bottransplantaat

Author:
hermina
Posted:
wo, 06/20/2007 - 20:46
Hallo,
Is er iemand (tandarts?) die wat meer ervaring heeft met bottransplantaat voor 1 kies (in mijn geval 46), ik wil graag weten hoe vaak er complicaties kunnen optreden, misschien ook moeilijk te beantwoorden. De algemene zaken voor/na transplantatie heb ik wel gevonden, evenals “het gaat meestal goed”. Maar verder ben ik ondanks heel veel zoeken niet gekomen (wat betreft transplantaat voor 1 kies dan). Kan op deze site wel dingen lezen, maar blijft toch steeds n=1.
Groet, Hermina.
Irfan

Heb je toegang tot de Cochrane database? Daar staat de volgende review in:

Interventions for replacing missing teeth: bone augmentation techniques for dental implant treatment

M Esposito, MG Grusovin, HV Worthington, P Coulthard

Cochrane Database of Systematic Reviews 2007 Issue 2
Copyright © 2007 The Cochrane Collaboration. Published by John Wiley & Sons, Ltd.
DOI: 10.1002/14651858.CD003607.pub2 This version first published online: 25 January 2006 in Issue 1, 2006
Date of Most Recent Substantive Amendment: 21 February 2006

Staan wel alle harde cijfers in en complicaties.
wo, 06/20/2007 - 21:41 Permalink
hermina

Helaas, helaas, mijn huidige werk (en mijn eigen PC) biedt geen toegang tot de cochrane. Kun jij erbij voor dat artikel, want ik heb me voor zoiets echt lens gezocht. Anders moet ik het gewoon anders zien te regelen.

Dank je wel :D , Hermina

P.S kan bij wel de abstracts ook van het artikel wat je noemde, (en had ik in mijn zoektocht nog niet gevonden) ook via Pubmed, kan gewoon niet de hele artikelen krijgen.
wo, 06/20/2007 - 21:58 Permalink
de digitale tandarts

Er zijn veel verschillende methoden om extra botvolume te creeeren t.b.v. een implantolgische ingreep.
Er kan een botsubstituut gebruikt worden, of eigen bot of een combinatie van beide, de wijze van aanbrengen en de locatie kunnen ook verschillende resultaten, nabezwaren en consequenties tot gevolg hebben.

In ieder geval zijn deze methoden allemaal uitgebreid onderzocht en is een botopbouw tegenwoordig een zeer geaccepteerde behandeling geworden.

Met vriendelijke groet.
do, 06/21/2007 - 09:21 Permalink
hermina

Hallo DT,

Bedankt voor je antwoord, het meeste had had ik intussen idd wel enigszins begrepen, maar het klopt ook in je praktijk dus.

Want zeer geaccepteerde behandeling zegt voor mij nog niet alles, dat is het trekken van een verstandskies ook, maar kan ook iets “mis” gaan/complicaties geven (weet ik uit eigen ervaring).
Hoe meer ik weet van procedures en alle evt te verwachten complicaties hoe prettiger. Info over implantaat vond ik heel veel, maar bottransplantaat vond ik alleen algemeenheden. Ben dus meer iemand van details willen weten in dit geval (vooraf), al denk ik dan niet dat ik dan die complicaties ga krijgen, wil gewoon de kansen weten. Info van vorige TAen en KC heeft het in het verleden wel eens erg aan ontbroken.

@ Irfan
Nogmaals dank, miste dus een essentieel trefwoord (volgens mij was dat augmentation, daar was ikzelf nooit opgekomen). Dan vind je dus veel artikelen via Pubmed waarvan een aantal heel interessant lijkt. Helaas ook niet vrij beschikbaar online, het viel me op dat in de thk ze wel zijn heel terughoudend zijn met “free journals” :-? .
do, 06/21/2007 - 23:04 Permalink
hermina

Hallo,

Dan wil ik toch nog graag een meer specifieke vraag stellen m.b.t. bottransplantaat/implantaat op de positie 46, das waar mijn vraag eigenlijk om draait. Wat is het risico op zenuwschade (n. alveolaris inferior) bij een van beide procedures bottransplantaat/implantaat (zenuw is bij verwijderen verstandskies al, niet helemaal herstelbaar, beschadigd). Of heb je daar toch foto’s voor nodig.

Met vriendelijke groet, Hermina.
vr, 06/22/2007 - 22:17 Permalink