apexresectie

Author:
moake
Posted:
za, 08/11/2007 - 00:53
Anderhalve maand geleden heb ik een apexresectie gehad. Ik heb het vermoeden dat het weinig positief resultaat heeft opgeleverd. Weliswaar is de acute pijn (na een antibioticumkuur) verdwenen, maar de kies blijft nog steeds gevoelig met name bij druk erop uitoefenen. Ook lijkt het erop alsof de kies een beetje omhoog is gekomen, maar dat weet ik niet zeker. Kan iemand mij vertellen: (a) hoe nuttig een tweede resectie is, en (b) wat eventuele negatieve gevolgen kunnen zijn van het NIET laten uitvoeren van een tweede resectie en de zaak gewoon op z'n beloop laten?
Irfan

Beste Moake,

Bij een onsteking aan een wortelpunt, wordt altijd eerst een wortelkanaalbehandeling uitgevoerd, daarbij worden de kanalen schoongemaakt, bacterien worden eruit gespoeld en kanaal wordt opgevuld. Soms blijft een ontsteking persisteren en wordt meestal een herwortelkanaalbehandeling gedaan boven een apexresectie, omdat de slagingskans hoger ligt. Mocht de ontsteking dan nog persisteren, dan wordt een apexresectie uitgevoerd, waarbij er een snee in het tandvlees wordt gemaakt, bot wordt weggeboord tot de wortelpunt zichtbaar is. Vervolgens wordt de wortelpunt verwijderd en wordt de wortel van onderaf gevuld. Daarna moet het langzaam geen genezen. Van een herresectie is volgens mij geen sprake en als de ontsteking blijft zitten, is de kies verloren.

Groet Irfan
zo, 08/12/2007 - 13:33 Permalink
moake

Beste Irfan,
Hartelijk dank voor je reactie. Al hetgeen je beschrijft heeft plaats gehad (volgens het boekje dus), en als ik je antwoord goed begrijp zou ik de kies als verloren moeten beschouwen. Blijft dan nog de vraag: wat gebeurt er als ik nu verder niets doe en gewoon afwacht? Hoewel de kies wat gevoelig is (soms wat meer, soms wat minder), valt er best wel mee te leven. Alleen uit die gevoeligheid leid ik af dat de bron van het probleem nog niet echt opgelost is. Dus: is het om de een of andere reden schadelijk om gewoon af te wachten en niets te ondernemen, in de hoop dat de ontsteking uiteindelijk misschien tóch verdwijnt?
Moake
zo, 08/12/2007 - 17:04 Permalink
Irfan

Beste Moake,

Goed dat het helemaal volgens het boekje is gegaan. Je moet het natuurlijk wel tijd geven om te genezen, zeker nog een aantal maanden aankijken. Waar ik op doelde is, dat als dit maal de ontsteking blijft er geen sprake is van een herresectie. Voor nu is het goed dat de pijn een stuk minder is. Zoals ik eerder heb beschreven is een apexresectie een flinke trauma en blijft het even gevoelig.

Succes en groet Irfan
ma, 08/13/2007 - 07:25 Permalink