complicatie implantaat

Author:
Nina27
Posted:
di, 01/25/2022 - 15:23
Ik heb 3 weken geleden een implantaat laten plaatsen nadat een kies (rechtsboven 15) was getrokken. Van de kies had ik na een wortelkanaalbehandeling al jaren last. In eerste instantie was ik dus blij dat de kies eruit kon en een implantaat klonk als een prima oplossing. Inmiddels anderhalve week geleden is het implantaat verwijderd, omdat het los stond en ontstoken was. Mijn lichaam stootte het af. Het was zirkonium. Ik heb nooit gerookt, geen tandvleesproblemen en behalve deze ene kies een nagenoeg gaaf gebit. Dus heel vreemd allemaal en ik baal er behoorlijk van. Ik heb nu nog steeds een drukkend gevoel in mijn neus (of er een klem op staat), voortdurend lichte hoofdppijn en een pijnlijke, dikke wang. De tandarts zegt dat het goed komt, dat het tijd moet hebben. Ik wil liever geen antibiotica en heb ook vertrouwen in mijn tandarts, maar maak me wel zorgen. Er is geen sprake van een antrumperforatie, dat is getest. Volgens mij heb ik inmiddels wel een kaakholteontsteking, of zo. Wat is wijsheid? Komt dit vaker voor en gaat dit inderdaad over zonder antibiotica?
Tandarts_Richa…

Een implantaat is een lichaamsvreemd object dat afgestoten kan worden. Maar inmiddels tussen 95en98% kans v slagen. Maar vervelend als je bij de 2-5% behoort waar het mis gaat. Toen ik begon te lezen dacht ik gelijk aan een Antrum perforatie, maar u schrijft dat het is onderzocht. Misschien een CB-CT scan. Zeker in die regio een belangrijk hulpmiddel. Een ervaren implanteur zal u goed kunnen begeleiden. Mijn kaakchirurg, In Breda, heb ik de volste vertrouwen in. Maar er zijn er meerdere in Nederland. Zo ook Pieter Avondrood en Aert Kranendonk in Breda praktijk voor parodontologie, heel kundig. Maar zoals ik zeg er zijn vele kundige implanteurs. Goed dat u vertrouwen heeft in uw Implanteur.
di, 01/25/2022 - 18:17 Permalink
Nina27

Als antwoord op door Tandarts_Richa…

Super bedankt voor uw reactie. Ik ben naar een van de genoemde artsen gegaan voor een second opinion en hij heeft 10 dagen metronidazol voorgeschreven. De pijn wordt al minder. Wat ik me nog wel afvraag, kan een ontsteking van de wortel van de naastgelegen kies en deze kaakbot ontsteking geheel genezen met antibiotica, of moet er altijd nog een wortelkanaal behandeling volgen bij de naastgelegen, voorheen geheel gezonde kies? Alvast bedankt voor uw reactie.
zo, 01/30/2022 - 11:41 Permalink
Tandarts_Richa…

Een AB kuur onderdrukt alleen een ontsteking maar geneest niet. Dan zal de oorzaak v ontsteking aangepakt moeten worden. Dat kan een beschadigde, tijdens de ingreep v implantatie, buurelement zijn. Als niet beschadigd hoeft natuurlijk geen behandeling. Wat is de reden v voorschrijven/waarom AB kuur???. Waarom metronidazol. Wat is de diagnose??. Belangrijk wat is de diagnose. Is er een duidelijk diagnose. Misschien bij twijfel toch een CB-Ct scan.
zo, 01/30/2022 - 17:32 Permalink
Nina27

Als antwoord op door Tandarts_Richa…

Dank Richard, dit is eigenlijk precies de reactie waar ik bang voor was. Ik vrees dat ik er na de antibiotica nog niet vanaf ben. Er is een foto gemaakt. Er was geen duidelijke diagnose. Alleen: "er zit een ontsteking en die moet eerst weg". De tand naast het gat waar het implantaat heeft gezeten, gaat inmiddels wel minder pijn doen, gelukkig, maar ik heb nogsteeds veel hoofdpijn en pijn in mijn neus. Misschien is er niets beschadigd en moet het gewoon vanzelf over gaan als straks de kuur op is. Ik heb a.s. dinsdag een vervolgafspraak (dan is namelijk de kuur afgelopen) en ga dan wel aandringen op een duidelijke diagnose en eventueel een scan.
wo, 02/02/2022 - 11:18 Permalink
Nina27

Als antwoord op door Nina27

Bij nader inzien heb ik nog een vraag. Wat is er eigenlijk te zien op een foto? Ziet de tandarts dan een ontsteking aan tandwortels zitten, of is dat pas zichtbaar tijdens een wortelkanaalbehandeling? Of heb je een scan nodig om dat te kunnen zien? Ik vind het namelijk allemaal wat schimmig. Ik hoop dat wel duidelijk te zien is of en waar er een ontsteking zit voordat ik een voorheen gezonde tand laat open boren voor een wortelkanaalbehandeling... Sorry als dit allemaal wat veel vragen zijn, maar ik maak me wel zorgen omdat ik voorheen nooit last heb gehad van mijn tanden en ik sinds het plaatsen van het implantaat constant pijn heb, ook nu het implantaat eruit is.
wo, 02/02/2022 - 12:22 Permalink
Tandarts_Richa…

Het hoeft niet zo te zijn dat iets beschadigd is. De ontsteking kan ook druk oefenen op het buurelement met pijn sensatie tot gevolg. Boven de 15 is uw neusholte. Dus daar kan ook een reactie optreden. Er zijn verschillende structuren op een foto te zien maar op een plat vlak zie je geen diepte. Bij een scan zie je ook dieptes en afstanden. Je kunt dus coupes maken. Een ontsteking wordt gezien als iets zwart aan de wortelpunt. Maar dat pas na langere tijd. Implantaat er uit????.Eerst onderzoek voordat een WK beh, gedaan wordt,
wo, 02/02/2022 - 21:42 Permalink
Nina27

Heel erg bedankt weer voor je reactie! Ik ben nu weer wel een beetje gerustgesteld. Ik ga eerst maar eens de kuur afmaken, dan aandringen op een scan en misschien moet de pijn dan maar gewoon slijten. Het implantaat is er overigens uit, als de AB nu de ontsteking oplost en ik daarna veel geduld heb, komt het misschien allemal nog wel goed. Maar nogmaals een implantaat is wel iets waar ik nog eens heel goed over na moet denken. Op dit moment zeg ik, liever een gat.
do, 02/03/2022 - 12:01 Permalink