apexresectie altijd afdoende?

Author:
noordzee
Posted:
ma, 04/24/2006 - 16:21
Ik heb 4 weken geleden een apexresectie gehad en daar veel napijn van gehad(in de onderkaak). De vorige week nergens last van gehad en nu weer wel. Hoe lang blijft dit nog doorgaan. Weet iemand daar een antwoord op? Geke, jij hebt mij de vorige keer ook al geantwoord over mijn vraag over de antibiotica. Ik heb nog geen contact opgenomen met de kaakspecialist daarover omdat ik opeens pijnloos was. Zal ik dit alsnog doen of nog maar even afwachten? groetjes, Ellis
Geke

Het is soms heel moeilijk te zeggen of een apexresectie echt het effect heeft wat je zou willen. Dus dat de ontsteking helemaal verdwijnt. De kaakchirurg probeert het zo goed mogelijk schoon te maken en de onderkant van de tand/kies goed af te sluiten. Vaak is pas na langere tijd echt vast te stellen dat de behandeling effect heeft gehad. Op een rontgenfoto is pas na een half jaar verbetering te constateren. Het is wel vervelend dat je er weer last van hebt. Als je echt erg veel last hebt is het misschien het beste om toch dit je tandarts/kaakchirurg even te laten weten. Verder denk ik wel dat antibiotica niet echt een toegevoegde waarde heeft, omdat het de oorzaak van het probleem niet oplost, alleen de ontsteking wat onderdrukt. En het kan zijn dat de behandeling bij jou geen effect heeft gehad, dat is nu nog moeilijk te zeggen, maar die kans zit er altijd in. Vaak hebben wortelkanalen nog assecorische kanaaltje (kleine kanaaltjes die dwars door de wortel lopen), hierin kunnen ook bacterien gaan zitten als er ruimte voor is en kunnen niet verwijderd of gevuld worden. Mochten de problemen nog niet verdwijnen, kan er aan andere oplossingen gedacht worden, zoals eruit halen, een implantaat of brug. Maar dat is van latere zorg.

Ik hoop dat he zo een beetje duidelijk is, maak je niet teveel zorgen en als je echt je twijfels hebt, kun je het beste even bellen met de tandarts of kaakchirurg.

:smt006 Geke
ma, 04/24/2006 - 18:59 Permalink
noordzee

Geke alweer bedankt. Ik ga morgen bellen met de kaakchirurg. Volgende week dinsdag ga ik met vakantie naar Egypte voor 15 dagen en ik wil dan wel graag zonder pijn ervan kunnen genieten. Misschien zijn pijnstillers voldoende. Ik ben echt alweer wat wijzer geworden, bedankt en groetjes,
Ellis
ma, 04/24/2006 - 21:45 Permalink
2wortelpuntbeh…

Misschien helpt het je wat, maar ik heb maanden last gehad na die operatie, steeds op controle bij de kaakchirurg, en zei dan ook dat ik nog last had, en dan zei hij elke keer de wond heeft tijd nodig om te genezen en dan liet hij de wond ook zien op de foto. Soms heeft het dus wat langer nodig.
zo, 06/04/2006 - 22:38 Permalink
noordzee

Bedankt voor je antwoord, ik heb nu nergens meer last van dus het is toch allemaal goed gekomen. Je hebt wel gelijk dat het dus even kan duren. Mijn kaakchirurg vertelde dat hij diep heeft moeten boren dus dat is dan pijnlijker na afloop. Maar goed, dit hebben we weer gehad en ik ben blij dat er kaakchirurgen zijn want zo kan ik dus weer wat langer met mijn eigen gebit toe, groetjes,
ma, 06/05/2006 - 11:44 Permalink
YvonM

Nou, dit stelt ook mij gerust. Mijn apex-resectie (voortand) is nu 2 weken geleden en ik heb nog steeds pijn en zo'n vervelend gevoel in die tand! Ik ging er maar vast vanuit dat het dus niet geholpen heeft en dat mijn voortand eruit moet (met alle paniek van dien!), maar er is dus nog hoop??
di, 06/06/2006 - 16:34 Permalink
2wortelpuntbeh…

Ja het kan even duren voordat de pijn weg gaat. Het is toch een behoorlijke wond die moet genezen, aldus de kaakchirurg.
En was het je eerste keer?
Ik heb aan 1 kies 3 keer zo'n operatie ondergaan voordat de kies er echt uit moest (en dat was om andere redenen), dus hoop is er sowieso.

@ Yvonne, moet je nog voor na controle?
di, 06/06/2006 - 16:59 Permalink