Droge mond/tong/verhemelte

Author:
moedertje
Posted:
wo, 03/14/2012 - 20:22
Hallo iedereen,

Ik heb hier reeds eerder gepost. In oktober 2011 heb ik al mijn resterende tanden en kiezen laten trekken onder narcose + meteen kunstgebitje erin.
Dit is mij totnogtoe heel goed meegevallen: heb nooit pijn gehad (behalve enkele drukpuntjes die telkens verholpen werden). Ben nog steeds erg blij met mijn mooi gebitje. Voor't eerst in mijn leven kan ik nu eindelijk voluit lachen en ben ik pijnvrij.
Toch is er één probleem waarvan ik last blijf houden: iedere nacht word ik 2 à 3 maal wakker met een extreem droge mond. Dit had ik niet voordat ik mijn kunstgebit had. Nochtans drink ik vlak voor het slapen gaan een groot glas water maar dat helpt niet.
Intussen heb ik op 5 maanden tijd nog geen enkele nacht kunnen doorslapen en dat begint serieus te wegen. Ik voel me constant doodmoe door slaapgebrek.
Is het normaal dat ik 's nachts zulke droge mond heb? Mijn tong kleeft gewoon vast aan mijn gebit elke keer ik wakker word + mijn keel is kurkdroog.
Weet iemand of ik hieraan iets kan doen? En wat?
Bij voorbaat alvast veel dank,

Moedertje.
moedertje

Ik slaap steeds met alleen het bovengebit in.
Ben wel een beetje beschaamd - naar mijn partner toe- om volledig tandenloos te slapen. :oops:
Ook beschaamd omdat mijn kleinkindje hier regelmatig blijft overnachten en ik niet wil dat hij zich doodschrikt om Oma tandenloos te zien... :)
wo, 03/14/2012 - 22:46 Permalink
Lieneke

Ik snap dat u zegt dat u het beschamend vind om zonder bovengebit te slapen. Zijn er ook voordelen voor u om zonder bovengebit te slapen? Zo heeft u een stuk minder kans op schimmel. Ook dekt het bovengebit kleine speekselkliertjes af.... beide kunnen uw droge mond verklaren.
zo, 03/18/2012 - 09:03 Permalink
flienie

Ik heb wel geen gebit maar Ik heb al ruim een jaar hele erge last van een droge mond als ik slaap. Mijn nacht rust leed er ook steeds meer onder. Water naast het bed was een kortdurende verlichting. Blijkbaar sliep/ slaap ik met open mond. Ik heb div dingen geprobeerd om mijn mond dicht te houden, een ander kussen, bewust proberen je mond dicht te houden :lol: etc. Ook kreeg ik nog eens heel erg last van droge ogen. Het ligt niet aan een verstopte neus, maar blijkbaar zakt mijn mond gewoon open.( alles staat natuurlijk met elkaar in verbinding)
IK heb op een gegeven moment huidvriendelijke tape gekocht bij de drogist en ben voorzichtig mijn mond wat dicht gaan plakken. Ik vond er erg beschamend tov mijn partner maar het is niet anders. Als ik vergeet een tape op mijn mond te doen dan slaap ik slecht en wordt een paar keer wakker per nacht en kan ik mijn ogen bijna niet opendoen, zo zanderig zijn ze.
De tape is nog geen centimeter breed en die plak in net vanonder mijn neus tot over mijn kin. zodat mijn mond niet meer open kan zakken. Aan de zijkanten heb ik dan nog voldoende ruimte om luhct te halen als dat niet door mijn neus meer zou kuenne Ik maak 's ochtends mijn lippen nat met mijn tong en ik trek de tape er zo vanaf. Ik kan zelfs praten en ademen door mijn mond met de tape er overheen. :wink:
Mijn partner is er nu allang aan gewend en ik slaap weer heerlijk.... Succes
wo, 04/11/2012 - 14:06 Permalink
Lieneke

Een tapeje! Dat ik daar niet opgekomen ben!
Heeft u wel eens gehoord van het sydroom van sjogren? Aangezien u ook droge ogen heeft...
U kunt ook nog kunstspeeksel / mondbevochtigingsgel gebruiken. Bijvoorbeeld van GC Dry Mouth of Xeros.
wo, 04/11/2012 - 17:59 Permalink
Chris888

Heeft u wel eens gehoord van het sydroom van sjogren? Aangezien u ook droge ogen heeft...

Oogirritatie/milde ontsteking aan de binnenkant van de oogleden, b.v. ten gevolge van het dragen van lenzen overdag kan ook leiden tot droge ogen 's nachts is mijn ervaring.
wo, 04/11/2012 - 18:30 Permalink