Asymmetrische kaak

Author:
S666614
Posted:
di, 08/14/2018 - 23:27
Beste allemaal,
Excuses voor de volgende lap tekst, het is een beetje uit de hand gelopen maar ik wilde er zeker van zijn dat ik duidelijk genoeg was.. oeps.

Iedere keer als ik in de spiegel kijk of als ik een recente foto zie die van mij gemaakt is, merk ik gelijk dat mijn kaak aan de rechterkant van mijn gezicht behoorlijk scheef staat, en hierdoor ook mijn kin. Dit is iets wat vroeger (~2 jaar geleden) niet zo was wanneer ik terugkijk naar bijvoorbeeld schoolfoto's. Dit is iets waar ik nogal mee zit en ik ben er zeker van dat het na verloop van tijd alleen maar erger is geworden en ik ben bang dat het misschien nog wel erger kan worden.

Nu heb ik in juli bij de halfjaarlijkse controle bij mijn tandarts aangegeven dat ik vond dat mijn kaak scheef stond maar toen had ik het gevoel dat ik niet helemaal serieus werd genomen en dat het "meestal aan de spieren ligt en niet aan de kaak zelf" of iets dergelijks. Hieruit kreeg ik wel een verwijsbrief om mijn verstandskiezen aan de desbetreffende (lees: rechterkant) van mijn kaak weg te laten halen bij een kaakchirurg. Ik heb hier nog geen afspraak voor gemaakt vanwege de vakantieperiode.

Ik ben gaan speuren op het internet voor een mogelijke verklaring en daarbij stuitte ik op andere posts op dit forum waarbij de term "Condylaire hyperplasie" werd genoemd en ik ben hier wat meer over gaan lezen, al moet ik zeggen dat ik er nogal weinig over kan vinden en dat het blijkbaar toch een enigszins zeldzame "aandoening(?)" is.
Ik vond dat wat er beschreven werd wel overeenkwam met hoe ik de asymmetrie in mijn gezicht ervaar en dat dit wel eens de boosdoener kan zijn en dat het over het algemeen ook relatief goed te behandelen/verhelpen zou zijn.

Nu leek het mij verstandig om bij mijn afspraak met de kaakchirurg vanwege mijn verstandskiezen hier over te beginnen om te kijken wat hij/zij ervan vindt, maar ik wilde graag weten of iemand zich kan vinden in mijn eigen "diagnose" of dat iemand een ander idee heeft over wat eraan de hand is. Hiervoor heb ik de volgende foto's gemaakt. (Excuses voor de oncharmante foto's maar ik wist niet goed hoe ik het duidelijk weer kon geven. Bij vraag kan ik specifiekere foto's nemen).

de kaak aan de rechter kant (links in de foto's, zijn gespiegeld!) is duidelijk breder en langer/lager dan de andere en komt ook verder naar voren ten opzichte van de andere kant. Mijn kin is duidelijk ook scheef.

Met vriendelijke groet,
S
S666614

Als antwoord op door vV

Beste vV,

bedankt voor je reactie. Ik ben dus van plan een afspraak te maken voor de extractie van mijn rechter verstandskiezen. Zou ik tijdens deze afspraak ook mijn probleem ter sprake kunnen brengen of is het de bedoeling dat ik daarvoor een aparte afspraak maak?

Tevens vroeg ik mij af of u denkt dat het inderdaad een geval van condylaire hyperplasie kan zijn gebaseerd op de foto's? of kunt u dat niet zomaar zeggen zonder er zelf naar gekeken te hebben?

alvast bedankt.
wo, 08/15/2018 - 16:09 Permalink
vV

Als antwoord op door S666614

kan ik van afstand en zonder beeld hoe je er in verleden uitzag niet zeggen. Zou even bij inplannen afspraak met KC even aangeven dat je hier een vraag over hebt, kan ie wellicht eerste blik werpen tijdens inwerken verdoving, en wellicht een extra foto inplannen. Kan best zijn dat hij (voor verzekering) er wel een verwijsbrief voor moet hebben . Vraag dat ook even, dan kan de tandarts een extra brief schrijven of de oude aanpassen met de extra vraag hier ook naar te kijken.
wo, 08/15/2018 - 19:13 Permalink
Ortholimburg

Chondylaire of hemimandibulaire hyperplasie is niet zo zeldzaam. We zien dit in onze dienst regelmatig passeren ( is wel een universitair ziekenhuis dus daar komen deze problemen samen) Eerst moet een correcte diagnose gebeuren en daar zijn wat Rx beelden voor nodig. Volgende stap is zien of het nog erger wordt of ondertussen uitgedoofd is. Dit gebeurt doorgaans met een scintigrafie. Een daarna wordt een behandelingsprotocol vastgelegd. Gewoon afwachten is meestal geen optie, omdat als het nog erger wordt, niet enkel de onderkaakassymetrie kan toenemen, maar secundair de bovenkaak ook scheef gaat groeien en dan wordt de behandeling complexer en het resultaat vaak ook minder goed.
do, 08/16/2018 - 21:32 Permalink