complicaties na kaakoperatie

Author:
jac25
Posted:
zo, 01/25/2009 - 16:36
Een week geleden heb ik een kaakoperatie ondergaan. Mijn onderkaak is 12 mm naar voren geschoven. Dit was nodig omdat ik last heb van apneu en andere mogelijkheden waren voor mij niet bestemd. Nu moeten achteraf mijn tanden naar achteren gehaald worden door de orthodontist omdat deze nu veel te ver naar voren staan. Ik heb een royale "centenbak".
De operatie is volgens de arts goed verlopen. Ik vroeg me alleen af of sommige complicaties die ik heb ook bij anderen is voorgekomen.
1. Een strak gevoel richting slaap wat ook hoofdpijn veroorzaakt.
2. Ik kan niet plat liggen omdat ik dan een bepaalde pijnlijke druk voel in mijn kaak. Als ik dan toch zo even in slaap val ben ik daarna beroerd met pijn en hoofdpijn. Dus ik slaap(enkele uurtjes overigens maar) rechtop.
3. Een strak en dood gevoel in mijn kin met af en toe flinke steken.
4. Ik heb de striemen in de binnenkant van mijn lip staan omdat mijn tanden(met onderbeugel) er tegenaan gespannen staan. Dit veroorzaakt een (werderom) strak en pijnlijk gevoel.
Punt 1 + 2 kon de arts niet goed plaatsen.

Als iemand een van deze punten herkent zou ik fijn vinden als je hierop reageert.
m@ris

hoi jac,

ik ben twee keer geopereerd aan mijn kaak. eerste keer onderkaak en tweede keer onder en bovenkaak en ken eigenlijk alle punten wel.

punt 1 komt denk ik ook een deel door de zwelling die zowieso al een strak gevoel geeft.

punt 2 hebben veel mensen last van na een kaakoperatie, dat ze niet kunnen liggen omdat dat een druk geeft. ook dit heeft met zwelling te maken en word minder als de zwelling minder word. helaas helpt alleen wat rechter op slapen (heb ik ook 2 weken gedaan) en evt gewoon even een slaaptabletje vragen dat je nog een beetje slaapt.

punt 3 heeft ook iedereen wel last van na een kaakoperatie en is volgens mij wel de meest voorkomende. omdat de zenuw flink opgerekt word krijgt die een opdonder en het duurt wel een tijdje voordat je gevoel weer terugkomt. ik neem aan dat deze complicatie je ook wel is verteld voor de operatie? het kan wel maanden duren voordat het gevoel weer helmaal terugkomt, dat gaat heel langzaam.
mijn laatste operatie is ruim 10 weken geleden geweest en het gevoel is nog lang niet helemaal terug.

punt 4 zal waarschijnlijk ook wel iets minder gaan worden als de zwelling weg is, misschien kan je wat was vragen aan de ortho wat je erop kan doen zodat de blokjes wat minder scherp zijn.

gr mariska
zo, 01/25/2009 - 21:31 Permalink
jac25

Om wax op mijn beugel te doen heb ik niet aan gedacht, bedank voor de tip!

Mijn arts heeft mij inderdaad vooraf ingeinformeerd over het dooie gevoel in mijn lip en kin. Waar ik nu vooral last van heb zijn plotselinge steken die ik daar krijg, soms met een naar gevoel dat blijft hangen. Soms door een beweging die ik maak(met eten of gapen) en soms schrik ik 's nachts wakker van die steekpijn door een bepaalde ligging.
di, 01/27/2009 - 11:01 Permalink