dubbele kaakoperatie

Author:
cherie
Posted:
wo, 08/11/2010 - 15:24
Ik ben een vrouw van 44 jaar die een kaakoperatie overweegt. Ik heb een orthodontist en kaakchirurg bezocht, want ik zou graag een goede lipsluiting willen, een betere kaaklijn en een goede kin.

Mijn hoofdmotivatie is mijn mond dicht te kunnen doen. Als mensen mijn zien beginnen ze altijd de eigen lippen te persen, waardoor ik constant geconfronteerd wordt met mijn mond die openstaat. Bah!

Conclusie artsen: lichte overbeet, gummy smile, achtergelegen kin en long face.
Aanpak: dubbele osteotomie, bovenkaak snijden van links naar recht en een plak bot uithalen, onderkaak breken en kaak naar voren halen. Vervolgens kaken op elkaar zetten en klaar is kees. Ook beugelbehandeling 1 jaar voor operatie en half jaar na operatie.

Tja, aardig wat dus. Nu heb ik 20 jaar terug een kinoperatie gehad. Door botverlies en huidverslapping lijkt dit terug te vallen.
Ik ben supergemotiveerd, maar bovenal gemotiveerd om esthetische redenen, ik heb immer geen functionele klachten. Krijg ik straks functionele klachten aan kin, wang tong of gewrichten? Ook ben ik bang voor overgeven met bloed en buisjes in je neus.

De artsen vinden mijn getwijfel maar niets, 2 weken flinke griep en dan is het voorbij. Toch lees ik veel berichten over mensen die er jaren mee bezig zijn. Kan iemand mij vertelllen of dit uitzonderingen zijn?? Is er wel eens iemand overleden aan een kaakoperatie? Is zo'n operatie goed te doen????

Heel bedankt voor de reacties,
Anne
alpifresh

'Twee weken een flinke griep'. Wat een kul! Wat een gebrek aan besef wat zo'n operatie werkelijk voor de patiënt betekent! Schuif deze botteriken eerst maar eens aan de kant. Voor hèn is het een of twee uur werk. Voor jou is het 2 jaaaaar werk/pijn/lastig/aanpassen, met mogelijke gevolgen die nog veel langer duren.
Ik had ook een keer zo'n arts die over een ingreep zei 'het is maar 5 minuten'. Ja zak, voor JOU! Voor mij is het daarna weer een maand plat.
Wat mij betreft mag dit soort artsen het gemeenteplantsoen gaan schoffelen.

Zo, dat eerst even.

Over dat overlijden aan een kaakoperatie: er overlijden ook mensen bij een simpele blindedarmverwijdering, net zoals er ook mensen een harttransplantatie overleven. Als je verder goed gezond bent (volgens de artsen) moet je je hierover denk ik niet te druk maken.

Als je op internet gaat zoeken met woorden als osteotomie, kaakoperatie, onderkaakverlenging enzo, kom je een hoop tegen. Er is een jonge vrouw die een blog gemaakt heeft van haar operatie, compleet met foto's! ERG leerzaam. De laatste keer dat ik het las, was ze nog tevreden over hoe het allemaal ging.

Je zegt dat je supergemotiveerd bent, maar ook dat je twijfelt. Mijn advies in het dagelijks leven is: "Bij twijfel niet doen." Ik zeg niet 'nooit' maar 'nu nog niet'. Je hebt duidelijk eerst nog wat antwoorden nodig voordat je een definitief besluit kunt nemen.

Ik heb hier ergens (zal zo de link zoeken) mijn verhaal neergezet, waarom ik het NIET heb gedaan. Misschien word je hierdoor nog meer aan het twijfelen gebracht, misschien geeft het je helderheid. Bepaal zelf maar of je het wilt lezen - in dit stadium -.
http://www.tandarts.nl/phpBB/viewtopic.php?f=24&t=18083

Wat betreft de reactie van andere mensen, bij mij wordt er altijd naar mijn gebit gestaard. *Zucht* Ik ben dit jaar 2 weken in een ver buitenland geweest op vakantie. NIEMAND keek naar mijn gebit, iedereen keek me gewoon in de ogen aan. Het is (volgens mij) iets Hollands, waar gezondheidszorg voor iedereen bereikbaar is, en waar je alles wat afwijkt van de norm kunt laten behandelen, en 'men' is niet meer gewend om mensen te zien die daarvan afwijken.
In veel buitenlanden is gezondheidszorg onbereikbaar voor mensen, er zijn veel meer mensen die uiterlijk afwijken (van de modellennorm zal ik maar zeggen), en dat is daar Normaal.

Er zijn mensen die na de operatie niet tevreden zijn met het resultaat, of die de rest van hun leven ergens hinder van zullen ondervinden (wat ze daarvoor niet hadden).
Weeg voor jezelf af of de situatie NU voor jou genoeg reden is om met een eventueel minder fraai resultaat, of blijvende klachten, genoegen te nemen. En dat is een hele moeilijke ja :-? .
wo, 08/11/2010 - 16:26 Permalink
cherie

Heel bedankt voor je reactie!
Ik ga trouwens ook voor een second opinion. Ik zou graag weten wat de alternatieven zijn op een operatie. Ik ben reeds bij een plastisch chirurg geweest, maar deze zei dat de disharmonie bij mijn mond ligt en dat dat alleen een goed resultaat geeft. Ook heeft hij mij geadviseerd een second opinion te vragen.

Ik ben zeker nog niet uit mijn onderzoek, maar baal nog dagelijks van mijn mond. Dus dat blijft in mij hoofd hangen....eigenlijk al jaren lang.

Ik draai mijn hand niet om voor een operatie, ik ben wel wat gewend, maar ik ben angstig voor functionele problemen na de operatie.
wo, 08/11/2010 - 20:54 Permalink
alpifresh

Misschien zou je voor een preventief consult/onderzoek nu al naar een kaakfysiotherapeut kunnen gaan. Die kan je nu al onderzoeken, en misschien zeggen waar je 'zwakke' plekken zitten die na een operatie problemen zouden kunnen gaan geven. Misschien is het zinvol om vooraf al bepaalde oefeningen te doen om ellende na afloop te voorkomen/verminderen.

En als je een kaakfysio kunt vinden die (veel) ervaring heeft met patienten met dergelijke operaties, kan die vast ook wel tips geven. Misschien ook in contact brengen met lotgenoten, zowel degenen die wel als niet voor de operatie hebben gekozen.

Voor een fysio heb je geen verwijsbrief meer nodig.
do, 08/12/2010 - 00:22 Permalink
Larsing

Hoi Cherie,

De genoemde operaties heb ik 12 jaar geleden gehad als gevolg van een ongeval. Ik zou het niet omschrijven als 2 weken flinke griep! Het is uiteindelijk een behoorlijk ingrijpende operatie met veel ongemakken. Ik denk niet dat je snel tong- of wangklachten zal krijgen maar (tijdelijk) verlies van gevoel in kin en wang zal je waarschijnlijk wel hebben, en je hoofd zal behoorlijk zwellen. De buisjes en het bloed in de mond horen er helaas ook bij :o

Als je echt gemotiveerd bent en er veel voor over hebt om je doel te bereiken dan zijn die ongemakken prima te doorstaan. Mocht je daar niet zeker van zijn dan wordt het denk ik best een zwaar traject.

Succes!
vr, 08/13/2010 - 00:08 Permalink
cherie

Helel bedankt voor jullie reacties en tips! Ik denk ook dat als ik het echt wil dat ik dan veel kan doorstaan.
Ik ga eerst nog even de alternatieven onderzoeken. Ook heeft mijn ortho een prijs van 4000 euro voor een slotjesbeugel van 1,5 jaar. dan lijkt mij ook aan de hoge kant.

Ik ben bang of ik met beugel mijn mond al helemaal niet meer dichtkrijg. Da's niet zo leuk voor mijn werk, aangezien ik redelijk veel klanten ook zie.

Als alternatief dacht ik aan een kinprothese en botox om de hefspier van de bovenlip lam te leggen, plus een beugel voor tanden recht en overbeet.(4mm)
Maar alles bij elkaar zal wel een kunst en vlieg werk worden, maar ik ga het toch maar navragen bij de specialisten.
ma, 08/16/2010 - 23:24 Permalink
alpifresh

Als je overbeet groot genoeg is, is er -volgens de basisverzekering- een medische noodzaak voor een operatie en wordt alles hiervan vergoed.
Als je in plaats van een operatie liever kiest voor alleen een beugel, wordt hij ook volledig vergoed. Ik zit in die situatie, en alles wordt vergoed.
Ik denk dat dingen als kinprothese enzo niet vergoed zullen worden, maar je kunt het altijd navragen.

4000 Euro voor een beugel van 1,5 jaar kan wel. Afhankelijk van welke beugel je nodig hebt/kiest. Ik heb onder witte slotjes, en boven een linguale beugel - die laatste is dus niet te zien. Google maar als je wilt weten hoe het zit.

O wacht, je hebt een overbeet van 4 mm? Bij een 'normaal' gebit hoort een overbeet van 2 á 3 mm. En om nou voor EEN millimeter zo'n zware operatie te ondergaan...
Om je een idee te geven: als we praten over medische noodzaak, praten we over zo'n 14 mm.

In een eerder bericht zeg je dat een plastisch chirurg zegt dat het probleem ligt bij je mond. Maar 'mond' is meer dan kaken alleen. Je vertelt dat je kin wat terug ligt, en dat je er eerder al wat aan hebt laten doen maar nu weer slinkt. Dan lijkt het mij dat het probleem ligt bij je kin.
Soms kan een esthetische tandarts ook veel doen aan een gummy smile, met laser geloof ik.

Ik denk dat je zeker voor een second opinion moet gaan! De vraag is alleen, bij wie? (welke specialisme)
di, 08/17/2010 - 00:09 Permalink
hannah55

Beste Cherie,

Ik ben een vrouw van 58 en heb 12 dagen geleden een dubbele kaakoperatie met kin-correctie ondergaan. Heb zelf ook heel lang getwijfeld maar uiteindelijk gaven de medische concequenties van mijn kaakafwijking de doorslag. Ik had al een paar gezonde kiezen uitgebeten en mijn kaakgewricht was aan het slijten. Dit werd steeds pijnlijker. Ik speel viool en ook dat werd steeds pijnlijker door de druk op mijn onderkaak waar de viool onder zit.
Dus heb ik de beslissing genomen om me te laten opereren en nu, slechts 12 dagen na de operatie kan ik zeggen dat ik er geen spijt van heb. De operatie is goed verlopen, het herstel verloopt zeer voorspoedig. Ik heb geen enkele blauwe plek gehad, heb amper zwelling. Ik kon na een paar dagen mijn tanden al een beetje poetsen met een babyborsteltje, kan al redelijk goed eten: met een theelepeltje eet ik zachte hapjes. Heb nog maar minimaal pijnstilling nodig.
Ik heb me fysiek goed voorbereid, me door een orthomoleculair arts laten voorbereiden en begeleiden. oa meteen na de operatie met arnicacompressen gewerkt en dat alles heeft zeker bijgedragen aan het voorspoedige herstel.
Ik heb tijdens de operatie maar heel weinig bloed verloren, had geen slangetjes in mijn nues na de operatie. Heb maar een nacht in het ziekenhuis doorgebracht. Er zijn natuurlijk ongemakken. Omdat de kaakverplaatsing en de kincorrectie via de mond gaan zit de hele mond vol met hechtingen. Dat trekt en voelt vervelend. Gelukkig kun je dan met kamillethee spoelen, dat verzacht. Mijn hoofd voelt gekneusd en waar het weefsel zich aan het herstellen is kriebelt het voelt wat branderig aan. De spieren rondom mijn kaken zijn gespannen en voelen pijnlijk omdatr ze zich moeten aanpassen aan de nieuwe stand. Maar ja, het is pas 12 dagen geleden. Voel me niet ziek, ervaar wat ongemakken.
Omdat ik een zijslaper ben en dit nu niet lekker voelt met al die wondjes in de mond die dan tegen de slotjes drukken slaap ik wat minder goed.
Mijn kiezen passen nog niet goed op elkaar, over een week of 4 gaat de orthdontist nog wat veranderen aan de stand van mijn tanden en dan komt dat helemaal goed.
Ik krijg alles vergoed. De overbeet was zodanig groot dat ik meteen een machtiging kreeg voor het hele trajekt. Nu kan ik zeggen dat ik het een geschenkt vind dat ik deze ingreep kreeg aangeboden, had het misschien wel veel eerder moeten doen.Maar nu op mijn 58e heb ik een mooi evenwichtig gezicht en ben ik superblij en trots op mezelf dat ik het heb aangedurfd. Nog een tip: zorg dat er in de eerste week iemamd voor je zorgt.Mijn partner heeft een week vrij genomen en heeft overal voor gezorgd. Lekkere gezonde smoothies voor me gemaakt en me ook afgeschermd voor bezoek en telefoontjes. Je hebt het nodig om even in een coconnetje te zitten. Dit is mijn verhaal, misschien kan het je helpen een weloverwogen keuze te maken. Voor mij was die minder lastig dan voor jou omdat de cosmetische overweging slechts bijzaak was. Succes!
Groet, Hannah
wo, 04/24/2013 - 10:27 Permalink