apexresectie herhalen of tandextractie

Author:
Veluwe
Posted:
di, 08/28/2012 - 16:19
In 2006 is aan mijn linker voortand een wortelkanaalbehandeling uitgevoerd. In maart 2011 is aan dezelfde tand een apexresectie uitgevoerd vanwege een ontsteking aan de wortelpunt. In maart 2012 was op een foto te zien dat er weer een ontsteking zat, maar daar had ik op dat moment geen last van.

Zoals verwacht begint deze ontsteking langzaam maar zeker wel wat klachten te veroorzaken. Een vandaag gemaakte foto wees uit dat de ontsteking er inderdaad nog zit en de tandarts constateerde tevens dat de omgeving nu ook ‘onrustig’ begint te worden. Er is een lichte zwelling van het tandvlees te zien en ik ervaar ook een licht drukkend gevoel van binnen. Mijn tandarts raadde mij aan om zo snel mogelijk actie te (laten) ondernemen, maar omdat ik nog geen pijnklachten heb, wil ik mij eerst even beraden over de juiste vervolgactie.

De tandarts adviseert mij om terug te gaan naar de kaakchirurg en eventueel nogmaals een apexresectie te laten uitvoeren. Zelf neig ik er echter naar om de tand te laten verwijderen. Ik heb er nl. niet veel vertrouwen in dat een apexresectie dit keer wel het gewenste resultaat zal hebben en alles wat er nu wordt gedaan zal het in de toekomst misschien alleen maar lastiger maken om het weer goed te krijgen (botverlies, littekenweefsel). Daarnaast staat de tand behoorlijk scheef en het idee dat er een vervanging (etsbrug, brug of implantaat) in zou komen die netjes recht staat, spreekt me ook wel aan.

Wat kunnen jullie mij hierin adviseren?

Zijn er wellicht nog meer mogelijkheden die kunnen leiden tot het verhelpen van het probleem met deze tand?

Is een etsbrug een goed alternatief of kan beter worden gekozen voor een brug of implantaat? (los van de kosten)
g1975

ik heb afgelopen 4 jaar 4x een apex gehad en na een jaar na elke behandeling was het weer helemaal ontstoken en werden ze getrokken, dus ja, ik weet niet of ik in de toekomst nog een apex zou willen, vind het sowieso een vreselijke behandling, heb op die plaatsen ook helemaal geen gevoel meer, plus het feit dat ik ze toch allemaal heb verloren, dus heeft me veel geld en energie gekost, ik persoonlijk zou het niet meer doen
wo, 08/29/2012 - 14:01 Permalink
Veluwe

Oei, dat klinkt niet best, 4 x een apex. Nee, ik vond het ook niet echt een prettige behanding en een held ben ik eerlijk gezegd ook niet. Maar het duurt maar een minuut of 20 het herstel ging uiteindelijk wel voorspoedig dus als het zinvol is, wil ik het op zich best nog wel een keer proberen. Maar het lijkt erop dat het toch op z'n minst verstandig is om eerst wat meer informatie in te winnen. Volgende week heb ik een afspraak met de kaakchirurg en de tandarts zou op mijn verzoek (ik vroeg eigenlijk om een verwijzing) nog even overleggen met een collega die gespecialiceerd is in (ets)bruggen en implantaten.

Inmiddels heeft de ontsteking door het tandvlees z'n weg naar buiten gevonden. De druk is er nu af, vraag ik me wel af of de ontsteking daarmee ook kan verdwijnen. Dat zou mooi zijn... Heeft iemand daar toevallig iets zinnigs over te zeggen?
ma, 09/03/2012 - 19:37 Permalink