Condylectomie voldoende voor condylaire hyperplasie?

Author:
Revo989
Posted:
zo, 08/07/2011 - 16:46
Woensdag zal mijn kaakkopje worden verwijderd, condylectomie, omdat ik unilaterale condylaire hyperplasie heb. Mijn arts heeft mij verteld dat verdere kaakoperaties onwaarschijnlijk zijn en dat de kaak zichzelf zal herstellen na de condylectomie. Nu heb ik op het internet informatie gezocht over de aandoening en lees ik dat er vaak meerdere complexe operaties worden uitgevoerd. Het zal een grote teleurstelling voor mij zijn wanneer ik na de operatie van woensdag wederom onder het mes zal moeten. Zou iemand iets meer kunnen vertellen of het verwijderen van het kaakkopje afdoende is om mijn scheve kin en kaak weer recht te krijgen?

Alvast hartstikke bedankt,

Revo
Henkie

Hoi Maria,

Bedankt voor je reactie. Ik heb je verhaal inmiddels gelezen. Zelf heb ik inmiddels alle onderzoeken gehad, d.w.z. meerdere röntgenfoto's, een 3d-foto en een SPECT-scan waaruit bleek dat de linkerkant nog steeds groeit. Ik ben inmiddels 37, dus de verwachting is ook niet dat dat nog uit zichzelf over zal gaan.
Ik heb al vanaf mijn puberteit een wat scheve kaak, maar ik had de indruk dat het de laatste jaren erger was geworden. Dat bleek dus wel te kloppen. Ik heb geen kaak- en/of gebitsklachten dus de tandarts heeft nooit iets gezien. Ben uiteindelijk via de huisarts bij de kaakchirurg beland omdat ik zelf het idee had dat het niet klopte.
De operatie staat gepland voor 28 september. Ben erg benieuwd hoe het zal gaan. Ik ben sowieso nog nooit eerder geopereerd en het idee dat ze een stukje uit je gezicht halen, vind ik wel griezelig. Aan de andere kant, als het net zo goed gaat als bij jou, heb ik het er voor over. Hoewel de meeste mensen zeggen niets te zien, zie ik het zelf wel heel goed, vooral op foto's. De kaakchirurg verwacht dat deze operatie voldoende zal zijn en dat er geen aanvullende orthodontie en/of andere operaties noodzakelijk zullen zijn. Maar dat is dus pas over een half jaar of zo met zekerheid te zeggen.

Hendrikje
vr, 09/09/2011 - 22:51 Permalink
Henkie

Even een update: ik ben gisteren geopereerd. Het is tot nu toe allemaal erg goed gegaan. Eén nacht ziekenhuis en inmiddels zit ik al weer thuis te internetten. Alles is wel wat opgezwollen, maar dat schijnt normaal te zijn. Ondanks de zwelling meen ik nu al te kunnen zien dat m'n gezicht niet meer zo scheef is. M'n gebit voelt wel erg vreemd aan: rechts komen m'n kiezen niet meer op elkaar en links zitten ze juist permanent op elkaar. De verwachting is dat dat na verloop van tijd wel weer goed komt. We zullen zien. Tot nu toe is alles in elk geval erg meegevallen. Duimen maar dat het zo blijft gaan!
do, 09/29/2011 - 14:10 Permalink
snoepje

Ha Henkie
Fijn voor je dat het achter de rug is
Ik heb maandag dezelfde operatie gehad als jij!
Ik ben ook de volgende dag naar huis gegaan!
Idd een rare gewaarwoording dat je aan een kant ineens je kiezen voelt.
Toen ik mezelf zag moest ik echt huilen het ziet er niet uit!
Ik heb een hele dikke wang en ik heb 1 flapoor en een behoorlijk litteken
Maar mijn profiel is wel veranderd mijn uitstekende kin is weer in verhouding
Ik wist niet dat dat ook gebeurde en dacht nog een beugel en operatie te moeten volgend jaar.
Succes met je herstel
do, 09/29/2011 - 18:30 Permalink
snoepje

Ha Henkie

Ja gaat goed!
Mijn hechtingen zijn er donderdag uitgegaan!
Ziet er aardig uit
Mijn kaak is nog wel erg stijf en idd aan een kant zitten mijn kiezen wel op elkaar en aan
de andere kant en de voorkant niet!
Ze geven het een jaar dan gaan ze kijken in hoeverre alles op zijn plek zit en dan kijken ze of er nog
meer nodig is zoals een operatie of een beugel!
Ik hoop het niet natuurlijk maar ja wat moet dat moet.
Ik moet over een maand weer terug en dat zal voorlopig de laatste keer zijn!
succes
za, 10/08/2011 - 18:50 Permalink
marian1974

HAllo mijn zoontje van 14 heeft dit waarschijnlijk ook ik krijg volgende week hier uitslag over wat moet ik voor hem verwachten
en ben benieuwd naar jullie ervaringen
groetjes marian
wo, 09/23/2015 - 20:35 Permalink