Beugel met Implantaat, kroon en bleken.

Author:
loesbor
Posted:
do, 08/08/2013 - 14:22
Ik heb sinds 4 jaar een beugel. Ik heb een erfelijke ziekte waardoor ik tanden mis waardoor onder sommigen melktanden- en kiezen geen tanden zaten. Ik was altijd al laat met wisselen, dus had mijn tandarts besloten om het een en andere te trekken zodat ik sneller een beugel kon krijgen. Dit zijn er in totaal 6 geweest. twee kiezen waren aan mijn kaakbot vastgegroeid doordat er geen kies onder zat. Deze voorbereide tandarts kwam er pas later achter dat ik deze erfelijkheid had. Ik heb drie weken op bed gelegen met twee open gaten in mijn kaak. Ik heb hierna een beugel gekregen om alles naar voren te trekken zodat er geen gaten konden ontstaan. Helaas konden ze het niet voorkomen dat ik een implantaat zou krijgen voor mijn linker hoektand.

Die is inmiddels gezet en er mag over twee weken een tijdelijke kroon op. Ik heb volgende week een afspraak met mijn parodontoloog om een afdruk te maken voor de kroon. Het geval is dat ik door die vier jaar met beugel mijn tanden erg verkleurd zijn. Ik wil eigenlijk heel graag mijn tanden bleken, en heb een kliniek in Utrecht gevonden. Mijn beugel is er nog niet uit, die gaat er uit als mijn kroon wordt gezet anders loop ik met een gat in mijn mond omdat ik nu een plaatje in mijn beugel heb hangen als tand. Is de mogelijkheid er dat de kroon een paar tinten lichter kan worden gemaakt en als mijn beugel er uit is en mijn kroon is geplaatst, dat mijn tanden dan gebleekt kunnen worden worden?

De rechter hoektand is nog een melktand in mijn gebit. Doordat mijn moeder's rechter hoektand ook nog een melktand is en zo vast zit als een normale tand heeft de tandarts besloten deze niet te trekken. Hij wil de kleine tand bijvullen zodat de tand gelijk staat aan de kroon die aan de rechter kant komt te zitten. Moet ik eerst mijn tanden bleken voordat deze tand wordt bijgevuld? Misschien doordat het spul niet mee kleurt in het blekingsproces?

Het is een ingewikkeld geval, maar in ieder geval bedankt als iemand mij advies kan geven!
BJN

Overleg met het team dat de behandeling uitvoert! Iemand in het team heeft de regie, die overziet dit soort dingen. Vaak is dat de orthodontist, omdat je die het vaakst ziet. Soms is dat de tandarts. Implantoloog kan ook, maar die houden zich vaak op de vlakte. Zeker als zij alleen het implantaat plaatsen en de rest door de tandarts gedaan wordt.

Als het een team is met minder ervaring dan vergeten ze soms dit soort vragen voor te zijn.

Wat heel goed kan is dat het implantaat wordt voorzien van een maat gemaakte noodkroon. Die is mooi en kan lang zitten. Dan kun je bleken nadat de beugel verwijderd is en achteraf maak je dan pas de definitieve kroon op het implantaat. Bedenk wel dat bleken tijdelijk is. Dan maak je dus een qua kleur passende kroon op een gebleekte situatie... Daarmee bouw je dus in dat je af en toe zal moeten bleken..
Bekijk eerst eens hoe de kleur is als de beugel er af is. In het algemeen is de verkleuring die je ziet met de beugel er nog in veel donkerder, minder mooi, dan als de beugel en lijm er af is.

Veel opties, maar niet alle teams zijn even transparant over deze opties. Als je er zelf naar vraagt beschikken ze wel over de informatie.
do, 08/08/2013 - 18:02 Permalink