Cyste verwijderd. En nu?

Author:
spp
Posted:
do, 03/06/2008 - 17:24
Hallo,

Dinsdag is mijn cyste uit mijn bovengebit aan de voorkant verwijderd bij de kaakchirurg. Nu (2 dagen later) lig ik hier met wat pijn. Ik heb de standaard "Brufen 600mg" meegekregen. Ik was nogal beduusd na de behandeling en ben nu een beetje in de war over de verzorging ervan. Misschien dat iemand mij wat zekerder kan maken erover?

- Ik weet dat ik met zout water moet spoelen, voor of na het tandenpoetsen? Hoe vaak?
- Ook weet ik dat hij zei dat ik met een tandenborstel (zachte kindertandenborstel) van tandvlees naar tanden moest poetsen. Dat doe ik ook wel, maar wel heel zachtjes. Daarna zie ik dan een heel klein beetje bloed, is dat erg?
- Hoe lang duurt het voordat dit voorbij is?

Als ik nog iets uitgebreider moet zijn, dan hoor ik het graag.
Ik wil er gewoon zsm vanaf zijn zonder ontstekingen

dank je
diephuis

Uitkijken met spoelen, de bloedprop die zich op de wond bevindt moet wel blijven zitten, anders gaat het weer harder bloeden. Eerste drie dagen zwelling, daarna steeds minder. Met de pijn hetzelfde. Anders gewoon kontakt opnemen met het ziekenhuis.
Althans zo is het bij mij gegaan en wat ook in het foldertje stond beschreven welke ik meekreeg na de operatie.
De wond rust geven en zelf nemen.

Sterkte.
do, 03/06/2008 - 17:37 Permalink
spp

Althans zo is het bij mij gegaan en wat ook in het foldertje stond beschreven welke ik meekreeg na de operatie.
De wond rust geven en zelf nemen.

Sterkte.


Hoi, bedankt voor de snelle reactie.
Jij hebt het dus al meegemaakt? Wat een toestand zeg. Ik heb helemaal geen folder meegekregen. Vandaar maar zo de navraag.

Dus dat tandvleespoetsen dat is wel juist? Ik ben zo bang dat ik de hechtingen openmaak.
do, 03/06/2008 - 18:06 Permalink
Berteke

Bij mij is gisteren een cyste verwijderd, ook boven in mijn kaak. Volgens de kaakchirurg de grootste die hij ooit had gezien en deze zou zijn ontstaan in mijn embryonale fase? Ik heb iig een heel dik gezicht nu rechts, zelfs bij mijn neus is het helemaal dik. Is dit normaal..? Ik kan mijn mond gewoon zien als ik naar beneden kijk :(


Ik heb antibiotica meegekregen, inbru 600 en ik krijg vandaag een spoelmiddeltje van de apotheek. Ik mocht ook geen koffie.
Ik hoop maar dat het snel voorbij is want rust met twee kleine kinderen heb ik niet echt :-?

Groetjes
Berteke
vr, 03/07/2008 - 06:52 Permalink
spp

Hoi, ja ik heb ook een dikke wang. Ik leg er steeds natte washandjes op. Die leg ik eerst in de koelkast. dat verlicht de pijn ook. het doet best pijn, he? Ik heb helemaal geen spoelmiddel gekregen. Ik neem veel van die brufen. Dat helpt. Moest jij niet je tandvlees poetsen? mijn kaakchirurg en assistent zeiden dat dat heel belangrijk is.
Ik begrijp er niks meer van.
vr, 03/07/2008 - 08:31 Permalink
diephuis

Zwelling
De wang of lip kan fors opzwellen Dit kan tot gevolg hebben dat de mond minder ver open kan. Dit is normaal De zwelling, en daarmee het minder ver opengaan van de mond, zal na de derde dag afnemen.

Spoel de wond de eerste 24 uur niet!. Het stolsel wordt dan weggespoeld en de wond gaat weer bloeden.
U mag uw tanden poetsen, maar wees voorzichtig in het wondgebied.

Bij mij hebben deze adviezen geholpen.
Het ene ziekenhuis geeft een folder mee, het andere weer niet, en vertrouw je het niet, gewoon bellen naar het ziekenhuis, zij zijn deskundig en kennen jouw situatie.
vr, 03/07/2008 - 10:37 Permalink
spp

Hoi,
ja ik heb de eerste 24 uur ook niet gespoeld en alleen water gedronken. Dus ik denk niet dat er veel gebeurd is. Het bloedde wel toen ik nog net van de behandeling af kwam. maar ja.
Ik probeer nu zo min mogelijk te spoelen. en er zo min mogelijk mee te doen.
gewoon rust nemen en de wond met rust laten.
vr, 03/07/2008 - 10:39 Permalink
Berteke

Spp, ik heb geen echte pijn, maar ik slik dan wel 3x per dag de inbru 600, uit voorzorg :oops: Mijn zwelling is nog niet echt afgenomen, de wal zal onder mijn oog is ook dik nu, maar ik laat het maar gewoon en doe er niets aan om dat te laten afzakken. Ik begreep dat het na 3 dagen gaat afzakken.

Ik poets daar overigens niet. Ik spoel alleen 2x per dag goed (maar wel voorzichtig) met dat middel en verder drink ik met een rietje uit voorzorg

Ik vind het helemaal niets, slaap slecht en ik hoop heel erg dat het niet meer terugkomt! De cyste staat nu op kweek en over twee weken moet ik terug en dan hoor ik of ik maandelijks terug moet komen voor controle of niet

Ik zou gewoon 2x per dag spoelen met lauwwarm water met wat zout erin opgelost, dat reinigt ook goed
za, 03/08/2008 - 07:13 Permalink
Berteke

PS, is het echt normaal die zwelling..? Ik heb gewoon een heel dik gezicht aan een kant, zelfs mijn wangen voelen helemaal opgezwollen aan en mijn wal zak dus ook. Hoop maar dat het snel wegtrekt want dit is echt een heel raar gevoel. Laat staan dat het er gewoon eng uit ziet :-s
za, 03/08/2008 - 08:52 Permalink
spp

hoi,
ik heb het ook, tot onder m'n oog. leg er maar ijs op. dan slinkt het wel. een paar dagen doen, dan wordt het minder. zowiezo omdat het na een paar dagen wat meer rust heeft gehad.

bij mij is het nu wat minder bol.
na 4 dagen.

gr
spp
za, 03/08/2008 - 09:00 Permalink
Berteke

Dank je. Ijs heb ik niet, maar ik heb wel je tip van het wahandje opgevolgd. Ik doe dat nu elk uur even. Hoop dat het gauw wat afzakt. Ik zit nu op mijn 3e dag (do ingreep gehad)

Ik wou dat ik wat rust kon nemen, heb twee jonge dochters die wat aandacht vragen en het huishouden gaat ook door natuurlijk. Gelukkig doet mijn man nu wel veel

Groetjes
Berteke
za, 03/08/2008 - 10:05 Permalink
spp

Hoi, Het is nu halverwege de dag en ik voel me al wel redelijker zoals die meneer/mevrouw hiervoor ook al aangaf.
Ik ga geen spannende dingen doen, maar voel me niet lamlendiger. Straks weer een zakje ijs erop.
Heb je trouwens geen vriezer? Je kan ook een zakje diepvriesgroenten erop leggen. half uurtje, daarna gauw in de vriezer, dan ontdooien ze niet :)

Eten gaat bij mij ook moeilijk en vannacht was de eerste nacht sinds dinsdag (operatie) dat ik gewoon beter en meer dan 3 uur heb geslapen.

Ik heb net voor het eerst een half kopje koffie op en daarna gelijk gepoetst en gespoeld met zoutwater. Dan prikt het en trekt het.
Ik vraag me nu wel af hoe het voelt als de hechting begint op te lossen. :roll:

hopelijk heb je wat meer rust!
za, 03/08/2008 - 13:11 Permalink
Berteke

Hoi,

Hoe gaat het nu..? Ik hoop beter! Bij mij is mijn hele oog en wang en kaak rechts geel! :o Het ziet eruit alsof ik flink gevochten heb. Heel raar. Maar de zwelling is minder geworden.

Eten en drinken gaat redelijk. Maar ik mis het wel dat ik niet kan kauwen aan de rechterkant. Of het kan wel, maar ik durf dat niet.

Zijn bij jou de hechtingen er al uit..? Hoe lang duurt dat denk je..?

Ik kan ook moeilijk lachen, erg jammer, maar goed, nog even geduld

Groetjes!
ma, 03/10/2008 - 10:11 Permalink
spp

Hoi,
Het gaat al een heel eind beter! Ik ben al gewoon bezig. Morgen begin ik weer met werken.
Bij mij is de wang al heel erg geslonken. Ik heb nog wel de hechting er in, maar dat schijnt twee weken te duren. Uit onbetrouwbare bron. Ik poets nu ietsjes meer over de wond, maar nog steeds heeeeel zachtjes en dan ga ik er met een kindertandenborst overheen. Eten is nog steeds niet makkelijk, maar niet wat het zijn moet.
Ja het gaat dus wel :D

Echt, na 4/5 dagen voel je je al een heel stuk beter. Ik had ook ook niet zo'n grote cyste. Als een wesp, zei die chirurg. Dat viel nog mee volgens mij! Dus dan zal mijn wond ook niet zo groot zijn als die van jou. Maar dat kan ik niet beoordelen :D

Veel beterschap!
ma, 03/10/2008 - 10:39 Permalink
Berteke

Wat knap dat jij dat doet, poetsen over de wond heen, ik durf dat echt niet :oops: Ik poets nu met name links goed en rechtsonder, maar rechtsboven en voor durf ik niet te poetsen. Ben bang dat ik het openmaak :oops: Op zich reinigt dat spoelmiddel wat ik heb de tanden en het tandvlees goed, maar voelt toch anders dan even grondig poetsen!

Wel fijn dat je ook weer alles kunt! Op zich ben ik ook gewoon bezig met de dagelijkse dingen, alleen het zeurt wat in mijn gezicht en ik ben wat sneller moe, maar dat zal wel door de antibiotica komen. Ik heb idd een gat van 2 bij 1 cm groot in mijn kaak zitten (rechts boven mijn rechter voortand en onder mijn neus) dus wellicht moet ik ook maar even uitkijken met poetsen daar. Ik wil morgen ook weer aan het werk

Jij ook sterkte en succes morgen met werken!
ma, 03/10/2008 - 12:26 Permalink
spp

Hoi,
Ik poets niet grondig hoor! heel zachtjes. Echt super zachtjes. En ik doe het echt 1 keer voor het slapen gaan. Voor de rest spoel ik ook. Maar ik ga er met een babytandenborsteltje overheen omdat ik zo mijn tandvlees wil stimuleren zodat het straks allemaal niet gaat trekken als de hechtingen oplossen. Ik ben er ook pas na 3 dagen echt mee begonen.
Maar het is ook niet noemenswaardig eigenlijk. Ik doe er echt maar 4 seconde over, want ik ben er ook bang voor dat de hechtingen loslaten. Gelukkig is het niet zo

Ik praat alleen een beetje maf ivm die hechtdraad achter mijn voortanden.
ma, 03/10/2008 - 12:31 Permalink
MDP

Ook bij mij is het goed raak. Nadat de kies 3 keer is open geweest en ik een zenuwbehandeling heb doorstaan zit daar nu een cyste. Ook wordt deze nu voelbaar groter dus MDP mag alweer onder het mes.

Voor mij de eerste keer, hoewel ze mij inmiddels wel kennen bij de kaakchirurg! :smt003

Nu heb ik een paar vraagjes:

-Moet ik eerst foto's laten maken of gebeurt het op dezelfde dag?
-Gebeurt 'de operatie' onder plaatselijke verdoving of narcose? Ben namelijk niet echt een voorstander van narcose.
-Kan ik daarna gewoon werken of ik ik veel last krijgen?
wo, 09/02/2009 - 19:56 Permalink
Chris888

-Moet ik eerst foto's laten maken of gebeurt het op dezelfde dag?
-Gebeurt 'de operatie' onder plaatselijke verdoving of narcose? Ben namelijk niet echt een voorstander van narcose.
-Kan ik daarna gewoon werken of ik ik veel last krijgen?


Heb je al een afspraak gemaakt voor een consult? Als je eerder moet komen voor een foto, dan was je dat wel verteld.

Als je een afspraak hebt gemaakt voor behandeling dan zal er een plaatselijke verdoving worden toegediend. Voor een narcose moet je immers nuchter verschijnen, en bovendien word je dan doorgaans van tevoren onderzocht. Dus dat zou je dan wel weten.

Of je veel last achteraf kunt verwachten moet je de chirurg vragen, die weet immers wat hij precies gaat doen. Als je al een behandelingsafspraak hebt kun je ook de assistente even bellen voor wat extra info.

Succes
wo, 09/23/2009 - 19:13 Permalink
liessie29

goedemiddag, mijn naam is lisa en ik ben 20 jaar.
5 jaar geleden zijn er op mijn kaaklijn cystes geconstateerd zowel rechts als links.
nou wilde ik weten wat voor een behandeling je dan krijgt.
en of dit onder narcose ook plaatsvind.?
ook wilde ik weten of je dan in het ziekenhuis moet verblijven of dat je daarna gelijk weer na huis mag?
hoelang ben ik ermee bezig voordat mijn kaak enzovoort weer hersteld is.
aangezien mijn leeftijd ben ik er wel een beetje bang voor! is het meestal goedaardig of kan het ook kwaadaardig zijn?
ik heb namelijk ook al een implantaat en heb nu een beetje kaakchirurgie angst haha wie kan mij meer informatie verstrekken?

met vriendelijke groeten,
Lisa
ma, 10/10/2011 - 14:13 Permalink