niet geweest en heb mijn angst overwonnen op mijn 20ste, mede door een hele lieve tandarts!! Zijn eigen zoon had precies hetzelfde probleem en hij heeft destijds met composiet het uiterlijk van de hoektanden ietwat aangepast. De hoektanden waren inmiddels heel scheef naar de voortanden gegroeid maar de gaten en de ruimtes tussen de tanden waren natuurlijk altijd zichtbaar.

Ik vroeg vaker, tijdens de controle, in de loop der jaren aan hem of er nog wat nieuwe technieken/mogelijkheden ontwikkeld waren, die voor mij van toepassing zouden kunnen zijn, maar het enige was een brug maken waarbij vier goede tanden afgeslepen zouden moeten worden. Ook het feit dat er eigenlijk te weinig plaats was, alles scheef stond en dat die brug heel kwetsbaar zou zijn op net die plek maakte dat eigenlijk een no-go. Toen mijn eigen tandarts met pensioen ging, ook gelijk met de nieuwe tandarts de mogelijkheden besproken, maar ook zij bevestigde eigenlijk wat mijn "oude" tandarts zei.

Ik voelde mij vaak erg ongelukkig, want ondanks dat ik een zeer gezond gebit heb (waar ik ook erg blij mee ben!!) leef en handel je toch met een bepaalde chronische onzekerheid. Ik ben er vroeger enorm gepest mee (naar de middelbare school met alleen twee voortanden en dan aan weerskanten twee enorme gaten, helaas bestaat er geen konijntjessmiley anders had ik die nu wel gebruikt :wink: ), altijd lachen met de hand voor de mond of de mond stijf dicht...en vaak de vraag moeten beantwoorden: wat is er met jou gebeurd? tanden laten trekken? waarom laat je geen kronen plaatsen? verwaarloosd gebit?...(tja, mensen kunnen vaak heel kwetsend zijn). Vooral in de huidige tijd, waarin esthetisch gezien zoveel mogelijk is, rekenen mensen je dan vaak erop af als je gebit afwijkt. Enfin, het heeft mijn ontwikkeling als persoon toch wel negatief beïnvloed, en ik ben, mede door de gevolgen van die onzekerheid, al jaren bezig met gesprekken bij een psychiater.

Maar toen...ging mijn zoon voor zijn beugel naar de ortho...en kwam deze eigenlijk met een oplossing. Ik wist niet wat ik hoorde...er kon dus wel wat gedaan worden :D ..eerst alles netjes op zijn plaats zetten, en in onstane ruimte (die dan wel voldoende zou zijn) de oplossing creeëren. Hij had het over plaatjes of over implantaten. Implantaten die dan evt. geheel vergoed zouden worden ivm de niet in aanleg zijnde (meerdere) tanden op een vrij zichtbare plaats (in het aangezicht). Na een gesprek met mijn tandartse heb ik besloten om het orthodontistische traject te beginnen. Ook zij had het over plaatjes (?) maar daar was zij ook geen voorstander van omdat (gezien de locatie) deze vaker stuk gaan. Volgens haar zijn implantaten voor mij tandheelkundig gezien de beste oplossing (qua stevigheid). Ik ben dus niet iemand die zelf zegt: ik moet en zal implantaten, maar het is mij echt geadviseerd vanwege de plek van de afwezigheid van tanden, en de onzekerheid van de stabiliteit van de andere oplossingen.

N.a.v het gesprek bij mijn tandartse heb ik een gesprek gehad bij de implantoloog voor het aanvragen van de machtiging bij mijn ziektekostenverzekeraar. Hij heeft dat fantastisch gedaan, en gaf mij ook zeer goede kans (en ik realiseer mij terdege dat hij helaas niet die beslissingsbevoegdheid heeft) dat ik alles vergoed zou krijgen vanuit de "tandheelkundige zorg door tandarts in bijz. gevallen".

Helaas kreeg ik eergisteren een brief van de zorgverzekeraar dat mijn aanvraag was afgewezen. Ik heb ze gebeld om na te vragen wat precies de redenen waren van de afwijzing (in de brief stond verzekeringsvoorwaarden"taal" waar een leek niet echt mee uit de voeten kan), en kreeg te horen dat ik geen medische indicatie heb. Maar ze konden mij niet vertellen wat dan precies een medische indicatie is...(dat het een kwestie van leven en dood zou zijn, ja dat dan wel). Ik vraag mij echter af waarom mijn orthodontist, mijn tandarts en de implantoloog, allemaal toch zeer ervaren deskundigen, zeer goede verwachtingen hadden dat het wél vergoed zou worden. Anders zou de implantoloog zich toch nooit of te nimmer die moeite om aan te vragen hebben gedaan? Als het echt zo is dat een medische indicatie zo "zwaar" is als op "leven en dood"...En is het niet in aanleg hebben van zes tanden niet voldoende voor een medische indicatie?

Daarom mijn volgende vragen aan de ervaringsdeskundigen hier:

- zijn er volgens jullie nog goede alternatieven ipv implantaten (want al met al zou dit een kostenplaatje zijn, volgens de offerte van de implantoloog, van rond de € 4500,-- en dat bedrag heb ik, jammer genoeg, niet zomaar te besteden). Ik heb wel een hele goede aanvullende tandartsverzekering met een vrij hoge dekking, maar zelfs met het gebruik van de maximale dekking zou het nog een vierjaren plan worden..
- hoe zijn jullie ervaringen met het aanvragen van machtigingen in soortgelijke gevallen zoals ik, wordt dit altijd afgewezen en zouden jullie (met een patiënt zoals ik) gewoon niet hebben aangevraagd? En heeft het zin om nog een heroverweging aan te vragen bij de ziektekostenverzekeraar?

Ik zag hier op deze site al misschien een nieuwere oplossing in de vorm van een kliksysteem (metalen uitstekende deeltjes vanuit de zijkanten van de gezonde tanden, minimaal slijp en beschadiging van de gezonde buurtanden, waarop dan de tand komt die de ruimte opvult). Zelf zat ik er nog aan te denken om de hoektanden dan maar weer naast de voortanden te laten zetten (maar nu mooi recht, en dan de rest van de boventanden ook mee te laten schuiven, maar ik weet niet of dat zo goed is voor de kaak en voor de kiezen (die dan natuurlijk niet meer recht boven de kiezen van het ondergebit staan). Ik zit nu nog midden in de ortho fase en de hoektanden waren dus alweer "onderweg" naar hun echte plekje maar ja...dan maar een tijdje langer de beugel...al heb ik op internet al een beetje gelezen dat dit esthetisch ook niet een heel mooi resultaat geeft omdat de hoektanden toch een ander uiterlijk hebben dan de snijtanden, en meestal donkerder van kleur zijn (wat ik natuurlijk eigenlijk al weet omdat de hoektanden jarenlang min of meer naast mijn voortanden gestaan hebben). Maar goed, toen stonden ze scheef en naar voren, dus dat was nog veel erger.

Ik hoop dat ik het allemaal een beetje duidelijk en helder heb gebracht, en alvast heel erg bedankt voor de moeite van het lezen van dit lange stuk :smt015 , het meedenken, en eventueel reageren.

Groetjes :smt006
Niekie






BJN

Antwoord1: Zonder fotos en klinische beoordeling geen zinnig woord over te schrijven...
Antwoord2: zie 1.

Je situatie is veel te complex en in de technisch mogelijke oplossingen zijn er vaal meteen een paar die afvallen in jou specifieke geval.
Het best kun je een mening vragen bij de universiteitsklinieken van de faculteiten tandheelkunde (Gron/AMS/Nijm). Daar hebben ze een soort afdeling voor dit soort adviezen. Zelf even zoeken op het internet en bellen.
do, 11/11/2010 - 18:53 Permalink
Niekie

Hallo BJN, :smt003

Dank voor de kernachtige samenvatting van mijn lap tekst. Je moet het mij maar niet kwalijk nemen. Ik schreef al dat ik eea op het forum gelezen had en vaak waren er dan vragen te lezen vanwege incomplete eerste info. Dus ik dacht, laat ik dan maar het complete verhaal er tegenaan gooien.

Maar heel erg bedankt voor je snelle reactie, ik heb al even gegoogled mbt de universiteitsklinieken en zal eens een belletje wagen.

Groetjes,
Niekie :smt003
vr, 11/12/2010 - 01:13 Permalink
robinson

Bij wie bent u verzekerd?
Soortgelijke patient met 7 afwezige elementen is onlangs goedgekeurd door het CZ.( 3 bovenkaak, waaronder de beide laterale incisieven, zoals bij u dus en 4 in de onderkaak).

Aangeleverd.
Plan van aanpak door tandarts en implantoloog.
CT scan en rontgenfoto's.
Modellen + mock-up( situatie hoe het gaat worden.)
Kostenbegroting.
vr, 11/12/2010 - 09:05 Permalink
Niekie

Hallo Robinson,

fijn dat u ook wilde reageren!!! Ik ben verzekerd via het VGZ, en mijn implantoloog heeft (ik heb even op zijn rekening gespiekt) een OPG gemaakt, gewone foto's zoals het er nu uitziet, en foto's van een gipsen gebitsafdruk die de orthodontist had gemaakt zoals het er uitzag voordat ik de beugel kreeg. Ik heb van hem ook meteen de begroting gekregen, en ik neem aan dat hij die dan ook meegestuurd heeft naar het VGZ.

Ik was vandaag toevallig voor controle bij de orthodontist, en vertelde dat de machtiging was afgewezen. Daar werd ook weer zeer ongelovig gereageerd, wat mij toch laat denken dat er in hun praktijk soortgelijke gevallen wel een positieve beslissing hebben gehad. Dan baal je eigenlijk nog meer :(

Enfin, mijn implantoloog zou gaan bellen met de medisch adviseur, dus wie weet kan hij nog wat extra toelichten, of is er misschien toch iets over het hoofd gezien.

Nogmaals bedankt voor uw reactie, ik houd jullie op de hoogte.

Fijne avond,
Niekie
vr, 11/12/2010 - 20:39 Permalink
Niekie

Hallo allemaal,

even een kleine update, de implantoloog heeft voor kerst een herziening gevraagd van de afwijzing van de machtiging, en gevraagd voor een afspraak met de verzekeringsarts.

Ik heb vandaag gehoord dat dit is afgewezen, "aangezien in de brief van de implantoloog geen gewijzigde zaken waren die aanleiding geven tot herziening".

Tja....ik moet nu dus even overwegen, met de tandarts-implantoloog, wat de beste opties zijn. Ikzelf zit te denken om van de implantaten af te zien, ik ben financieel helaas niet zo bemiddeld dat ik het offertebedrag zomaar op de bank heb staan. Maar om dan te kiezen voor een oplossing waarbij gezonde tanden worden afgesleten, en waar de tandarts zelf al van zegt dat het een "zwakke oplossing" is die (weet zij uit ervaring) heel vaak stuk gaat......Je zou zo'n ziektekostenverzekeraar toch..... :smt011 , uiteindelijk betalen zij dan toch de kosten, als zo'n brug vaker stuk gaat bedoel ik.

Daar zit je dan met je aangeboren afwijking... :smt010

Ik heb nog even een ander bericht geplaatst met wat vragen over het "kliksysteem" UDA of CBW, misschien dat dit een optie voor mij is. Ik zou heel graag willen weten of één van jullie (of meerdere natuurlijk) goede/slechte ervaringen heeft met dit systeem, op de plekken in mijn gebit waar ik ze nodig zou hebben.

Alsnog bedankt voor jullie goede adviezen!!!!!
di, 01/25/2011 - 11:21 Permalink
Marika

Ik ben geen tandarts en kan je geen deskundig advies geven, maar ik zou je willen aanraden het plaatje als alternatief niet af te wijzen. Uiteraard is het niet zo'n goede oplossing als implantaten, maar het werkt wèl. Je hebt weer tanden daar waar ze horen. Ikzelf heb dertig jaar lang een plaatje voor twee van mijn boven-voortanden gehad. Je moet er wat voorzichtiger mee bijten, maar ik kreeg vaak complimentjes over mijn mooie tanden van mensen die niet wisten dat twee ervan namaak waren.
Als je nog aan die beugel moet beginnen, ben je voorlopig toch aangewezen op een vreemd voorwerp in je mond, en misschien kan het wel gecombineerd worden met het plaatje, zodat het allemaal wat steviger zit, dat weet ik allemaal niet. In de tussentijd kun je dan sparen voor de implantaten.
di, 01/25/2011 - 12:01 Permalink
Workie

Bij mij op het werk ( tandtechnisch lab) hebben we geen echte goede ervaringen met het CBW bruganker systeem en bieden het inmiddels al een paar jaar niet meer aan. De insteek is goed namelijk weefsel besparing maar het ging te vaak kapot of liet los of paste helemaal niet. Vergeet niet dat er behoorlijk veel krachten op komen te staan.

Maar goed ik neem aan dat de fabrikant van dit systeem ook niet stil zit en hopelijk zijn systeem heeft verbeterd. Of misschien zijn er meerdere systemen. Ik zal in maart op de beurs in Keulen eens even rond neuzen of er alternatieven zijn want je bent niet de enige met zulke vragen :wink: En als zoiets goed werkt dan zou dit een heel goed alternatief kunnen zijn voor implantaten met kronen erop, gewoon omdat je ook voor een wat smallere beurs een mooier alternatief kan aanbieden dan een uitneembaar plaatje. Al zijn die kosten natuurlijk weer hoger dan een plaatje maar goedkoper dan een implantaat.
di, 01/25/2011 - 20:05 Permalink
Niekie

Beste Workie,

Wat fijn dat u reageerde op mijn vraag!! Tja, dat moet je toch hebben, mensen die uit ervaring spreken!

Ik ben erg benieuwd naar uw bevindingen op de beurs in maart. Ik kan mij héél goed voorstellen dat er best wel vraag is naar een goed tandsparend systeem dat niet het kostenplaatje draagt van een implantaat. Al zijn die prijzen wel verantwoord (want het is een prachtig staaltje vakmanschap) voor een normale beurs is het toch vrij fors en als je dan ook nog meer dan één nodig hebt...

In ieder geval, ik heb nog wel even die beugel dus ik hoef niet meteen iets. Ik zie uw berichtje in maart ergens dan ook graag tegemoet!
za, 01/29/2011 - 02:21 Permalink
Workie

Beste Workie,

Wat fijn dat u reageerde op mijn vraag!! Tja, dat moet je toch hebben, mensen die uit ervaring spreken!

Ik ben erg benieuwd naar uw bevindingen op de beurs in maart. Ik kan mij héél goed voorstellen dat er best wel vraag is naar een goed tandsparend systeem dat niet het kostenplaatje draagt van een implantaat. Al zijn die prijzen wel verantwoord (want het is een prachtig staaltje vakmanschap) voor een normale beurs is het toch vrij fors en als je dan ook nog meer dan één nodig hebt...

In ieder geval, ik heb nog wel even die beugel dus ik hoef niet meteen iets. Ik zie uw berichtje in maart ergens dan ook graag tegemoet!
Hallo Niekie,

Ik ga er zeker naar kijken vind het gewoon leuk om nieuwe technieken te ontdekken waar je weer mensen mee kan helpen en ik weer mee kan gaan knutselen.
Misschien dat er ook nog wat tandartsen van dit forum naar de beurs gaan en ook op zoek zijn naar zo'n soort systeem wat wel goed werkt en langdurig kan blijven zitten en betaalbaar is voor de patient. Als technieker heb je natuurlijk wel tandartsen ( de opdracht gevers) nodig om iets te maken voor een patiënt en dan is het wel handig dat ze ermee bekend zijn :smt003
zo, 01/30/2011 - 19:16 Permalink
vaddie

Hoi Nienke,

Ben geen specialist ofzo dus wat dat betreft kan ik je niet helpen. Maar mis zelf 23 elementen en heb in 2009 een kaakoperatie ondergaan zodat er een (blijvend) gebit kan worden geplaatst. Ze hebben toen al mijn melkelementen getrokken, botopbouw gedaan boven en 11 implantaten erin gezet.

Ik zou je echt aanraden om eerst naar oplossingen te kijken waarbij je geen operatie hoeft te ondergaan. Het 'gerommel' in je kaak is best pijnlijk en was pas na 10 maanden vrij.
Natuurlijk zijn er ook genoeg mensen bij wie het wel allemaal volgens planning gaat helaas heb ik meer mensen gehoord bij wie het tegen viel.

Ben zelf ook verzekerd via VGZ en bij mij hebben ze nooit moeilijk gedaan mbt mijn tanden. (is erfelijk bij mij) Ben je al naar een universiteitsziekenhuis geweest?
Bij mij werden aanvragen afzonderlijk niet goedgekeurd. Pas toen mijn arts bij het ziekenhuis een algemeen had ingediend is het goedgekeurd.

Sterkte in ieder geval.
do, 03/17/2011 - 15:13 Permalink
Niekie

Hoi Nienke,

Ben geen specialist ofzo dus wat dat betreft kan ik je niet helpen. Maar mis zelf 23 elementen en heb in 2009 een kaakoperatie ondergaan zodat er een (blijvend) gebit kan worden geplaatst. Ze hebben toen al mijn melkelementen getrokken, botopbouw gedaan boven en 11 implantaten erin gezet.

Ik zou je echt aanraden om eerst naar oplossingen te kijken waarbij je geen operatie hoeft te ondergaan. Het 'gerommel' in je kaak is best pijnlijk en was pas na 10 maanden vrij.
Natuurlijk zijn er ook genoeg mensen bij wie het wel allemaal volgens planning gaat helaas heb ik meer mensen gehoord bij wie het tegen viel.

Ben zelf ook verzekerd via VGZ en bij mij hebben ze nooit moeilijk gedaan mbt mijn tanden. (is erfelijk bij mij) Ben je al naar een universiteitsziekenhuis geweest?
Bij mij werden aanvragen afzonderlijk niet goedgekeurd. Pas toen mijn arts bij het ziekenhuis een algemeen had ingediend is het goedgekeurd.

Sterkte in ieder geval.


Hoi Vaddie,

dankjewel voor je reactie!!! Wat erg dat het bij jou zo uitgebreid was, dan valt het bij mij met mijn twee missende elementen (en de vier verstandskiezen maar die tellen niet mee :wink: ) nog mee. Ik ben in ieder geval heel blij om te horen dat het VGZ bij jou niet moeilijk heeft gedaan, je hebt in jouw geval gewoon recht op die vergoeding vanuit de Bijzondere Tandheelkunde.

Ik ben momenteel inderdaad nog heel erg aan het twijfelen, financieel is het moeilijk, ook al zijn het maar twee implantaten, het is toch een kostenpost van € 4.500,--. Natuurlijk weet ik zo ondertussen ook dat implantaten niet altijd rozegeur en maneschijn zijn, je leest toch wel vaker dat het niet allemaal zo fijn gaat (en blijft). Ik heb nu bijna een jaar beugeltijd achter de rug, en moet nog een paar maanden. En dan wil je eigenlijk ook wel even rust in je mond, en niet meteen weer "gerommel" (ik heb net een nieuwe draad gekregen bij de ortho en die prikt al twee dagen mijn hele wang kapot...ik kan amper nog praten zo'n pijn heb ik hiervan, en zo is het ieder keer wel wat, dus ik ben heel blij als ik straks ff rust heb).

Ik ben toevallig gisteren bij mijn tandartse geweest voor de halfjaarlijkse controle, en heb met haar de mogelijkheid voor etsbruggen besproken. Zij was gematigd enthousiast, maar stond er niet geheel negatief tegenover. Dat zou dan eventjes rust in de tent geven (mits ze blijven zitten natuurlijk :wink: ). En dan kan ik op mijn gemakje overwegen (en sparen) om alsnog implantaten te nemen. Mocht het zijn dat de etsbruggen lang blijven zitten is dat natuurlijk helemaal fijn, maar ja, die garantie heb je niet.

Ik woon zelf in het diepe zuiden, dus het dichtstbijzijnde Universiteitsziekenhuis is Nijmegen. Ik heb het hier gisteren ook nog met mijn tandartse over gehad (heeft het zin om naar Nijmegen te gaan en door hun nog een keer de machtiging aan te laten vragen), maar zij gaf mij weinig hoop, aangezien de situatie (het zijn en blijven maar twee elementen) toch niet wijzigt.

Verder wacht ik nog rustig af, Workie (een tandtechnicus die hier ook op het forum schrijft) zou nog eens rondkijken op een tandtechnische beurs in maart of er nog andere nieuwe tandvriendelijke oplossingen waren. Dus ik hou mijn opties open :lol: .

Ik ben in ieder geval blij met iedere inbreng, dus nogmaals bedankt, en ik hoop dat jij sinds 2009 kunt genieten van je eigen stralende glimlach :D

Groetjes,
Niekie
di, 03/22/2011 - 23:49 Permalink