Apexresectie of endodontische herbehandeling??

Author:
veenm003
Posted:
ma, 05/29/2006 - 00:40
Hallo,

Eén van mijn kiezen linksonder heeft drie jaar terug een WKB gehad. Nu krijg ik klachten vooral bij druk voelt als ik mijn kaken op elkaar bijt voel ik drukpijn. Op de foto van de kies bleek onlangs dat er een ontsteking is bij de wortelpunt.

De kies is na de WKB gevuld met keramisch materiaal en de wortels van de kies zijn behoorlijk gebogen.

De tandarts vertelde me dat ik twee opties heb:

1. Apextresectie
2. Endodontische herbehandeling

Voor deze kies en de omgeving hiervan ben ik nog niet eerder bij de kaakchirurg geweest. Ik kies het liefst voor de oplossing met de grootste kans van slagen.

Graag zou ik ook een indicatie van de kosten willen krijgen. Optie 2 schijnt nogal lang te duren (3 uur ofzo) omdat er behoorlijk gepriegeld moet worden om het wortelkanaal helemaal schoon te maken, dus dat lijkt me een dure oplossing.

Bij optie 1 moet de hele boel open en op het snijvlak schijnt er dan weer kans te zijn op nieuwe ontstekingen.

Ik heb ongeveer vijf minuten met de tandarts hierover gepraat en maak graag een gefundeerde keuze, dus ik hoor graag van jullie!
minique

Als je gaat voor de grootste kans van slagen, dan heb ik op dit forum in ieder geval wel geleerd dat het opnieuw uitvoeren van een wkb over het algemeen een grotere kans van slagen heeft dan een apex resectie.

Wellicht is het verstandig met je tandarts een afspraak te maken dat je eens wat langer over beide mogelijkheden kunt spreken. Als je zelf van te voren een lijstje maakt met vragen, dan weet je ook zeker dat je alle antwoorden krijgt die je zoekt. Hij zal een redelijke indicatie kunnen geven wat in jouw specifieke geval de grootste kans van slagen heeft en welk kostenplaatje daar ongeveer aan hangt.

:smt006 Monique
ma, 05/29/2006 - 10:45 Permalink
toothbrush

Ik heb hier zopas tussen mijn cursussen gevonden dat endo 95% kans heeft op slagen, apexresectie 'slechts' 80%.

Overigens kan je na een endodontische herbehandeling, later nog steeds overgaan tot apexresectie. Het omgekeerde lijkt mij moeilijker maar dat ben ik niet helemaal zeker.

In België wordt een gewone wortelkanaalvulling quasi volledig terugbetaald door het riziv, indien uitgevoerd door een tandarts die zich geconventioneerd heeft. Een specialist-endodontoloog kan hier echter soms onmenselijk hoge bedragen voor vragen (1750€). Ik weet niet of dit in Nederland ook zo het geval is.
Kaakchirurgen kunnen voor een apexresectie echter ook goed doorrekenen...
ma, 05/29/2006 - 15:41 Permalink
de digitale tandarts

Wanneer bacterien zich buiten het bereik van de afweer in het wortelkanaal bevinden, kunnen deze een ontsteking veroorzaken in het gebied rond de wortelpunt. Deze ontsteking is meestal chronisch van aard en kan klachten veroorzaken, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn.

In principe zou het doel van de behandeling moeten bestaan uit het voorkomen dat er nog (teveel) bacterien vanuit de wortel in het lichaam kunnen binnendringen. Grofweg gezegd zou je dat kunnen zeggen dat er drie behandelopties zijn:

- De apexresectie, waarbij het onderste deel van de wortel wordt verwijderd en over het algemeen ook het wortelkanaal afgesloten wordt met een (retrograde) vulling.
- De endodontische herbehandeling, waarbij de tand of kies vanuit de mondholte weer wordt geopend, de oude vulling wordt verwijderd, de (alle!) kanalen worden ontsmet en afgesloten.
- De extractie van de tand of kies, waarbij de ontsteking logischerwijs bijna altijd verdwijnt, alleen zal vaak een alternatief als een brug, implantaat of uitneembare voorziening vervaardigd moeten worden.

Het precieze verschil in slagingspercentage tussen een apexresectie of een herbehandeling is niet zomaar te benoemen. Generaliserend zou je kunnen zeggen dat een herbehandeling meer kans van slagen heeft en o.a. minder traumatiserend is voor het tandvlees en het bot (geen operatie noodzakelijk).

Een herbehandeling heeft een goede kans van slagen als de specialist (endodontoloog) de kanalen kan bereiken en diep genoeg kan komen. Afgebroken vijlen en gecementeerde opbouwen kunnen het hem/haar soms flink lastig maken. Mocht een vijl of bijv. een opbouw in de weg zitten dan leidt dat nog wel eens tot de keus voor een apex resectie:

Het deel van het kanaal onder de opbouw is dan zonder chirurgie niet makkelijk te bereiken:

http://www.tandarts.nl/imagesforum/stiftopbouw+kroon.gif
wit=kroon; grijs=opbouw; roze=kanaalvulling

De beste prognose heeft echter toch het verwijderen van de opbouw/kanaalvulling, gevolgd door het ontsmetten en opvullen van het kanaal van 'bovenaf' door de kroon.

Het succespercentage van een apexresectie wordt in de praktijk rond de 50-70% geschat en is ondermeer afhankelijk van de kwaliteit van de eerder uitgevoerde kanaalbehandeling en het aantal wortels van het gebitselement (meer wortels is ongunstiger). Het succespercentage van een endodontische herbehandeling ligt in de praktijk tussen de 70-90%, maar een groot van de prognose is afhankelijk van het feit in hoeverre het lukt om alle kanalen tot ongeveer het eind van de wortel te reinigen.

Financiele overwgingen kunnen soms ook een rol spelen, aangezien een apexresectie wordt vergoed door de basisverzekering en een herbehandeling alleen (gedeeltelijk) door een aanvullende tandartsverzekering (300-600 euro).

Met vriendelijke groet.
ma, 05/29/2006 - 16:47 Permalink
toothbrush

Het verheugt mij dat ik deze site gevonden heb. Heel leerrijk voor een student tandheelkunde om al deze praktische problemen te proberen verklaren en om naar een goede oplossing te zoeken.

Terug naar het probleem nu.
Er zijn 7 situaties waarbij men eerder voor een apexresectie moet kiezen:
1) afgebroken ruimer of vijl in het wortelkanaal, zeker als het doorheen de apex doorsteekt
2) het wortelkanaal is afgesloten met een niet te verwijderen stift, terwijl het apicale gebied niet rustig is (opklaring op RX)
3) ondoorgankelijk kanaal wegens obliteratie of extreme buiging van de wortel
4) er werd een 'fausse route' geprepareerd in het apicale 1/3 van de wortel (bij initiële endo)
5) elementen met fractuur van het apicale 1/3 van de wortel
6) wortelkanaalvulling werd door de apex geperst, met apicale ontstekingsverschijnselen
7) grote radiculaire cyste, dwz groter dan 10mm

Ik heb niet genoeg informatie om in dit geval te beslissen of een apexresectie aangewezen is. Aan de hand van RX zou de tandarts zelf deze beslissing moeten kunnen nemen. Misschien vreest hij dat de endo ongewoon lang kan duren omdat de oorzaak (extra kanaal, obliteratie, extreme buiging, afgebroken instrument, fractuur, fausse route, etc.) van de ontsteking moet gevonden worden. Indien deze oorzaak niet meteen gevonden wordt bestaat de kans dat de behandeling verscheidene uren duurt.
Bij een apexresectie gaat men daarentegen meteen alles open maken en dan heeft men het beste zicht op de situatie binnenin.
ma, 05/29/2006 - 18:20 Permalink
minique

@ toothbrush: geweldig dat je hier zo'n opsomming maakt van situaties waarin het voor de hand ligt om voor een apex te kiezen. Ik leer er weer heel veel van.

Maar er is ook een 'maar'. In feite zijn we op deze manier dus niet zoveel opgeschoten dan de conclusie dat veenm003 toch het beste met zijn/haar tandarts kan overleggen.

Hoe goed bedoeld ook: zoals ik het lees in het verhaal van veenm003 heeft de tandarts hem/haar verteld dat er 2 opties zijn: wkb overdoen of apex. Beide opties zijn dus mogelijk. De tandarts van veenm003 zal deze opties niet voor niets geven, want als 1 van die 7 punten aan de orde zou zijn, dan zou hij hoogstwaarschijnlijk een apex adviseren en niet de keuze wkb overdoen.
Ik als patiënt zou van mijn tandarts willen weten wat in mijn specifieke geval het beste is (de grootste kans van slagen heeft) en waarom. En dus zeg ik: bellen voor een afspraak en (met alles wat hier vandaag is geschreven) overleggen over de mogelijkheden!

:smt006 Monique
ma, 05/29/2006 - 19:14 Permalink
veenm003

bedankt voor jullie reactie. Binnen een dag heb ik door jullie inzet enorm veel kennis opgedaan over dit specifieke onderwerp. Binnenkort (ik zie toch een beetje op tegen de ingreep...) zal ik met mijn tandarts bellen om verder te overleggen wat te doen. Nogmaals bedankt allemaal!
ma, 05/29/2006 - 22:03 Permalink