botvullen

Author:
christien
Posted:
ma, 03/30/2009 - 14:13
Tijdens het trekken van een voortand tbv brug moest wat bot verwijderd worden om de wortel mee te kunnen verwijderen. Het ontstane gat zou moeten worden aangevuld met (kunst)bot. Is dit mogelijk zonder narcose? Heb ik andere opties dan het opvullen?
alexeitje

Hallo, ik heb een vraag.
Na een trauma ben ik 3 voortanden kwijt - 1 is al geëxtrageerd, andere twee volgen volgende week. Op den duur zal er brug komen (volgens mijn tandarts) - ik ben meer voor een solidere oplossing zoals een implantaat. Bij vorige implantatie werd botvolume onderzocht en die is onvoldoende in mijn bovenkaak. Nou heb ik begrepen dat het aangevuld kan worden met kunstbot. Moet het gebeuren meteen na extractie of kan het ook later?
Alvast bedankt.

Groet, Alex.
do, 04/23/2009 - 10:42 Permalink
JW Vaartjes

Na het trekken van een voortand zal door de dunne botlamel aan de kant de lip de kaakwal snel gaan slinken. Na een jaar heeft zich het grootste deel van de slinking van de kaakwal al voltrokken.

http://www.tandarts.nl/images/implantaten/botherstel/horizontale%20resorptie.jpg

De deuk die ontstaat is vaak nog goed te behandelen met een botopbouw door de implantoloog

Echter er kan ook een moeilijker te behandelen verticaal defect ontstaan en een extra complicerende factor is het verlies van de architectuur van het tandvlees, met name in het geval als er meerdere tanden naast elkaar getrokken worden. De driehoekige roze ruimten van tandvlees, papillen genaamd, zullen gaan afvlakken. de mate waarin dit gebeurt is mede afhankelijk van het biotype.

Er bestaan vele technieken voor het behoud van de kaakwal na extractie, dat betekent ook dat er geen duidelijk uitspringt, maar er kunnen toch soms goede resultaten mee bereikt worden. Het direct implanteren na extractie is soms ook mogelijk en hierdoor wordt de vorm van de kaakwal en het tandvlees ook meer gespaard. Over het algemeen kan gezegd worden dat een genezingsperiode langer dan 3 maanden negatief zal werken, er is dan geen meer botingroei te verwachten en de kaakwal zal wel verder slinken.

Een tandarts implantoloog heeft bij voorkeur de verwijzing voor een consult als de tanden nog aanwezig zijn, zodat hij/zij alle behandelopties nog open heeft. Een uitzondering hierop is een acute ontsteking waardoor er bot verloren gaat door wachten.
za, 04/25/2009 - 23:42 Permalink