beslissing nemen implantaat of asymmetrisch

Author:
mama1983
Posted:
ma, 12/29/2014 - 22:25
wij ouders van een dochter van 11 moeten helaas een moeilijke beslissing nemen!
Helaas werken beide tandartsen ook niet echt met me mee.


onze dochter van 11 heeft een hoektand die er niet zit en dus ook niet door gaat komen nu heeft de orthodontist 2 eventuele oplossingen bij me neergelegd,ze krijgt in maart sowieso haar beugel nu is het aan ons de juiste beslissing te nemen voor me dochter alleen beide tandartsen zeggen iets anders :smt014 de 1 zegt "het is beter om een stiffie te plaatsen en op latere leeftijd een implantaat te plaatsen "maar de ander zegt :smt018 je kan beter Asymmetrische laten groeien door aan de rechterkant de zij tanden iets op te schuiven en dan eventueel hoektand iets bij te slijpen wel een goedkopere oplossing maar wel een beslissing die wij moeten nemen voor de rest van haar leven!

ik ben nu echt ten einde raad welke beslissing voor me dochter het beste is zij moet er tenslotte de rest van haar leven mee doorlopen met de keuze die ik voor haar maak!
Illuminus

Ik ken de specifieke situatie natuurlijk niet. Maar als alleen de missende hoektand het probleem is en er verder geen lastige orthodontische zaken spelen, zou ik er voor kiezen om de premolaar op te schuiven naar de plaats van de hoektand en mocht het nodig zijn deze uit te bouwen met composiet om er optisch een hoektand van te maken.

Reden daarvoor is vrij eenvoudig, voor een implantaat moet je de ruimte van de hoektand vrij houden tot het implantaat geplaatst kan worden en in het frontgebied wordt dat niet eerder dan een jaar of 23 vanwege het risico op infrapositie van het implantaat (de groei van de schedel blijkt langer door te gaan dan werd ver moed en blijkt vaak nog niet voltooid op 21 jarige leeftijd).
Dat vrijhouden van de ruimte is vaak een lastig iets om dat in de groei langere tijd goed te laten gaan, zeker in esthetisch gebied.

Daarnaast zal ook het implantaat onderhoud behoeven (kroon zal om esthetische redenen om de x jaar vervangen worden waarschijnlijk) dat kostbaar kan zijn.

Door asymmetrisch op te schuiven zit je niet met het ruimte vrijhouden (space maintaining), geen risico op infrapositie (natuurlijke elementen groeien met de kaak mee) en alles wordt zonder veel 'gedoe' afgerond. Het is een stuk eleganter qua behandeling.

Wel zal je als de premolaar uitgebouwd wordt met composiet dit om esthetisch redenen (verkleuring composiet) bij tijd en wijle willen willen vervangen/polijsten, maar dit is niet echt een groot issue en kan minimaal invasief gedaan worden.
di, 12/30/2014 - 00:16 Permalink
CvanDijk

Hi,

Ik kan geen professioneel advies geven, en ga dat dan ook niet doen.
Wel kan ik een ervaring delen. 10 jaar geleden heb ik ook als 11-jarige een soortgelijke keuze moeten maken.

Naast mijn rechter voortand is nooit een "volwassen" tand gegroeid. Na wat bezoekjes aan een orthodontist kreeg ik 2 opties:
Of ruimte maken voor een extra tand. "Een brug, en daarna kun je kiezen voor een implantaat"
of aan de andere kant mijn andere tand (Die ook niet bepaald aanwezig is) ertussen uithalen en dan de boel opschuiven zodat het geheel wel symmetrisch zou zijn. (wat er met de hoektanden had moeten gebeuren weet ik niet,ook bij slijpen waarschijnlijk)

In ieder geval: als 11 jarige was er al wel eens een kies getrokken, ik wist hoe het voelde en aangezien ik er geen goede ervaring mee had ben ik gegaan voor optie 1. Een optie die ik nu als 20 jarige steeds meer begin te betreuren.

Als ik terug kijk naar het verleden, kijk ik wel goed terug. Ik denk dat ik een jaar of 15 was toen ik een brug kreeg. Eentje die wel tegen een stootje kan. Één keer is deze losgeschoten waarna hij weer vastgezet werd, daar heb ik niet veel last of schaamte van gehad.

Maar goed, nu ben ik dus 20 en kijk ik richting een implantaat. Ik huil niet snel, maar als ik de procedure doorlees op het internet frustreert het mij tot tranen aan toe. Het lijkt mij voor mij veel pijnlijker dan een tand laten treken, of gewoon "assymetrisch" door het leven te gaan.

Via het zoeken naar de opties van bleken indien er een kroon/brug/implantaat is ben ik hier uitgekomen. Stel je dochter heeft er behoefte aan later, al is het over 30 jaar, dan is bleken geen makkelijke keuze als ze een brug of implantaat zou hebben, want ja... die kleurt natuurlijk niet mee.

Maar wat nog het meest frustrerend is zijn de kosten en het onderhoud. De kosten zijn hoog. Zo hoog dat, nu ik over KAN stappen op een implantaat, ik dit niet met een studentenbudget bekostigd krijg. En of ik er überhaupt geld voor zal sparen binnen nu en 10 jaar is ook maar de vraag. Er zijn belangrijkere zaken in de wereld. En het idee dat ik met een schroef in mijn gehemelte loop staat me nu ook niet aan.

Maar wil ik een implantaat? Ja. Een brug ziet er lang niet zo mooi uit doordat er ruimte is tussen de "tand" en het tandvlees.
Had ik een andere keuze gemaakt als 11-jarige als ik terug kijk? Ja.
Ik had mijn andere zeer kleine tand laten trekken en mijn tanden op laten schuiven zodat ik er na een beugel ook definitief van dit hele gedoe af zou zijn. Geen gezeur met onderhoud. Geen gezeur met hoge kosten.

Of ik zou kiezen tussen of een brug/implantaat of een "assymetrisch" gebit...da's lastiger. Mijn gebit is door het plaatsen van een grote brug ook niet bepaalt symmetrisch. Ik denk dat ikzelf voor de 2e optie zou gaan. Ik ken uw dochter niet, ik weet niet hoe haar tanden staan en hoe het geheel er uit zou kunnen zien, maar er is tegenwoordig veel mogelijk de tanden er mooi uit te laten zien ook al is dit enigszins assymetrisch.

Ik wil je echt niet vertellen wat je beter kun doen. Ik denk dat dit verschilt per persoon. Belangrijk denk ik is echt de optie en het toekomstbeeld bespreken, dat was bij mij niet bepaalt aan de orde destijds. Ik wens jullie zeker veel succes toe met de keuze die er gemaakt moet worden. Want ja, het blijft lastig.
vr, 01/09/2015 - 00:24 Permalink
Cezan

Ook bij mij was een tand[naast de grote snijtand) niet aangelegd.
Is opgelost door de tand aan de andere kant te trekken en met orthodontie het gat dicht te trekken.
Nu 12 jaar later, staat alles nog steeds netjes, en ben ik nog steeds blij met deze oplossing.
Het is een definieve oplossing, die bij mij een prima resultaat gaf, maar dat kan natuurlijk van geval tot geval verschillen.
vr, 01/09/2015 - 21:47 Permalink
Naomi21

Hi,

Ik heb het zelfde probleem in mijn onderkaak.
Mijn ouders hebben destijds de keuzen gemaakt voor een inplantaat.
ik heb jaren met een beugel gelopen en met een plaatje waar een stift tand aan vast zat gemaakt.
Ik ben nu 21 jaar oud mijn kaak is veel te hun geworden waardoor er bot uit mijn heup moet laten halen en het in mijn kaak moet laten plaatsen. Omdat er anders geen implantaat geplaatst kan worden.
En ik baal dat mijn tanden niet zijn opgeschoven met een beugel waardoor dit alles niet nodig is had hoeven zijn.
Ook is er altijd gezegt dat het vergoed zou worden maar omdat inplantaten pas geplaatst mogen worden als je uitgegroeid bent en artsen dat niet voor je 18de doen. Moet je alles zelf betalen.

Mijn advies is opschuiven!!!
di, 01/13/2015 - 19:51 Permalink
Mama2002

Bij mijn dochter van 12 zit de volwassen hoektand nog in haar kaak, recht boven de volwassen tand naast haar voortand. De wortel van die tand is door de druk van de hoektand 'opgelost' en de tand wordt als verloren beschouwd. De tand gaat getrokken worden en de hoektand zal op die plaats gaan doorkomen. Ze krijgt meteen een beugel om de kiezen te laten aansluiten op de hoektand.
Aan de andere kant van haar voortanden is alles wel 'normaal'. Ze zal echter straks een asymmetrisch gebit hebben en ik ben bang dat het storend zal zijn omdat de combinatie voortand/hoektand heel anders zal zijn dan voortand/normale tand. Met name omdat die 'gewone' tand best klein is, zeker ten opzichte van een hoektand.
Ik overweeg om de tand aan de andere kant ook te laten trekken zodat over een tijd met behulp van de beugel een aaneengesloten rij tanden staat die in symmetrie zijn.
Ben benieuwd naar ervaringen/advies.
Alvast bedankt voor jullie reacties.
do, 10/15/2015 - 18:57 Permalink
Ortholimburg

Behandeling van assymetrie zijn ALTIJD individueel. Moeten geval per geval bekeken worden. In regel proberen we bij kinderen de noodzaak voor implantaten te vermijden maar soms lukt dit niet. Zo ook is een "ausgleichsextraction" om de symmetrie te herstellen vaak nodig maar lang niet altijd. Dit moet individueel bekeken worden, en daarvoor is de info op dit forum veel te beperkt.
vr, 10/16/2015 - 17:00 Permalink
Ortholimburg

Behandeling van assymetrie zijn ALTIJD individueel. Moeten geval per geval bekeken worden. In regel proberen we bij kinderen de noodzaak voor implantaten te vermijden maar soms lukt dit niet. Zo ook is een "ausgleichsextraction" om de symmetrie te herstellen vaak nodig maar lang niet altijd. Dit moet individueel bekeken worden, en daarvoor is de info op dit forum veel te beperkt.
vr, 10/16/2015 - 17:00 Permalink