complicatie na het plaatsen van implantaat

Author:
JuliaN
Posted:
ma, 09/29/2008 - 07:59
Na het plaatsen van een implantaat kreeg ik een abces. Volgens de kaakchirurg, bij welke ik op consult met abces was, mocht er geen implantologiebehandeling bij mij gedaan worden: de kronen op de tanden naast het implantaat zaten niet goed en de wortelkanaalbehandelingen waren bij die tanden van slechte kwaliteit. Er moesten later ook 2 kiezen verwijderd worden in de veronderstelling dat ze de bron zouden zijn van de ontsteking. Helaas heeft dit niet geholpen. Ook wortelkanaalbehandelingen werden opnieuw gedaan. Langzaam gaat de ontsteking over. Nu wil mijn tandarts op de plaats van een van de getrokken kiezen vlakbij de ontsteking een nieuw implantaat laten plaatsen. Ik heb er twijfels.
Is het verantwoord? Heeft de kaakchirurg gelijk dat het implantaat geen goede idee was in de buurt van de slechte wortelkanaalbehandelingen en niet goed aansluitende kronen ?
JW Vaartjes

De aangeraden volgorde is om eerst de andere tanden en kiezen zodanig te behandelen dat deze gezond zijn en daarna pas implantaten te plaatsen.

Wetenschappelijk is aangetoond dat implanteren in een gebied waar de tanden en kiezen ontstoken tandvlees en steunweefsel hebben (parodontitis) implantaten vaker ontstoken raken en ook meer botverlies krijgen na het plaatsen.

De ontsteking rondom een wortelpunt heeft een andere oorzaak dan de parodontitis en hier is een minder duidelijk causaal verband met implantaatproblemen. Er zijn zelfs onderzoeken waar implantaten direct worden gezet op de plek waar een dergelijke wortelpunt ontsteking aanwezig was en dat dit voor het succes geen invloed had. Dit is echter wat anders dan het plaatsten van een implantaat in een dergelijke ontsteking uitgaand evan een nog aanwezige tand/kies.

Al met al is het beter om dus eerst deze kiezen te behandelen echter er is geen hard bewijs dat dit ook als zodanig uw problemen heeft veroorzaakt, het kan ook pech/toeval zijn.
wo, 10/01/2008 - 12:43 Permalink