Botimplantatie

Author:
dizzytje
Posted:
do, 09/20/2007 - 09:42
Hallo,

Ik heb al zo'n 20 jaar een volledige gebitsprothese.
Een poosje geleden ging ik voor de aanpassing van een nieuwe prothese maar omdat mijn kaken ver geslonken zijn werd mij een zgn klikgebit op implantaten aangeraden.
Voor het plaatsen van 2 implantaten in de onderkaak was al toestemming gegeven maar voor de bovenkaak waar 6 implantaten in geplaatst moeten worden moest ik deze week bij de adviserend tandarts van het ziekenfonds komen. Deze heeft toestemming gegeven maar liet mij ook erg schrikken.
Hij vertelde namelijk dat er in mijn bovenkaak te weinig kaakbot aanwezig is en dat er eerst een operatie gedaan moet worden om bot te implanteren.
Mijn eigen tandarts had hier niets over gezegd.
Hoe en wat precies weet ik nog niet. De ziekenfondstandarts heeft iets verteld over een opening in mijn bovenkaak maken en dat ze van daaruit in de kaakholte komen waar dan extra bot geplaats wordt.maar waar dat bot vandaan komt dat heeft hij niet gezegd.
Ik hoef er niet voor naar het ziekenhuis maar mijn eigen tandarts/implantoloog doet dat onder plaatselijk verdoving, zo zei hij.

Dat was dus flink schrikken en nu ben ik op zoek naar info en ervaringen van mensen die dit ook gehad hebben en hoe dat gegaan is.Heb je er veel last van en zo en kan je na die ingreep weer gewoon je prothese dragen of moet je een tijd zonder lopen?

Ik heb mijn eigen tandarts gemaild om meer informatie maar nog niets terug gehoord dus wat precies de bedoeling is weet ik nog niet. Misschien kunstbot???

Ik zit er veel over te piekeren en weet nu niet goed wat ik moet doen.Op zich had ik de keus voor de implantaten al gemaakt maar dit maakt me weer erg onzeker
hello jozefien

Er staat veel informatie over implantaten op deze site en ook verhalen op het forum. hoop voor je dat er nog mensen reageren met ervaring hiermee, maar als je even zoekt kun je ze ook zelf hier vinden. Zou het zeker doorzetten! de keuze voor eigen bot, waar ze het vandaan gaan halen en bio os, daar moet je je even in verdiepen en samen met de implantoloog een keuze maken. Veel sterkte. :smt006
do, 09/20/2007 - 10:45 Permalink
dizzytje

Jammer dat er niet meer reacties komen op mijn oproepje.
Ik kan met de zoekfunctie niet zo goed overweg.
Ben ook niet zo'n computerdeskundige.
Vind het al knap dat ik met mijn 70 jaar op dit forum berichten kan plaatsen :D

22 oktober heb ik een afspraak met mijn tandarts en gaat hij alles uitleggen wat de plannen zijn, spannend dus
di, 09/25/2007 - 16:22 Permalink
JW Vaartjes

http://www.tandarts.nl/images/implantaten/sinus/sinus6.jpghttp://www.tandarts.nl/images/implantaten/sinus/sinus7.jpg

Als er in de bovenkaak te weinig botvolume is om implantaten te plaatsen, dan kan vaak het opvullen van de kaakbijholtes helpen (sinuslift). Vroeger werd dit altijd gedaan met eigen bot uit de heup, tegenwoordig kan onder bepaalde voorwaarden (met name moet de kaak niet te smal zijn) dit ook goed met behulp van een botsusbstituut gedaan worden.
http://www.tandarts.nl/images/implantaten/botherstel/cerasorb.jpg

Dit substituut kan gemaakt worden van korrels van een mineraal (fabrieksmatig) of het kalkdeel van runderbot (later ook weer in een fabriek verwerkt), deze botsubstituten zullen wel langzamer worden omgezet in lichaamseigen bot, hou rekening op een behandeltraject dat zich meer dan een jaar kan uitstrekken.

De ingreep veroorzaakt niet veel napijn, maar wel een aantal dagen zwelling met eventueel een bloeduitstorting. De prothese kan vrij snel al weer gedragen worden, soms wordt direct na de ingreep een zachte voering aangebracht.

Meer informatie over sinuslifts vindt u hier: http://www.tandarts.nl/index.php?option=com_content&task=view&i…
di, 09/25/2007 - 17:40 Permalink
Theun

Even reageren op uw verhaal. Ben 69 en in een vergelijkbare situatie. Inmiddels zijn bij mij vier implantaten in de bovenkaak geplaatst tezamen met transplantatie van geprepareerd koeienbot. De operatie is in twee dele gedaan en duurde elk twee uur. Ik heb mij steeds volledig kunnen ontspannen en mede daardoor denk ik geen napijn of zwellingen. Het inhelen duurt nu zes maanden, dan worden de implantaten vrijgelegd en twee steggen geplaatst waarop dan weer een klikgebit. Ondanks dat ik nu een proleem(pje) heb, zie mijn posting van vandaag, kan ik het zonder meer aanraden. Er zijn nu wel wat ongemakken maar als je verder gezond bent kun je er nog jaren plezier van hebben. Sterkte en succes !
za, 11/17/2007 - 01:13 Permalink
dizzytje

Bedankt Theun voor uw reactie. Ik krijg donderdag links en rechts van mijn bovenkaak een sinuslift. De implantaten worden er in een later stadium ingeplaatst. De botlaag is erg dun en dan is het beter om het in 2 etappes te doen aldus mijn implantoloog.
Nog maar 5 dagen en dan gaat het gebeuren. Ik zie er wel tegenop maar ben van plan om het maar gewoon allemaal over me heen te laten komen en wie weet zeg ik achteraf dan ook dat het heel erg mee viel.

Wat een pech hebt u trouwens. Vervelend dat er geen oorzaak gevonden kan worden. Ik hoop dat de kaakchirurg iets kan betekenen en doen.

Sterkte
za, 11/17/2007 - 15:11 Permalink
dizzytje

Gisteren is de botimplantatie (sinuslift) bij mij gedaan links en rechts van mijn bovenkaak.
De implantoloog heeft 1.5uur werk met me gehad. Ik ben blij dat het achter de rug is.
De nacht ben ik goed doorgekomen.Alles is nog wel opgezet en pijnlijk maar b.h.v. pijnstilling is het goed te doen. Er komt wel regelmatig bloed uit mijn linkerneusgat gelopen.
Ik neem aan dat dit normaal is want de kaakholte en neusholte staan met elkaar in verbinding denk ik. Als ik me rustig hou en niet buk dan gaat het goed.
Volgende week vrijdag moet ik terug voor controle. In de tussentijd nog Antibiotica slikken en 2x per dag mijn mond spoelen met een spoelmiddel (perio-aid)
vr, 11/23/2007 - 11:11 Permalink
Implantaatje

Hallo Dizzytje,

En hoe gaat het inmiddels met je? Als het goed is heb je de controle inmiddels ook al achter de rug.
Dat bloed uit de neus herkende ik ook wel, ik had daar ook 2 daagjes last van.
Hoop in ieder geval dat je je prothese weer probleemloos kunt dragen :D

Groetjes,
Implantaatje
di, 12/04/2007 - 21:42 Permalink
dizzytje

Het gaat prima met mij hoor.
Ik kon na 2 dagen mijn prothese al weer dragen, eten ging nog wel wat moeizaam maar inmiddels gaat ook dat weer goed en pijn heb ik niet.
Ik moet begin januari weer terugkomen en dan gaan we het vervolgplan denk ik bespreken,ben benieuwd!
vr, 12/07/2007 - 19:42 Permalink