Bloed in neusholte na apex resectie

Author:
ah74
Posted:
vr, 08/07/2009 - 20:19
Gisteren is een apex resectie bij me uitgevoerd aan een premolaar in de bovenkaak.
Het was eigenlijk de ambitie van de kaakchirurg om een pennetje, dat op de foto zichbaar te diep in het wortelkanaal geplaatst was, af te slijpen en zo een ontstekingshaard weg te nemen.
Hij kon deze tijdens de ingreep echter niet vinden, waardoor hij concludeerde dat deze waarschijnlijk schuin naar de binnenzijde in mijn kaak steekt; iets waar hij vanaf de buitenkant van de kaak niet bij kon. Hij heeft het de ontsteking weggehaald en een "normaal' deel van de apex en sprak daarbij de bemoedigende woorden: "En dan duimen dat het zich nu gedraagt."

Twee vragen:
- Hoe groot is de kans dat het nu niet rustig wordt en er alsnog tot extractie moet worden overgegaan? (Dit was overigens al zo'n "je kunt het altijd proberen"-ingreep om te kijken of het element te redden is, maar met een flinke slag om de arm uiteraard.)
- Ik kneep gisteren mijn neus dicht en blies wat lucht in mijn neus (soms doe je gekke dingen ;-) maar toen begon er meteen bloed uit de wond in mijn kaak mijn mondholte in te stromen. (Dit laat ik nu dus wel uit m'n hoofd ;-) - nu komt er echter als ik mijn neus ophaal bloed en bloedklonten uit mijn neus in mijn keel.
Is dit een normaal soort verbinding met de neusholte, is dit hoe het wondmateriaal wordt afgevoerd en dus gezond of heeft de ontsteking waarschijnlijk een verbinding veroorzaakt die er niet hoort? En is dit dan iets dat wellicht geneest na een apex resectie (vooropgesteld dat het metalen pennetje niet meer afgestoten wordt door mijn kaakbot natuurlijk) of blijft dit?

Alvast mijn grote dank voor de reactie!